Sunday, May 13, 2012

pre exam syndrome

"kenapa la aku tak study awal-awal."

"kenapa aku masuk bidang ni.kalau ambil bidang lain kan senang."

"belajar 6 tahun untuk dapat degree masuk kerja tetap tak boleh buat apa-apa."

Bisikan-bisikan dalam hati ketika exam makin dekat.Yang lebih ekstreme,

"rasa macam nak stop je"

Juga dalam diri pasang azam "next exam aku nak study sungguh2 dari awal"

Dan masa study week ini jugaklah sakit-sakit kepala,selsema hingga menyebabkan kadang2 sukar nak tidur dan bersin kuat tak henti.
Stress boleh melemahkan sistem immune badan.
Erm,stress sangat ke atau sekadar perubahan musim.

Sebenarnya otak tengah tepu,mengarut sebentar dalam blog.
Exam Internal Med
mini-osce:15/5
osce: 17/5
Doakan.
ada perkara,apabila rasa makin menyusahkan dan makin menyerabutkan hidup,mesti terfikir untuk patah balik.
Tetapi apakan daya manusia berpegang pada janji.

seorang kawan disini baru dapat anak.tahniah!!
Gestational age 32 minggu.semoga ibu dan bayi sihat.

p/s:
-kawan yang baru dapat anak,umurnya muda setahun tapi dah dapat anak.

-semalam buang tabiat post dalam open talk.tgk twitter ada yang tak puas hati.haha,dah agak.
tetiba rasa sensitif sebab lihat ahli permai terutamanya makin pandang enteng pergaulan bebas atas nama profesionalisme atau urusan kerja.Nak stalk gambar akhawat juga sudah mudah sekarang,dalam fb syabab pun ada gambar yang zoom in dan akhawat merelakan.Yang tak tahan berbalas komen dgn gembira pula tu.

Mungkin ini yang hendak dicapai dalam akhawat kehadapan dan punya sama kedudukan seperti lelaki.
Takut-takut apabila perkara asas diabaikan menjadi hijab bantuan Allah.

Manusia akan diuji dengan kata-katanya,semoga jika suatu hari aku tersilap langkah ada yang sudi bimbing untuk kembali.

Monday, May 7, 2012

pre exam

Berita gembira hari ini :)

Esok pakai smart2 dan datang awal sebab last day round tahun 4 (iAllah kalau lulus)

Minggu depan OSCE dan mini-OSCE.Disusuli final exam yang akan berlangsung pada 27/5,30/5 dan 3/6.
Sehari sebelum start final,ada satu event besar yang akan terlepas.

Disaat orang lain selesai final exam,pelajar klinikal tahun 4 baru nak mula exam.Disaat orang lain dah mula bercuti,kami masih terperuk dalam bilik dengan segala nota dan buku.Harga yang perlu dibayar ditambah dengan tempoh cuti yang lebih pendek berbanding pelajar lain.

Sepanjang hingga kini sebenarnya rasa segan untuk mengaku bila orang kata belajar medik sibuk sebab hakikatnya belum betul-betul all-out dan masih ada masa diluangkan untuk perkara tidak berfaedah.

Walau begitu penat nak ulang kepada yang masih belum memahami pembelajaran medik disini.Biar je lah.

Semoga naja7 insyaAllah.

gambar ihsan google.
makin hari keyakinan bertambah,sebenarnya ada sesuatu yang lebih laju dari internet orange 24mbps.Maka janganlah menjadi routernya.

Selalu ditekankan dalam hidup perlu belajar untuk memberi sebanyak-banyaknya.
Nak tambah,perlu juga belajar bagaimana menerima.Orang bagi seringgit atau sedinar jangan merungut.
"something special to you,doesn't mean you are special to that thing" 
Konsep ini hanya tidak terlaksana dalam satu keadaan,iaitu antara kita dan Allah.

Wednesday, May 2, 2012

Menjadi lelaki

Orang kata Just08 ada 2 batch.Batch syabab dan batch akhawat.Menunjukkan betapa tidak ngam nya hubungan antara syabab akhawat dalam Just08.
(harap2 xde member2 Just08 baca blog ni)

Bukan setakat batch aku yang mengata dan sedari hakikat ini,batch bawah pun ada yang sedar perkara ini dan banyak kali ditanya "batch korang memang tak ngam ke syabab akhawat?"

Pandangan peribadi
Ikut hati,tak kisah pun.Dah terbiasa dari zaman sekolah menengah dulu.Pelajar lelaki dan perempuan tidak berhubungan sangat.Dan personally memang prefer begitu,kalau ada hal barulah contact.Contoh yang selalu digunakan,contact untuk urusan study.Bagi aku step pertama bertanya dahulu dengan member se"gender",kalau tiada atau tetap tidak selesai baru tanya gender berlainan.Apabila keadaan memerlukan untuk berhubung,direct terus kepada point yang hendak dibincangkan.

Bak kata akhawat yg selalu di quotekan oleh syabab "tiada keperluan".Setuju.Akui ada sesetengah syabab tu sengaja untuk bermesra.Berbalas komen di facebook dsb.Dalam hal ini bagi aku memerlukan juga kerjasama akhawat iaitu kalau nampak lain macam seperti tiada keperluan,tak perlu layan.Lama-lama insyaAllah lelaki tu akan bosan untuk buat lagi kerana tiada respon. Hakikat sebenarnya,lelaki lebih  kagumi dan hormati wanita yang berprinsip.Tidak mudah melayan mana-mana lelaki.Tidak terlalu tertutup dan tidak terlalu terbuka.

Biasalah jika ada respon lagi galak untuk orang kacau.Positive feedback mechanism.Seperti juga dalam mengusik atau melawak,cuba tak bagi respon adakah orang itu akan terus melawak atau mengusik.

Ada yang berkata vested interest.Boleh jadi.Allahua3lam.Walau ada yang menafikan,perkara-perkara psikologi sebegini memang tidak dapat dibuktikan secara saintifik dan experimental kerana konsepnya lari sikit berbanding sains keras lain.

Nak emo kejap
Selalunya kes yang menyebabkan tidak puas hati apabila awal-awal lagi akhawat berprasangka buruk terhadap syabab tersebut apabila perlu berhubung untuk sesuatu perkara.Ingat lelaki ni semestinya pervert ke.Yang membuatkan lagi pelik,dengan arab tidak pula terlalu syadid.Malah rakan-rakan berseloroh apabila ditanya "kawasan penempatan yang banyak diduduki syabab melayu sesuai tak untuk akhawat".Respon spontan "tak selamat sebab ada lelaki melayu."

Apabila duduk bersama dengan member dan dibuka topik ini,boleh jadi emo juga walaupun taknak.Kebiasaannya aku jarang emo tetapi kadang-kadang itu terlepas juga.Apabila tak emo pun mudah disalah tafsir(mungkin kerana aku tak pandai kawal volume suara).Saja seronok-seronok untuk menambah lagi rencah dalam berbual :)
Tambahan apabila dalam banyak hal dikatakan syabab yang salah.

Statement yang paling ramai tak puas hati dan lately suka quote "lelaki kuat nafsu".WTH.Walaupun mungkin ada benar,kenapa perlu dilemparkan secara negatif kepada lelaki 100%?

(Satu fakta yang wanita perlu tahu,lelaki ada ego.Dengan sifat ego ini akan mudah bersifat defensif terutama apabila ada satu insult atau blame yang tidak punya asas kuat.Sifat defensif ini jika tak mampu kawal dengan keImanan dan kesabaran akan melahirkan perbuatan melenting)

Kecoh kot selepas itu apabila statement ini diluahkan oleh seorang akhawat sebatch..Apabila dikatakan begini seolah-olah perempuan ini tiada nafsu.Perempuan selalu cakap diorang buat itu ini sebab nak menjaga syabab.

Adakah mereka tidak perlu menjaga diri mereka? Kenapa taknak mengaku diorang buat begitu untuk menjaga diri mereka juga? Kenapa perlu bajet suci dan yang negatif semuanya lelaki?

Lelaki dikatakan menurut nafsu apabila banyak berfikir tentang perempuan.
Bagaimana pula dengan perempuan yang suka berfikir tentang shopping(dan yg sewaktu dgnnya) ?
Bukankah ini juga menurut nafsu bagi kaum perempuan?

-kesahihan gambar ini tidak dapat dipastikan-
Berdasarkan hakikat ini,Allah Al-'Alim ada menjanjikan di syurga kelak bidadari untuk menarik lelaki dan menjanjikan mahligai sebagai daya tarikan bagi para wanita

Ada seorang rakan yang telah berwalimah pernah pesan, "kalau nak kahwin jangan cepat emo sangat pasal isu akhawat ni.Biasalah perempuan"

Lelaki mudah bersikap defensif dan tambah memburukkan keadaan,seperti ditulis John Gray dalam bukunya,perempuan sebenarnya suka meluahkan apa-apa sahaja dan tidak bermaksud untuk menyalahkan sesiapa.Namun lelaki mudah terasa dipersalahkan maka berlaku tindakbalas.

Perkara ini lelaki perlu adapt dan kawal.Tak semestinya apabila perempuan meluahkan sesuatu dia bermaksud untuk menyalahkan.Wanita juga perlu adapt dengan cuba mengurangkan sesuatu yang mungkin menyebabkan lelaki terasa dipersalahkan.Saling mengimbangi antara satu sama lain.

Lelaki yang kuat atau wanita yang kuat ialah mereka yang mampu mengawal sikap semulajadi masing-masing dengan panduan Iman bukan membiarkannya dikawal oleh nafsu.

Ada perkara positif sebenarnya disebalik kenapa lelaki begini.Mungkin sifat semula jadi lelaki merasai tanggungjawab.Apabila disebutkan sesuatu masalah,rasa tanggungjawab menyebabkan lelaki mudah terasa dia bersalah dan bertanggungjawab atas masalah tersebut.

Seorang lelaki bertanggungjawab terhadap 4 golongan perempuan.Ibu,adik-beradik perempuan,isteri dan anak.
Manakala seorang perempuan ditanggung oleh 4 lelaki.Ayahnya,adik-beradik lelaki,suami dan anak lelaki.
Lihat betapa beruntungnya wanita dan betapa besarnya tanggungjawab seorang lelaki.

Dan tidaklah Allah swt membebani hambaNya diluar kemampuan kita.
 لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِلَّا وُسۡعَهَا‌ۚ  al-baqarah:286
Tertarik dengan artikel ini  http://saifulislam.com/?p=10354
menjadi lelaki perlu bersedia untuk dipersalahkan dalam banyak hal
Peringatan: Banyak point yang ditulis terdedah kepada “bias” kerana ditulis oleh seorang lelaki dan belum menjenguk dunia yang lebih luas.