Thursday, December 6, 2012

Laki tidak bermoral ??

Lelaki atau perempuan, mana satu lebih tinggi nilai moralnya ?

Perbahasan dan kajian tentang ini ada dilakukan dan secara umunya, ramai pengkaji berpendapat perempuan lebih baik. Makna sini bukan dari segi ciptaan kerana lelaki dan perempuan saling melengkapi tetapi dari segi basic morality, perempuan lebih sikit dari lelaki.

Lelaki yang terbaca post in, jangan cepat melatah kerana yang menulis ini juga lelaki. Perempuan yang terbaca post ini, jangan cepat perasan.

Disini yang saya maksudkan dengan moral ialah basic human value bukan Islamic value.

Baru-baru ini ada belajar tajuk violence. Ikut statistic, lelaki yang banyak melakukan violence. Child abuse, sexual harrasment, emotional abuse, ini antara jenis-jenis violence. Hatta di Malaysia, pusat serenti atau sekolah untuk pesalah juvana dipenuhi mereka yang berjantina lelaki.

Lihat dari segi perkara-perkara yang positif pula, kebanyakan nya perempuan menang. Di universiti, mana lebih banyak? Orang kata sekarang ini perempuan lebih banyak dari lelaki jadi tidak pelik pelik perempuan lagi ramai di universiti. Nisbahnya lain, belum capai lagi seperti nisbah sebenar. Masa zaman sekolah dulu atau pun hingga kini, jika nak dibandingkan secara umum siapa lebih rajin? Pasti orang jawab perempuan. Pernah sembang-sembang dengan beberapa rakan apabila ditanya "pelajar perempuan sini kalau depa tak study depa buat apa?"

"ntah. perempuan kalau tak study depa buat apa lagi? tak boleh bayang buat benda lain. kalau lelaki kot main game atau tengok movie"

Dari segi jaga kebersihan dan kekemasan, siapa yang mendahului?

Beberapa teori

Mengikut kajian yang mengatakan kenapa perempuan berpegang kenapa nilai moral lebih tinggi, pengaruh testosterone dalam tubuh lelaki menjadikan keinginan untuk capai sesuatu tinggi dan sanggup mengabaikan orang lain demi kepentingan diri sendiri. Apabila sikap ini disalahgunakan, maka kebarangkalian lelaki untuk bertindak sesuatu yang tidak bermoral tinggi. Betul atau tidak, wallahua3lam. Ini dari bacaan internet.

Teori kedua yang berpendapat sebegini, ialah pengaruh macro-sosial yang membentuk kenapa lelaki sanggup abaikan perkara lain untuk kepentingan diri. Masyarakat menilai kelakian seseorang itu berdasarkan apa yang dicapainya. Ia mendorong lekai untuk berbuat apa sahaja untuk pertahankan kelakiannya. Saya lebih bersetuju dengan pandangan ini.

Seperti contoh yang saya berikan diatas, siapa lebih rajin? siapa lebih pembersih?

Jawapan ini sebenarnya membentuk pemikiran masyarakat.

Lelaki tak mengapa malas-malas sikit.
Lelaki tak mengapa pengotor sikit.
Tak mengapa bilik tidur tak kemas,
Tak menagapa malas masak dan pelbagai lagi.

"Biasalah, lelaki.... "

Serius, ini pemikiran yang menyelubungi masyarakat hingga menyebabkan berpenyakit. Padahal setiap sikap-sikap itu ialah sikap yang dituntut dalam Islam bukan terhad pada perempuan sahaja. (part memasak mungkin bukan :D).Kemudian dilaungkan lelaki ialah pemimpin. Huh, dimana sikap seorang pemimpin itu.

Berbalik kepada diri

Persepsi sebegini perlu kita ubah, ia membentuk sikap masyarakat. Perlu ubah bermula dari diri dan keluarga. Setiap individu dan keluarga itu yang akan membentuk masyarakat.

Quote dari apa yang diajar di universiti "we must change the messages about violence that we give to boys, and expect the same standards of nonviolent behavior from boys that we expect from girls."

Pembentukan masyarakat bermula dari pembentukan anak-anak dan siapa anak-anak ialah siapa ibu bapa nya.

Jika tidak ubah sekarang, ia akan terus merebak kepada generasi seterusnya. 

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..