Saturday, October 13, 2012

Dilema dokter

Satu hari pada minggu lepas dalam klinik dermatology, masuk seorang makcik bersama anak perempuannya. Anaknya ada masalah berkaitan kulit dan ingin mendapatkan konsultasi dari doctor. Kalau tak silap gadis tersebut baru tahun 1 di jamiah.

Melihat dalam klinik itu ada 4 orang pelajar medic, makcik tersebut pun cerita kepada doctor, anak perempuan dia dulunya bercita-cita juga jadi doctor tetapi tak dapat. Gaya seperti agak kecewa kerana anak nya tidak diterima masuk dalam mana-mana medical school padahal result taujihi cemerlang. Anaknya berjaya peroleh 80%.

Dengan spontannya doctor jawab sambil menunjuk kearah kami "mereka ini dapat 97%, ada 98%"
Terdiam sebentar makcik tu.
*taujihi = SPM
(pengiraan berdasarkan peratus bukannya bilangan A seperti SPM)
Ok point disini sebenarnya bukan nak kata budak medik pandai. Baca cerita hingga habis. Lagipun yang peroleh markah 97 atau 98 tu arab. Keputusan SPM pelajar Malaysia setelah diterjemahkan tak sampai pun 95.

Kemudian doctor tu pun syarah panjang,
kenapa nak ambil medik? ... perempuan elok tak ambil medik... nanti suami di rumah kamu kena on call ... anak-anak siapa nak tengok...
(pandangan cliche masyarakat terhadap doctor wanita)

Makcik tersebut kelihatan tak puas hati, mengajukan soalan kepada doctor "isteri doctor kerja apa"
"tukang masak" jawab doctor pada mulanya. "isteri saya tak kerja, dia suri rumah" meneruskan jawapan.
"tetapi mesti dia belajar tinggi juga" soal makcik itu lagi.
"tak lah, isteri saya hanya sampai taujihi" jawab doctor.

Bila dengar tahap pendidikan isteri doctor tersebut, dalam hati kagum juga, bukan senang jumpa orang yang berpendidikan tinggi memilih isteri yang kurang berpendidikan. Doctor tersebut mendapat pendidikan dari degree hingga specialist di Italy. Pernah beliau tunjukkan buku rujukan yang beliau gunakan dalam bahasa Italy.

Kini ada seorang anaknya sedang buat master di JUST.

Apabila sebut tentang doctor2 wanita kurang menjadi pilihan lelaki. Sembang-sembang dengan member, tak ramai yang nak ambil doctor sebagai pasangan. Jawapan yang selalu saya dengar atau baca dari student medik perempuan sini apabila tercetus isu ini "nanti bila ada ahli keluarga perempuan sakit, tahu nak cari doctor perempuan"

Bagi saya ini isu individu. Terpulang pada individu, bersama mereka ada hak mereka. Ibaratnya begini apabila wanita-wanita kata poligami memang tak salah tetapi jangan suami mereka yang berpoligami. Dapat diqiaskan, bagi lelaki kalau ada perempuan nak jadi doctor tak salah dan dialu-alukan tetapi taknak isteri mereka doctor.

Hak peribadi masing-masing untuk memilih berdasarkan perancangan mereka. Antara pengorbanan yang perlu doktor perempuan lakukan. Boleh jadi pandangan umum orang awam agak tak adil. Saya selaku seorang pelajar perubatan tak berani mengaku bidang inilah paling sibuk. Ingat bidang syariah mudah ke? engine mudah ke? sains sosial mudah ke? Doctor hanyalah satu contoh daripada karier-karier lain yang turut menuntut masa kerja lebih. Bukan senang nak cari pasangan yang sibuk diluar rumah tetapi urusan dalam rumah tidak terabai.

Buat doktor-doktor wanita diluar sana, yakinlah jika diniatkan kerana Allah, ganjaran Allah menanti di akhirat kelak.

p/s:
- ingatkan nak letak gambar dalam post ni. Gambar doctor yang diceritakan diatas sedang buat melakukan konsultansi dengan pesakit sambil merokok. :) Suasana yang susah nak jumpa rasanya di hospital kerajaan malaysia tetapi tidak di Jordan. Tapi tak sempat snap hari tu. haha. Allah susun tak nak aku aibkan mana-mana pihak kot.
- Ada orang tu dah jumpa salah satu teknik taknak bagi nampak rajin stalk.lol.
- Besar sangat ke ego dalam diri ? serius aku takut. :'(

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..