Tuesday, July 10, 2012

Respect vs Caring

Sekarang di Irbid orang banyak berbual tentang isu perkahwinan.Satu demi satu jemputan datang.Batch aku di JUST sahaja ada 5 orang bakal melangsungkan perkahwinan cuti akan datang ini.2 daripada 5 orang tersebut akan jadi satu pasangan.Maka pecahlah taboo taanggapan tiada yang akan berkahwin sesama batch Just08.Semuanya sudah boleh agak dari awal,cuma pasangan se batch yang agak surprising.

Alang-alang orang tengah hangat berbual isu ini,nak tulis sedikit tentang perkara berkaitan.Ada satu teori tentang cara perhubungan suami isteri.Hasil campuran pemikiran logik dan terbaca beberapa bacaan,saya agak bersetuju.Tak pasti ianya betul atau tidak.

………………

Dalam kajian,primary need untuk seorang lelaki ialah respect manakala primary need untuk wanita ialah caring.

Jika perhatikan,kandungan teks Al-Quran atau hadis yang ditujukan kepada isteri berbeza dengan yang ditujukan kepada suami.

Dalam al-Quran atau hadis,suruhan kepada wanita kebanyakannya bukan berbentuk perlu caring atau loving.Kenapa begini?

Kerana bagi wanita sifat ini telah wujud secara fitrah.

Orang yang banyak menghabiskan masa dengan belajar,kita tidak berpesan kepadanya untuk belajar,kita akan pesan supaya lakukan aktiviti lain manakala mereka yang sibuk dengan aktiviti lain,pasti kita akan suruh untuk belajar.

Ayat yang ditujukan kepada wanita seperti,

An-nisa':34

“ ... Maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama ...”.

atau hadis yang dicatatkan oleh Abu Hurairah,

"Sebaik-baik isteri ialah apbila engkau memandang ia menyenangkan, bila engkau perintah ia taat kepadamu, dan bila engkau tidak ada di sisinya, ia menjaga kehormatan dan harta(suaminya).”

Kandungan nas ini berbentuk suatu penghormatan yang perlu diberikan oleh si isteri kepada suami.Kerana perkara ini tidak lahir secara natural dalam diri wanita.

Manakala apabila suruhan ditujukan kepada lelaki,ia lebih berbentuk supaya berbuat baik atau istilah lain caring.

An-nisa':19

"...bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik... "

“Orang-orang yang terbaik dan kamu sekalian ialah mereka yang lebih baik dan kamu dalam mempergauli keluarganya dan saya adalah orang yang terbaik dari kamu sekalian dalam mempergauli keluargaku." (Riwayat lbnu Asakir)

Sifat caring bukan suatu yang lahir secara natural dalam diri lelaki.Pasti ada sebab kenapa kandungan teks yang ditujukan kepada wanita berbeza dengan lelaki.Fisiologi dan emosi lelaki berbeza dengan wanita.

Tidak bermaksud disini isteri tidak perlu caring kepada suami dan suami tidak perlu respect kepada isteri.

Satu maklumat yang perlu tahu,jika wanita mengadu lelaki penindas,pemarah dsb,lelaki jenis begini bukan sekadar terhadap wanita bersikap begitu,dengan lelaki pun sama.Mereka bertindak atas dasar kepentingan diri dan apabila merasakan orang lain berada di tahap lebih rendah.

Terfikir seperkara,dalam hadis tentang isteri solehah ada disebut yang "bila engkau perintah ia taat padamu" Adakah bermaksud disini sifat seorang wanita itu suka rebel hingga perlu ada hadis yang menyuruh supaya berlaku taat ? Ataupun sebenarnya sukar bagi seorang suami untuk dapat menundukkan seorang wanita.(and  for sure lah tentang perkara yang selagi mana tidak melanggar syara')

[minta maaf jika ada tersilap fakta atau penafsiran.saya bukan pelajar syariah.boleh tolong betulkan]

………………

Berbual dengan rakan,pernah ditanya seorang syeikh berkaitan pemilihan zaujah,balas beliau “jangan fikir lagi kalau belum serius”.Makna kata lain,jangan berbincang atau berfikir perkara yang tidak membuahkan amal.Memang tepat kena sasaran,perhatikan banyak orang hanya suka-suka untuk bercakap perkara ini.Dan aku pun tergolong sekali apabila menulis isu ini secara suka-suka dalam blog.

Point lain yang diceritakan oleh syeikh tersebut,suasana sekarang bukanlah suasana yang solehah dan kondusif untuk pembentukan generasi baru yang berIman dan bertaqwa.Disinilah kepentingan pemilihan zaujah solehah agar generasi baru yang berIman dan berTaqwa dapat dibentuk dari rumah.

p/s:

-Apabila bertalu-talu undangan walimatul urus datang,orang mula gosip who’s next.Paling tak tahan,entah datang dari ceruk mana nama aku boleh turut naik.Haih.Respon aku secara berseloroh,kalau buat tahun ini juga,nanti kenduri sendiri pun terlepas sebab nak penuhi jemputan kawan-kawan. :p

-akhirnya travelog turkey bahagian kedua tidak juga disiapkan.Summer sem ni perasaan malas memuncak.Hidup tak muntij.Sebelum start kelas target macam-macam.Last-last tidur,makan,minum dan mengadap laptop.Badan makin berat,hati juga makin “berat”.Padahal ramadhan dah dekat.

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..