Tuesday, June 26, 2012

Turkey 2012: Prolog

Kepala tengah pening-pening dengan pelajaran.Banyak lagi material yang belum dibaca.Rasa diri belum bersedia untuk ambil exam paediatric.Seusai azan isyak,menggerakkan kaki menuju ke masjid bagi menunaikan solat fardu secara berjemaah sambil menenangkan fikiran.Antara tempat yang dapat meleraikan kekusutan fikiran.

Selesai solat isyak,seorang sahabat datang dekati.Muqaddimah terlebih dahulu dengan bertanya khabar dan bagaimana exam.Kemudian tiba point utama "nta nak pergi turkey tak?.Ada sahabat malaysia ....". Ketika itu malas berfikir panjang.Niat pada awalnya taknak ke mana-mana kerana duit yang diperuntukkan untuk leisure tidak berbaki banyak.Akan tetapi memikirkan peluang yang bukan senang untuk datang,terus bersetuju.Cadangnya keesokan hari setelah exam akan beli tiket.

Keluar dari dewan exam dengan mood yang sangat tak stabil.Tak pernah seumur hidup menembak sebanyak ini.Tembakan yang langsung tiada idea apa sasarannya.Dalam hati dah redha "kalau fail kena ambil takmili,balik juga malaysia tapi kembali lebih awal ke Jordan".Riak wajah kena cover dengan senyum.Dalam hati hanya Allah yang tahu.Kelebihan lelaki yang perlu digunakan,tidak mengekspresikan apa dihati.

Terus tiada mood untuk ke Turkey.Segera menelefon sahabat yang mengajak untuk memaklumkan "ana tak jadi kot nak pi turkey".Markah yang belum menentu membuatkan diri tidak tenang untuk pergi berjalan-jalan.Namun alhamdulillah ada sahabat yang positif.Beliau suruh balik rumah dahulu nanti bincang lain.Keputusan ketika emosi tak stabil selalunya akan bawa penyesalan.

Dalam perjalanan balik ke rumah,asyik memikirkan nak pergi ke tidak.Teringat pesanan mak dalam panggilan telefon sehari sebelum "exam yang lepas lupakan.dah lepas nak buat camna.Fokus kepada yang baki".Qias dari itu,aku ambil keputusan untuk ke Turkey.Result bukan boleh berubah pun kalau tidak pergi berjalan.Dalam diri dah nekad,akan tetap pergi walau apa yang bakal terjadi.Exam selesai 3hb,bertolak 6hb.
 
Kali kedua menjejakkan kaki ke bumi khalifah,juga bumi bapa munafik Mustafa Kemal.Tujuan berbeza berbanding yang pertama dahulu iaitu pada cuti summer 2010.

Sehingga 6hb,markah exam tetap belum keluar.Setiap kali punya akses wifi,terus buka fb nak lihat kawan-kawan dah kecoh markah dah keluar atau belum.Tetap tiada berita tentang markah paediatirc.Subjek killer bagi ramai orang.Hari ke-3 di Turkey,baru dapat tahu markah paed.Alhamdulillah ssegala pujian kepada Allah.Lepas,sedikit melegakan untuk meneruskan perjalanan.Namun agak sedih,beberapa rakan tidak punya nasib yang sama.Dan agak terkilan tak mampu berada bersama di Irbid untuk beri moral support.

..........................................

Ok selesai cerita bagaimana boleh tergerak untuk kesana.Sebenarnya tak pasti nak bermula dimana.Sudah seminggu lebih kembali ke Jordan.Baru ada semangat nak tulis sedikit catatan.Secara kasar,perjalanan di Turkey boleh dibahagikan kepada 2 bahagian:
Bahagian pertama untuk enjoy,bahagian kedua juga untuk enjoy =)

Jika diizinkan Allah dan kalau rajin,post ini akan ada sambungannya.

Ada masanya,orang dapat memahami kedai itu tutup walaupun tiada tanda closed.Salah faham akan timbul jika pintu dibiarkan terbuka,lampu menyala dan ada yang melayan.
and wondering,did I start to get jealous?

-ramadhan kurang dari sebulan.persediaan perlu lebih digiatkan.
-segala puji bagi Allah yang mengurniakan kemenangan kepada pihak Islami dalam pilihanraya presiden mesir.Usaha yang bukan mengambil masa setahun dua,bukan sedikit tenaga yang dicurahkan,bukan sedikit manusia yang terkorban.Semoga masa depan mesir bersama Islam seterusnya masa depan dunia bersama Islam.

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..