Saturday, February 18, 2012

Top secret


Top Secret(The Billionaire)

Filem ini adaptasi dari kisah Top Ittipat iaitu pemilik syarikat Tae Kae Noi.Beliau sekarang ini baru berusia 26 tahun dan memiliki hampir 2000 pekerja.

Kehidupannya bukan semuanya bermula dengan indah.
Keluarganya mengalami bankrupt ketika usianya 17 tahun.
okay stop about him.

*peringatan:post ini tidak berniat secara direct untuk mempromosi cerita.saya tak suruh pun korang cari atau tengok cerita ni.Segala aktiviti sia-sia yang berlaku saya berlepas tangan darinya :p

Pengajaran(contoh yang diberi mungkin tidak berkaitan):
-talent memang penting tapi hardwork lagi penting.

-jangan mudah berkecil hati walau apapun yang berlaku.


-if we give up,then there were none
Junjungan mulia kita Nabi Muhammad saw,di Taif baginda dihina tapi baginda tetap tidak berputus asa.Kalaulah kita mungkin akan berkata "korang dah besar,pandai-pandailah korang.aku dah sampaikan".Alhamdulillah baginda tidak bersikap begini,jika baginda bersikap begini mungkin tidak sampai risalah pada kita.

-hidup kena ada fokus.bukan semua perkara kita mampu buat.
hebatnya seseorang itu bukannya bermakna dia hebat segala jenis bidang tapi dia betul-betul kuasai perkara yang diceburinya.Sebagai contoh golongan para sahabat Rasulullah saw,bukan semuanya ulama' tapi masing-masing ada kekuatan/kemampuan masing-masing.Bergerak mengikut kemampuan.
(pesanan seorang rakan,"berhenti bandingkan diri kita dengan orang lain.mustahil semua orang tidak menyumbang.menjadi pendengar pun salah satu bentuk sumbangan)

-setiap usaha yang belum mendatangkan hasil bukan suatu kegagalan.teruskan mencuba kerana ia sebenarnya langkah untuk berjaya.
Cerita famous yang banyak kali telah dengar iaitu tentang Thomas Edison.Beliau telah mencuba 1000 kali sebelum berjaya cipta sebuah mentol.

Mungkin ada lagi tapi cukup sekadar ini.
Orang kata,sistem kapitalis sekarang meyebabkan yang kaya akan makin kaya manakala yang miskin akan terus miskin.

Bukan setakat ekonomi,jika dilihat dalam perkara lain juga berlaku.
Yang pandai akan makin pandai manakala yang kurang pandai akan makin bodoh.
Yang baik akan makin baik manakala yang jahat akan makin jahat.

~sempat lagi tengok movie macam banyak waktu free je.biasalah takkan nak mengadap buku je kan :)
~ada berpesan supaya cuba kenali kerana ia perkara besar.Internet dan sebagainya antara tempat yang boleh digunakan.hmmm segan sbnrnya
~kenal club epl Man City? awal musim dulu,striker power diorg carlos tevez tak nak main.terpaksa striker lain yang kurang power main.yang bagusnya dia bagi peluang kepada striker lain untuk main tapi club kena struggle lah.

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..