Thursday, February 2, 2012

Sama Tapi Tak Serupa

“When patients speak,they will speak either FACTS or just INTERPRETATION.most of the time is interpretation and you need to ask what they mean actually.”
Dr Samah,specialist in pediatrics neuro.

Perkara ini bukan apply ketika ambil history sahaja tetapi dalam sudut kehidupan lain.Perlunya kita memahami betul-betul apa yang dimaksudkan sebelum terus judge kata-kata seseorang.

Berada di alam IPT menyebabkan terpaksa bergaul dengan pelbagai jenis orang yang mempunyai pelbagai corak pemikiran.

orang kata “kita adalah apa yang kita telah lalui”.

Apabila melihat kepelbagaian manusia,selalunya aku suka untuk cuba meletakkan aku di posisi dia untuk tahu kenapa dia bertindak/berfikir sedemikian.Dengan ini dapat tahu lebih tepat kenapa sesuatu perkara itu terjadi dan boleh prescribe ubat yang lebih berkesan.

Bagaimana kita mahu orang fahami kita jika kita tidak cuba untuk memahami?

………….

Teringat perkongsian Abang Amir dan isterinya Kak Zayyani ketika program batch 2nd year dulu.Kak Zayyani ada bagitahu perempuan ni jenis detail sikit banding lelaki.Beliau bagi contoh dalam menguruskan sesuatu program,perempuan akan lebih tumpukan kepada perkara-perkara kecil yang memerlukan penelitian seperti pinggan mangkuk dll manakala lelaki akan tumpukan pada perjalanan program.

Man_16f8d9_1889115

see!! the difference between man and woman

Antara point lain yang masih ku ingat ialah multitasking bukan kepakaran lelaki.Seorang wanita boleh menguruskan anak untuk ke sekolah,memasak sarapan,bersiap untuk ke tempat kerja dan menyiapkan juga pakaian si suami dalam sesuatu masa.Hebat kan !!

Hari demi hari berlalu aku makin meyakini kenyataan ini.Multitasking is not our specialty.Selalunya jika diberi pelbagai tugasan pada masa yang sama kepada laki memang fail dan jika seorang lelaki itu fokus pada sesuatu kerja dia boleh pergi lebih jauh berbanding wanita insyaAllah.

*Makin jelas hikmah mengapa tugas mendidik anak diserahkan kepada para ibu.

Man and woman almost seem to be from diferent planets, speaking different languages and needing different nourishment.

When you remember that your partner is as different from you as someone from another planet, you can relax and cooperate with the differences instead of resisting or trying to change them.

Without the awareness that we are supposed to be different, men and women are at odds with each other. We usually become angry or frustrated with the opposite sex because we have forgotten this important truth. We expect the opposite sex to be more like ourselves. We desire them to "want what we want" and "feel the way we feel."

-man from mars woman from venus-

Perkara menarik berlaku malam ni.Bermula dengan agak hambar tetapi penghujung yang agak menarik.Agak terkedu mula-mulanya apabila bertalu-talu soalan ditanya tak dapat jawab.Mula-mula ingat ini ialah satu kesilapan.Menunduk rasa inferior.Tetapi tidak,inilah fitrah dan pasti ada hikmah disebaliknya.Ada sesetengah perkara tak tercapai oleh fikiran kita.

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..