Friday, January 6, 2012

Wad Kanak-kanak

Minggu pertama di wad kanak-kanak,erm boleh tahan juga penatnya.Ini belum betul-betul kerja lagi.Mula memahami dengan lebih mendalam,kenapa mereka yang sibuk dengan tuntutan kerjaya atau belajar penat untuk commit dengan perkara lain.

Jika saat belum diuji,ramai antara kita boleh cakap besar.Pengakhiran hidup manusia tiada siapa yang tahu.Kurangkan mencaci dan menghina kerana kita belum pasti jika kita yang diuji.Mereka yang kita lihat hari ini teruk,mungkin boleh jadi lagi baik dari kita
[Merujuk kes yg hangat baru-baru ni dan kes-kes lain]

Capture

Capture1

Dalam history of paediatrics,ada ditambah komponen developmental assessment.Apabila belajar tentang development,dapat diagnose kenapa aku ada problem dengan berbahasa dan seumpamanya (seperti public speaking).hebatlah sgt blh diagnose.

Rujuk jadual diatas,kebiasaannya bayi apabila berumur 1 tahun(12 bulan) sudah mampu bercakap 2-3 patah perkataan.Jika terawal atau terlewat 2-3 bulan sesuatu yang normal menurut doktor.

Bagaimana pula jika terlewat 2 tahun?

Menurut emak,saya hanya boleh bercakap apabila berumur 3 tahun.Lewatkan. Sehingga diceritakan ada yang risau saya ni bisu.

Diagnose:congenital problem yang menyebabkan kemahiran berbahasa lambat develop.senang cakap tiada bakat.
[jgn ada yg ambil serius pula,ini hanya assumption.I’m not a doctor yet]

Perkembangan dari segi gross motor function,bayi akan dapat berjalan sendiri dalam linkungan umur 12-13 bulan.Ada yang mampu berjalan lebih awal atau lambat sedikit.Allah izin saya tergolong mereka yang mampu berjalan awal.

Berdasarkan 2 point diatas(language development dan gross motor function development),
Setiap kelebihan pasti ada kekurangan.Gunakan kelebihan yang ada disamping cuba latih untuk pertingkatkan kekurangan yang dimiliki.

Saya secara jujur memang tak minat/tak pandai untuk bercakap depan.Jika disuruh buat kerja teknikal ok sikit.

Atau kesimpulan sebaliknya,apabila lambat bercakap dan cepat berjalan,kini terlebih suka cakap-cakap kosong tapi apabila disuruh buat kerja,malas.

1st week impression di wad pediatric:
juga memahami kenapa ada yang berkata keletihan rotation pediatric terubat sedikit apabila melihat kanak-kanak arab yang c*m** di wad.

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..