Friday, December 30, 2011

Masihkah kau ingat

27 Disember 2008

Berseronok bermain-main di tepi pantai laut mati.Pertama kali jejakkan kaki ke sana.Di seberang laut ialah Tanah Palestin yang dijajah.Langsung tidak tahu sebenarnya ketika itu sesuatu sedang berlaku.

Balik sahaja Irbid apabila lalu di kedai makan,pelik kerana ramai rakyat arab Jordan sibuk menonton siaran berita tidak seperti sebelumnya.Ketika itu baru beberapa bulan di Jordan,tengok berita arab tak faham pun.Masih lagi belum tahu apa yang terjadi.Zaman itu facebook belum popular.

Keesokan hari(28hb) pergi kelas seperti biasa.Kelas bermula agak awal tak sempat untuk buka berita sebelum ke kelas.Sampai di kelas kelihatan banyak flyer yang disebarkan.Baru tahu apa yang terjadi.Patutlah ramai menonton berita.

Menjadi saksi tatkala Gaza diserang aku berada di Jordan.Hanya mampu bersedih membaca update terkini.Tiada upaya yang mampu dilaksanakan.Hanya mendoakan.Di masjid-masjid,setiap solat dimasukkan bacaan qunut nazilah hatta solat zohor dan asar.

3 tahun selepas itu,

Diri masih seperti biasa malah mungkin lagi teruk.Pelbagai peritiwa berlaku tapi mungkin kurang terkesan di hati.

Sibuk get ready untuk hadapi exam mini-osce dan osce pertama kali dalam hidup.Hampir seminggu berkampung dirumah kawan untuk study group.Takut study berseorangan tak mampu cover banyak topik.Mengakui kali ini kurang all-out berbanding exam sebelum-sebelum ini.Jika sebelum ni malam exam terutamanya tak tidur,kali ni rilek je tidur.Jam belum menunjukkan pukul 12 malam sudah lena.

Alhamdulillah selesai surgery,rehat 3 hari sebelum melangkah ke dunia paediatric yang menguji ketabahan seorang pelajar.Pasti merindui suasana di wad surgery yang boleh dikatakan agak menarik dan tak strict sangat.
Seronok juga melihat pelajar Irbid lain masih sibuk untuk final exam,aku dah habis. :-)
Bittaufiq kepada mereka yang masih ada exam berbaki.
Padahal nanti orang lain bercuti kami tiada cuti.sobs sobs.Tak mengapa pengorbanan perlu dilakukan,sanggup bersusah demi kesenangan orang(pesakit) pada masa hadapan.
Cuti 3 hari perlu dioptimakan.Ada beberapa kawan ajak ke aqabah,takpelah nak simpan duit.

Movie dan tidur perlu dimaksimakan.Tak pasti jika masih ada yang percaya dengan statement ni.Nampak sangat diri belum cukup thiqah sampai orang percaya.

Hari ini,bukan dunia Palestin sahaja yang perlu dirisaukan.Berada di negara Jordan yang disekelilingnya penuh dengan konflik menambahkan lagi rasa bersalah dalam diri.Paling dekat dengan Irbid,Syria kini entah berapa ribu sudah mati dibunuh.Amat takut dosa-dosa ku menjadi hijab umat Islam lambat capai kemenangan.

293957_234796486562036_195473957160956_665144_4891133_n

kata-kata shbt yang agak melegakan untuk hari ini “biasalah tu,cuba kita tahu exam minggu depan,mesti kita akan cuba prepare.”

Thursday, December 22, 2011

Air pun mampu menghakis

“ingatlah ketika kau tak punya siapa2 selain Allah,Allah itu lebih dari cukup.” 
“sebenarnya kita tak pernah sendirian,kita punya Allah”  
- sedutan filem Dibawah Lindungan Ka'bah-
“aku rasa loser sangat akhir-akhir ni”
“tahu diri ni teruk tapi takdak eager mahu berubah” 
dialog perbualan oleh beberapa member.

Diam.Tak pasti perlu respon apa.Dalam hati aku “ok la tuh,aku dah lama rasa loser,worthless.bukan baru”

Kemudian berbual-bual pula dengan member lain,
“kau pernah tak rasa diri tak berguna”
Balas dia  “kenapa tanya macam tu? mesti kau compare diri kau ngan orang lain kan”

Ye lah,banding dengan manusia lain pun dah jauh,nak banding dengan syarat yang Allah tetapkan.Mesti lagi jauh.

Mungkin ada ayat yang cuba memujuk,namun ku tahu itu hanya nak menyejukkan hati.Kadang-kadang kita lebih tahu hakikat kemampuan diri kita.

Sungguh,beban-beban yang dibawa membuatkan diri takut untuk mendaki.Mendaki tanpa beban pun sudah cukup memenatkan.

“kita perlu bercita-cita besar untuk runtuhkan sistem jahiliyah,”kata-kata seorg kawan dengan penuh semangat.Terngiang-ngiang di telinga.
Tertunduk sebentar,merenung diri.Diri sendiri pun………

Banyak kali termenung memikirkan apa yang aku telah atau boleh buat untuk gegarkan jahiliyah? Jangan bicara lagi untuk cederakan atau runtuhkan.

******************
PMR 
Kalau tiada fb atau mak tak bagitau,tak tahu pun hari ni keluar result PMR.

Terkenang tahun 2005 saat result PMR keluar (dah 6 tahun berlalu),terkena "prank".Disebabkan sekolah yang terletak jauh dari rumah,hanya menelefon pihak sekolah untuk mengetahui keputusan.
“Anta dapat 2A ….” haaaaaa,cuba percaya dalam keadaan tak percaya.Adik aku pun tak percaya.Nampak sgt aku tak deserved untuk dapat 2A.Ha ha.

Tak sempat untuk bertanya lebih ketika telefon kali pertama.Mungkin disebabkan pejabat sekolah ketika itu sibuk.
Telefon lagi kemudian untuk tahu subjek apa dapat A,“oh,anta dapat 7A 2B.B ialah….”   *sigh*

Ada kawan sini cakap skor PMR pun tak guna,amik medik nanti markah cukup makan gak.Ada modal untuk aku reply “patutlah aku tak skor bila masuk u,pmr dulu pun tak skor” :D

al7mdulillah selesai sudah 9 minggu rotation surgery.minggu ke-10 (minggu depan) exam mini-osce dan osce buat pertama kali.2 bulan lebih tanpa sebarang exam dan minggu depan pertama kali exam untuk subjek 9 credit hour ini.Jadi boleh bayang sendiri berapa banyak material yang perlu diulang kaji. Doakan yang terbaik inshaAllah.
(exam dah dekat.rasa cuak ada tapi passion untuk study belum menjelma.aish)


Saturday, December 17, 2011

Conservative vs alternative

allopathy-homeopathy

Khamis baru-baru ni PERMAI menganjurkan siri pertama program Fiqh Medik.Dalam program tersebut ada menyentuh sikit tentang aliran perubatan.Ok tak nak hurai lanjut tentang perkara ni sebab saya pun tak reti sangat.Baru je merangkak dalam dunia perubatan.

Cuma bila disebut dalam program hari tu terlintas beberapa perkara dalam kotak fikiran.

……………………

Sejak dari kecil lagi saya dibesarkan dalam keluarga yang menggunakan rawatan homeopathy.Di rumah siap ada satu almari khas yang dipenuhi ubat-ubatan homeopathy sahaja.Dalam rawatan homeopathy ada beberapa pantang.Antara yang masih ingat,

1)tak boleh ambil suntikan vaksin
-masih ingat ketika zaman sekolah jika ada kementerian kesihatan datang untuk beri suntikan BCG atau demam campak,saya tak perlu pergi untuk terima suntikan dan hanya melihat rakan-rakan lain cuak untuk terima suntikan :D

-suatu ketika ada terbaca satu isu dalam fb ada pasangan yang baru dapat anak taknak anak mereka ambil apa-apa vaksin dan prefer homeopathy.Maka pelajar-pelajar perubatan JUST yang beraliran allopathy pun membantah tindakan tersebut.
Tanya kepada abah,pernah tak saya ambil apa2 vaksin masa kecil,jawab beliau “tak.cuma sekali time baru lahir sebab lahir kat hospital.abg cik(abg aku no 2) langsung tak pernah sebab dia lahir kat rumah”
Alhamdulillah dengan izin Allah kami adik-beradik hingga kini masih sihat.

Tetapi sekarang apabila melibatkan diri dalam perubatan allopathy,terpaksa ambil vaksin hepatitis B bagi memenuhi syarat sebelum masuk hospital.

2)tak boleh minum kopi
-dulu dirumah memang tiada stok kopi.cuma sejak saya menganjak besar baru ada stok kopi dirumah.Mungkin dah longgar sikit peraturan:p Tapi jika tengah makan ubat,kena berpantang sekejap.Tak macam dulu tak minum langsung.Saya pun dah tak ingat sejak bila saya mula berjinak minum kopi.Mungkin sejak masuk sekolah menengah especially time form 5 dulu untuk stay awal pagi sebelum subuh.

Ubat homeopathy semuanya manis dan tak perlu ditelan bersama air.Jadi saya memang tiada pengalaman telan ubat klinik.Pergi berubat di klinik pun tak pernah kecuali untuk rawatan gigi.Itupun ubat yang diberi dentist tak pernah dimakan.Sekali tu apabila saya sudah dapat tawaran ke Jordan,saya kena makan pil (pil apa ntah tak ingat).Terpaksa bersusah payah untuk cuba telan.Nampak macam orang terseksa.Secawan air tak cukup untuk telan 1 pil.

Nak tergelak pula bila fikir balik.Mak saya ada cakap “camna nak jadi doktor,telan ubat pun jenuh.nanti nak suruh patient makan ubat camna”
Mampu respon dengan gelak je la,“haha”

Malah sebelum terbang ke Jordan,saya minta abah bekalkan ubat homeopathy.

………………..

Bukan ilmu agama sahaja ada kepelbagaian mazhab.Dalam perubatan juga ada pelbagai mazhab.Bagi saya masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.Dan sebenarnya setiap aliran compliment each other.Ada sakit cara A tak berkesan,cara B berkesan.Begitu juga sebaliknya.Yang penting jangan taksub pada satu-satu aliran.Kadang-kadang aliran allopathy tak mampu menyelesaikan masalah,kita guna cara lain.Malah dalam keluarga saya yang banyak mengunakan homeopathy pun kadang-kadang perlu juga ke hospital jika ada penyakit yang tak mampu dirawat dengan cara homeopathy.

Kini dalam keluarga,ada 2 orang yang tahu serba sedikit tentang perubatan.
Abah ada sijil homeopathy.
Abang sulung juga ada belajar tentang cara berubat malah ada buka pernaigaan.Aku pun tak reti nak sebut cara perubatan apa yang dia belajar.

Dan insyaAllah saya juga doctor-to-be(doakan).Ini bermakna masing-masing berlainan aliran.Harap-harap nanti tiada gaduh-gaduh :D

Abah pernah bercerita(tak pasti cerita betul atau fiksyen.hehe),ada orang bertanya padanya saya belajar apa? Abah pun jawab ambil perubatan.Balas orang yang bertanya “patutlah,ayah dia pun doktor”
LOL

Friday, December 16, 2011

Analogi Medical School II

Apabila sudah meningkat klinikal,seperti yang pernah sebut sebelum ini,pelajar akan dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil.

Contoh kumpulan aku,ada 9 lelaki dan 4 perempuan.Biasalah jika kumpulan yang dicampur rawak,mesti ada yang pandai sikit,ada yang kurang sikit.Ada yang jenis sanggup melayan budak melayu,ada yang tidak.Ada yang rajin,ada yang malas.

Pada awal rotation hari tu,kami budak melayu dalam kumpulan tak ambil history(patient history) sekali.Masing-masing berpecah ikut kawan arab ambil history.

Perasan satu perkara,awal-awal dulu sekumpulan arab yang pandai dalam group sanggup tunggu dan panggil kitorang budak melayu ambil history sekali.Namun selepas beberapa minggu kami jadi parasit,aku perasan diorang dah tak ajak kami ambil history sekali.Mungkin salah kami juga yang lambat belajar.Ada sesetengah tu mungkin dah bosan dengan kami.Iya lah mana tidaknya,time ambil history diorang je yang bertanya.Mungkin sekali-sekala je mampu menyampuk.

Pernah sekali ketika minggu ke-3,aku bertanya seorang member arab yang agak pandai apa maksud satu word ni(dh lupa word apa),dia balas “we had round for one month now,you should know that word by heart!!”(ayat lebih kurang)

Down kejap.Awat lambat sangat aku belajar.
Sudahlah aku ni jenis sensitif sikit.XD

Selepas beberapa minggu kami mula memilih member arab untuk ambil history.Tidak semua arab supportive walaupun diakui mereka pandai.

Kesimpulan yang menepati hipotesis awal.Hipotesis ini tidaklah apply kepada semua mungkin.
Tidak perlu aku nyatakan disini apa ia dan siapa yang terbaca post ni tak perlu pun cari apa disebalik cerita ini.Tak bermanfaat sangatpun.


seriously awesome video.
membuatkan aku terfikir pelbagai perkara setelah memandang dari sudut yang berbeza dangan perasaan yang berbeza.

Sekarang kamu minggu ke berapa?”

“minggu ke-8”

“so,korang patut tahu.exam lagi 2 minggu kan.”

(mafhum perbualan antara doktor dan pelajar pada minggu ni)

Doktor-doktor mula memberi pressure sikit minggu ni memandangkan exam lagi 2 minggu dan banyak soalan yang ditanya ketika round masih belum dapat dijawab dengan baik.Ku menunduk dan buat-buat pandang tempat lain untuk mengelak ditanya.

Ok cuba bayang jika kematian yang kita tak tahu bila telah hampir,agak2 dah bersiap ke belum? tepuk dada tanya hati.

Jika kematian hampir tiba sepatutnya juga kita makin rajin berusaha dalam pelajaran dengan harapan belajar yang diniatkan kerana Allah dapat memberatkan timbangan pahala diakhirat kelak.Kita punya motivasi terkuat untuk cuba cemerlang dalam pelajaran.
(pelajaran:perkara yg segan untuk perkatakannya kerana tahu keadaan diri yg bagaimana)

Ada hadis Rasululullah saw (pertama kali dengar dalam penyampaian almarhum Ustaz Dahlan ketika sekolah dulu)
”Jika ditanganmu ada benih tanaman,sedangkan kamu tahu besok hari kiamat,maka tanamlah benih itu"

Saturday, December 10, 2011

great power great responsibility

Mesti korang pernah tengok cerita spiderman kan? Kalau tak pernah tengok memang sikah habis.

Ada satu dialog dalam cerita tersebut Uncle Ben sebut pada Peter Parker,
“great power come with great responsibility”

Selalunya orang akan quote ayat ni untuk beritahu kelebihan/kekuatan yang ada pada kita datang bersamanya amanah.Setiap apa yang ada pada kita Allah akan persoalkan.Tenaga,harta,masa ke mana ia dibelanjakan.Dalam hadis pun ada sebut jika tak silap tapi tak ingat.(camna nak ngaku daie,hadis pun tak ingat)

Tapi aku terfikir,kalau kita tak nak ada apa-apa kekuatan/kelebihan/tanggungjawab boleh tak? supaya tiada ada apa yang perlu dipersoalkan ke atasnya.

380029_187728971319374_100002468176296_361610_733923307_ntahun depan kalau balik gambar family bukan lg 7 orang.^_^

 

Picture1rasanya hari tu dah disable timeline tapi awat muncul balik? camna nak disable terus? bosan ar sebab fb tak update untuk semua lagi.

Saturday, December 3, 2011

Analogi medical school

Dah lama teringin nak tulis tentang perkara ini.

Setakat yang saya tahu,mana-mana medical school di dunia ini cara pembelajaran untuk degree dibahagikan kepada 2 fasa.

Fasa pertama pra-klinikal(teori) dan fasa kedua ialah klinikal(praktikal).

Terpulang kepada medical school tersebut untuk menetapkan berapa tahun untuk pra dan berapa tahun untuk klinikal.Sebagai contoh di tempat belajar saya(JUST),pentadbiran universiti menetapkan 3 tahun untuk pra dan lagi 3 tahun untuk klinikal.

Di JUST medical school(saya merujuk pada JUST kerana lebih tahu berbanding universiti lain) fatrah pra-klinikal cara pembelajarannya berbeza dengan klinikal.Fasa ini penumpuan lebih kepada peningkatan pengetahuan semata-mata.Anda belum lagi dibentuk secara khusus untuk menjadi doktor.Anda boleh berjaya andai anda faham apa yang dipelajari walaupun anda tidak tahu bagaimana untuk mempraktiknya.

Proses pembelajaran diadakan dalam dewan kuliah besar yang mampu menampung sehingga 500 orang pada satu-satu masa.Seorang pensyarah akan bersyarah dihadapan lebih 300 pelajar.Sudah tentu tiada masa untuk pensyarah tersebut pantau seorang demi seorang pelajarnya samada mereka faham atau tidak apa yang diajar dalam kelas tersebut.Sekali-sekala ada juga dibahagikan dalam kumpulan yang kecil sikit untuk dimuat masuk dalam makmal.Itupun masih dalam angka yang banyak iaitu dalam linkungan 80 orang..

Apabila masuk ke peringkat klinikal,penumpuan lebih diberikan kepada pembinaan kemahiran yang diperlukan bagi seorang doktor.Tidak seperti zaman pra-klinikal yang lebih tertumpu kepada pengetahuan.

Bagi membentuk kemahiran seorang doktor,pelajar-pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang lebih kecil untuk sesi round bersama doktor.Satu kumpulan paling banyak kalau tak silap 15 orang.Setiap pelajar punya peluang untuk melatih kemahiran mereka dan disamping pensyarah ada capaian untuk memantau setiap pelajar.

Proses pembentukan dari seorang pelajar kepada seorang doktor berlaku disini secara khusus.Cuba bayangkan jika proses ini berjalan dalam kumpulan pelajar yang ramai,tentu tidak ada masa untuk setiap orang praktikkan apa yang dipelajari dan doktor tidak sempat untuk memantau.Jadi mana mungkin kemahiran yang diperlukan seorang doktor dapat dibentuk.

Dikatakan medan klinikal ialah medan yang lebih penting berbanding pra-klinikal.Malahan di JUST peratusan ketika grad nanti,markah klinikal lebih tinggi portionnya berbanding pra-klinikal walaupun sama tempoh.

Apabila masuk klinikal possibility untuk tidur seperti sebelumnya juga berkurang.

Kebiasaannya apabila seseorang itu tidak perform di medan klinikal,ada beberapa kemungkinan:

1)ilmu teori masih belum cukup

2)punya teori mantap tapi tak nak aplikasinya.

atau jika belum merasai kepentingan teori,kemungkinan seseorang itu belum lagi berada dalam medan praktikal.

ok,apa faedahnya saya bercerita tentang sistem belajar di JUST? cuba lihat disebaliknya untuk manfaat yang lebih besar.
Siapa tahu apa tersirat boleh tinggalkan komen dan nanti claim hadiah.huhu.=)

(jika ada kesalahan fakta mohon maaf dan boleh betulkan)

34464775K.A.U.H

hari ini Irbid mendung seketika.Allah telah memanggil seorang rakan disini buat selamanya(pelajar perubatan tahun 3).Pada awalnya dia di“diagnose” mengidap AML.agak terkilan tak berkesempatan untuk ziarah arwah ketika masih sakit khamis hari tu disebabkan ada janji lain.
ajal maut memang tidak mengira usia.cukuplah mati sebagai peringatan untuk kita semua.semoga Allah mengampunkannya dan tempatkan arwah bersama orang soleh.