Wednesday, November 30, 2011

Tabahlah wahai hati

Tabiat sesuatu perjalanan selalunya apabila makin jauh kita melaluinya akan makin bertambah yakin terhadap jalan itu.
Tetapi makin lama aku berada dalam medical school ni makin bertambah ragu akan jalan yang dipilih ini T_T

Takut mencuba,
Takut buat silap,
Tak konfiden,
Rasa inferior……

Sikap negatif yang menyebabkan proses pembelajaran sedikit terbantut.

“While one person hesitates because he feels inferior.the other is busy making mistakes and becoming superior”
-quote status fb kawan-

Hari ini persatuan pelajar medik JUST menganjurkan OSCE simulation khusus untuk kami pelajar tahun 4 yang akan pertama kali ber”OSCE” hujung Disember nanti.Nanti tidak lah terlalu nervous kalau dah tahu serba sedikit gambaran tentang keadaan exam.

Beberapa member ajak pergi sekali tetapi niat dihati pada mulanya taknak pergi.Ditanya kepadaku kenapa tak nak pergi “malas aku,bukan tau pun apa nak buat nanti.segan ar nanti nampak sangat tak reti.”
Namun cuba gagahkan juga diri untuk pergi setelah berfikir ketika lunch.Pergi je lah walaupun terlewat sikit dan banyak tak tahu.

Sampai tempat program,beberapa orang termasuk arab tanya aku “are you stressfull?”

erk,nampak sangat ke.cuba cover dengan senyum walaupun pahit.

Natijah daripada OSCE simulation,FAILED.
Telah 6 minggu dari 10 minggu dilalui.Entah apa yang sudah dipelajari pun tak pasti.Banyak arahan yang tak dapat buat.Kes mudah seperti appendicitis pun tak boleh diagnose.

“Examine the lower limb”,arah doctor.
Simulation test bertukar menjadi lecture akibat tak ingat secara sistematik nak buat bagaimana atau lebih tepat,tak tahu bagaimana.
Sad smile


lower limb examination

Alhamdulillah Allah gerakkan hati nak pegi tadi.At least dapat tahu ditahap mana aku sekarang walaupun segan sebentar kerana tidak kelihatan seperti pelajar medik tahun 4 ketika berada dalam Basic Clinical Skill Lab tadi.

Kelebihan apabila menyedari diri banyak kekurangan,akan lebih bergantung pada NYA.
Kelebihan apabila hidup ditempat yang tiada orang memaksa kita buat itu dan buat ini,makin perlu menyedari akan kewujudanNYA.
Doakan.
next week ada oral test pula.semoga dipermudahkan.

really not in a good mood today……

Sunday, November 20, 2011

Dia masih ingat

Teringat kisah masa form 3 dulu (kalau tak silap).Peristiwa kantoi baca majalah dengan warden.
Peraturan MATRI melarang majalah-majalah luar yang tidak berfaedah dibawa masuk.

Kejadian pertama,aku telah membaca majalah bola(berita bola je pun bukan komik) milik kawanku time kelas prep dan aku tak perasan warden datang ziarah kelas.Apa lagi,habis majalah tersebut dirampas.Beberapa minggu selepas itu,aku masih belum serik,sekali lagi aku kantoi.Kali ni kantoi lepas prep dan majalah(juga majalah bola) itu turut dirampas.Dalam fatrah yang dekat 2 kali aku kantoi.Aiseh…..entah apa malang nasib aku.Fobia sebentar selepas itu nak buat lagi.

Beberapa hari selepas itu warden tersebut yang merangkap ustaz Pengajian Islam masuk kelas.Sebelum beliau tamatkan kelas beliau ada sebut “tanda Allah sayang hambaNYA ialah apabila hambaNYA melakukan kesilapan Dia akan tunjuk sesuatu supaya kita tak buat kesilapan itu”(ayat lebih kurang)

Selesai kelas,beberapa kawan yang tahu tentang kejadian tersebut datang dekati aku dan berkata “Allah sayang dekat anta.tu pasal kantoi”
hmmm…

Hari ini,aku tak beberapa sihat.Mungkin disebabkan perubahan musim dan ditambah pula terkena hujan semalam.Mengalami sedikit flu(selsema).Nak tidur pun tak selesa kerana kesukaran untuk bernafas.

Hanya mampu bertahan sesi round pagi dengan doktor sahaja dan tak larat nak masuk kelas petang.Selalunya kelas petang jarang ambil kedatangan.Aku pun terus balik tanpa hadirkan diri dan member aku cakap doktor ambil kedatangan kelas petang tadi.
Apa nak jadi…time aku datang tak pula ambil kehadiran.

baca link ni.artikel menarik dari langitilahi untuk para pendosa.serius agak terkesan dengan artikel  ni.

P10606112nd time went to Petra after the first time on dec 2008.Nothing is changed except….

masa siang yang pendek banyak dihabiskan di hospital.tak pasti bila masa untuk beriadhah.dah beberapa minggu tak jogging.
saat ni baru merindui hospital basmah.Keluar dekat 8.30am pun ok lagi.Sekarang sebelum 7.30 kena keluar rumah dah.

Thursday, November 17, 2011

Segan ana dgn enta

DSCN2965setelah bermalam di padang pasir Sahara,Morocco [winter 2010]

DSCN3200
jalan-jalan dalam keadaan hujan di Ankara,Turkey [summer 2010]

Sejak akhir-akhir ni Irbid makin panas walaupun sekarang winter.Masyarakat melayu Irbid sibuk berbincang mengenai kewujudan NGO.Tambahan pula ada ruang facebook yang disediakan Permai,memang tidak disia-siakan oleh ahli untuk bersuara dan memberi pandangan.

Biarlah mereka berbincang.Malas nak ambil tahu sangat.Buat apa kita bercakap tentang amal orang lain padahal amal sendiri pun terbanyak sangat compang-campingnya.Di akhirat kelak yang akan disoal tentang amal kita bukan tentang amal orang lain.Banyak lagi perkara penting yang perlu diutamakan berbanding bercakap tentang perbezaan.Kuffar bergelak ketawa melihat kita sesama muslim berbalah.
Insya Allah jika kita semua punya matlamat yang sama,yakinlah kita akan bertemu juga suatu hari nanti.

Apa kaitan gambar diatas dengan ayat diatas.Tiada kena mengena sangat pun.Cuma baru-baru ni ada junior-junior yang bertanyakan tentang pengalaman berjalan.Tetiba teringat dengan seorang rakan berjalan semasa tahun 2 dahulu,Muhammad Hashemi Dahlan.

Masa tahun 2 aku agak banyak bersama dengannya.Masa aku kena pegi mukhayyam Palestin Irbid aku ajak dia.Masa dia jadi pengarah miniclinic dia minta aku jadi ajk dia.Apabila pergi bermusafir ke Morocco dan Turki pun kami pergi bersama.

Tak kusangka teman jejalan dulu sekarang dah jadi Pengerusi ISMA Jordan.Masa untuk aku bersembang-sembang dengannya pun dah berkurang sejak jadi orang besar ni.Salute lah.Nanti dah jadi orang besar apabila balik Malaysia jangan lupa teman sekampus ni.Semoga terus thabat atas jalan yang dipilih.

Segan ana dengan enta :D

Saturday, November 12, 2011

Kenangan Aidil Adha

Jadi trend Aidil Adha kali ini apabila pelajar Irbid buat sesuatu status fb pasti diakhiri dengan “Kenangan Aidil Adha”.Erm tak pasti kenapa jadi begitu.

2008


Kelakar pula bila tengok kembali rakaman teater tahun tersebut.Zaman masih belum matang.sekarang pun x matang sgt lg.Watak utama cerita dah jadi presiden PERMAI sekarang.Ketika saat kawan-kawan lain jelajah Jordan kami beberapa orang terpaksa ditinggalkan di Irbid.

Perubahan fizikal yang agak ketara apabila melihat aku pada tahun 2008 dan dibandingkan dengan sekarang.Niat dihati nak juga exercise dan turunkan sikit berat badan.Dalam muwasafat tarbiyah kan termasuk sekali qawiyyul jism=jasmani yang kuat.
Namun semangat untuk exercise sedikit kendur apabila ada seorang doktor di hospital Amirah Basmah berpesan,
“never stand when you can sit
never run when you can walk,
never take the stairs when you can get into elevator.”
Open-mouthed smile

2009




Ditugaskan untuk buat liputan di mukhayyam Irbid.Pengalaman pertama dan terakhir setakat ni aku pergi mukhayyam Irbid.Dalam kesibukan masyarakat Permai ziarah menziarahi sejurus solat raya aku pula terpaksa keluar dari bandar Irbid sejurus solat raya.

2010

Alhamdulillah dapat menolong melapah daging korban dengan aman tanpa urusan lain.

2011

Langsung tak berpeluang untuk membantu melapah daging korban Permai.Tolong makan ok la kan :p
Raya kedua hingga ke empat kena keluar Irbid bawa orang jalan-jalan sekitar Jordan.Pengalaman yang agak best walaupun pada awalnya aku cuba mengelak.Lepas ni kalau abah mak nak mai Jordan mudah sebab dah tahu jalan.

Tapi tahun ni alhamdulillah dapat peluang untuk merasai pengalaman kali pertama sembelih kambing (sedih tak sempat orang nak rakam).Tidaklah sesukar mana.Dalam apa jua hal 1st time selalunya memang sukar tapi apabila dah start insyaAllah mudah.

………………

p/s:
-Lidah kelu sebentar dan otak ligat mencari jawapan apabila ditanya bagaimana menjaga pandangan,
Jauh dari sudut hati aku tak mampu menjawabnya dengan mudah kerana aku juga sedang bermujahadah.Apa yang mampu dibuat mungkin sibukkan dengan perkara-perkara kebaikan kerana jika kita tidak disibukkan dengan urusan akhirat kita akan disibukkan dengan dunia.

-esok akan bermula kembali kelas setelah bercuti 2 minggu.Arghh,bakal melalui hari-hari yang memenatkan untuk tempoh hampir 7 bulan tanpa cuti panjang.

Saturday, November 5, 2011

22:37

Sempena sambutan raya korban,banyak status fb share surah al-Hajj ayat 37.Terdetik di hati untuk membelek sikit tafsir Fizilal.

لَن يَنَالَ ٱللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَآؤُهَا وَلَـٰكِن يَنَالُهُ ٱلتَّقۡوَىٰ مِنكُمۡ‌ۚ كَذَٲلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمۡ لِتُكَبِّرُواْ ٱللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَٮٰكُمۡ‌ۗ وَبَشِّرِ ٱلۡمُحۡسِنِينَ

As people are commanded to slaughter their sacrifice invoking God’s name, it is
made clear to them that “never does their meat or their blood reach God.” (Verse 37) He
has no need of them. What reaches Him, however, is people’s piety and
consciousness of Him. It is the intention behind any action that gives it its worth.
Compare this with the practice of the Quraysh idolaters who used to splatter the
blood of their sacrifices over their idols. How crude and ugly!

It is to this end that He has made them subservient to your needs, so that you might
glorify God for all the guidance with which He has graced you. (Verse 37)

It is He who has guided you to the proper and true faith of submission to Him
alone. Thus, you have become aware of the proper relation between man and God
and the true meaning of action undertaken purely for God’s sake. “Give good news to
those who do good,”
putting their beliefs, worship and life activities on a proper
footing.
Thus Muslims turn to God with every move they make, at any time of the day or
night, conscious of His majesty, seeking His pleasure. With this attitude, life becomes
a series of acts of worship, fulfilling God’s purpose of creation. Life on earth is set on
its proper basis, with a solid link between this world and the next.

Kita selalu kagum melihat hasil sesuatu pekerjaan tanpa melihat apa disebalik kejayaan sesuatu kerja itu.
Seperti disebut dalam surah al-Hajj,bukanlah daging korban itu yang Allah pandang tapi taqwa disebalik perbuatan korban itu yang Allah pandang.Tidak mungkin orang yang tiada taqwa sanggup untuk berkorban.Atas dasar taqwa juga Nabi Ibrahim sanggup menyembelih anaknya sendiri.

Kata-kata dari IHAB “ramai yang mengkaji sirah dan kagum dengan keperibadian sahabat tetapi tidak ramai yang meneliti semula dan cuba memahami apa yang ada dijiwa mereka hingga menjadikan jiwa mereka begitu hebat”

roastturkey-2 menu raya:roasted turkey.harap2 jadi macam gambar diatas.^_^

-kira-kira sudah 5 kali berturut-turut tak beraya korban di kampung halaman(sekali di Matri dan 4 kali di Jordan).Setakat ini tiap-tiap kali Raya Haji di Jordan pasti ada kelainan.InsyaAllah tahun ini juga bakal lain dari tahun-tahun sebelum ini walaupun hajat untuk ke“sana” tidak kesampaian.

-jadi pekerja disebalik tabir juga menguji keikhlasan.bukan barisan hadapan sahaja yang akan diuji.Memang cukup sukar untuk jaga keikhlasan.Ada sahaja lubang-lubang yang syaitan cuba masuk.

-ku tak pasti cukup kuat untuk hadapi hari yang mendatang.Semoga Allah sentiasa bersama.

kullu 3am wa antum bi5air

Tuesday, November 1, 2011

Hari-Hari Yang Bermakna


5 hari yang amat bermakna dapat peluang untuk bersama orang yang hebat.Sungguh diri ini terasa segan untuk duduk bersama mereka.

Makin menyedari akan kekerdilan diri.Banyak lagi kerja yang perlu dilaksanakan.Dan baru tersedar satu perkara yang aku tersilap selama ini,aku bukan ada masalah low self esteem tapi sememangnya aku ni banyak kelemahan !!

-Teringat satu point “jangan percaya kepada takdir yang salah”

-Sebentar tadi ada member peringatkan,
”jika kita takut melaksanakan suatu yang hak kerana takut riya’,sebenarnya itu ialah riya’.. ”
pernah dengar sebelum ini tapi terima kasih kerana tolong peringatkan lagi.