Friday, August 26, 2011

Tamat Pra-Klinikal

 

amaran awal: post ini tidak bermanfaat.lebih baik korang spend waktu buat benda lain.

Ada orang persoalkan kenapa seronok sangat apabila confirm dapat naik tahun,aku hanya mampu jawab,

“belajar sekarang ni bukan lagi soal cemerlang atau tidak cemerlang tapi soal lulus atau tidak lulus”

Perbezaan besar cemerlang dan lulus sahaja.Apapun alhamdulillah kini dah selesai 1/2 daripada proses pembelajaran aku di universiti.3 tahun sudah berlalu dan 3 tahun lagi yang perlu dihadapi.Terima kasih pada yang tak putus2 mendoakan.Kawan2 sebaya aku yang ambil diploma telah pun selesai menamatkan pengajian mereka dan ada yang sudah mula bekerja.

Hampir 3 tahun genap di Jordan,aku tak pasti added value apa yang telah diperoleh.Awal-awal datang dulu bermacam-macam cakap lebat perkara apa yang dihajatkan tapi bila tengok keadaan diri sekarang,suku pun belum tentu terlaksana.Perkara-perkara sebegini kadang-kadang mengajar aku untuk lebih baik berdiam tentang apa yang aku nak buat dan kurang berjanji.Kalau tak jadi nanti kang segan sendiri.

Kagum dengan member2 yang dulu datang sekali tapi kini sudah menjadi figure penting untuk masyarakat melayu di Irbid.Ada yang hebat dari segi kepimpinan,dari segi bahasa arab,dari segi al-Quran dan lain-lain yang tak dapat disebutkan disini.Seriously segan kalau nak bergaul dengan mereka yang hebat-hebat ni.

……………….

Dalam psiko ada belajar umur 21 (early adulthood),bermulanya fasa “intimacy vs isolation”.Patutlah JPA membenarkan pelajar tajaannya untuk berrkahwin pada tahun 3:p Lazimnya ketika tahun 3 berumur 21.Dan patutlah tahun ni makin galak member2 sini usik-mengusik tentang kahwin.

Actually dalam kesempatan ni nak ucapkan tahniah kepada rakan-rakan batch aku yang telah mendirikan rumah tangga.Setakat ni sudah 2 orang yang berkahwin dan bulan 9 ni insyaAllah akan menyusul seorang lagi.Sebelum ni baru terfikir nak dapat top 3.Melepas….haha.

………………….

Cuti 2 minggu sebelum klinikal.1st time kot cuti lama aku tak plan kemana-mana.Boleh mati akal jugak duduk rumah tak tahu nak buat apa.Sementara ramadhan ni mungkin ada aktiviti nak buat.Tak pe,aku dah sediakan sedikit plan untuk penuhi cuti ni,

1.tidur

2.main fb

3.layan movie

4.tidur

5.main fb

6.layan movie

dan kitaran berulang Smile

Saturday, August 6, 2011

Psikologi Manusia

 

Saya …. pelajar tahun akhir pra-klinikal perubatan JUST.Insya Allah bulan 8 ni tamat pengajian Smile

DSC_0039batch 2008 medik-JUST

Rasa macam dah grad je bila Lajneh Tibb buat haflah tamat pra-klinikal.Tak tahu la camna perasaan kalau dah grad nanti dan tak pasti macam mana perasaan kalau di padang mahsyar nanti Allah bgtahu yang aku lulus ujian di dunia dan dimasukkan ke dalam syurga.Mesti lagi hebat perasaan ketika itu.

Separuh perjalanan untuk dapat MBBS telah selesai.Selepas itu pastinya banyak lagi cabaran yang perlu dilalui.InsyaAllah tinggal satu je lagi subjek(clinical psychology) untuk dihabiskan dan bergelar pelajar klinikal.(Doa-doa supaya saya lepas)

Clinical psikologi aka human behaviour,subjek ni bagi aku amat menarik walaupun markah exam hampeh.Kita belajar bagaimana social development,moral development,physical development dan blablabla.

Siapa kita hari ini disebabkan apa yang kita telah lalui sebelum-sebelum ini.Keadaan sekeliling sepanjang pembesaran membentuk peribadi dan pemikiran kita.Jika kita perhatikan kini masyarakat yang makin jauh mempraktikkan Islam dalam kehidupan,mereka ialah mangsa kepada sistem jahiliyah terancang yang berniat merosakkan anak2 orang Islam.

Boleh yakinkah kita mampu membesar menjadi pemuda Muslim yang benar-benar muslim jika kita dibesarkan dalam pendidikan jahiliyah? Aku amat tidak bersetuju golongan-golongan yang suka menuding kepada orang yang “kurang baik” daripada mereka.Kita pun tidak pasti jika kita berada dalam situasi orang yang kita mengata itu kita tidak menjadi sepertinya.

Islam mengajar kita untuk membenci maksiat bukannya pelaku maksiat.Kita ialah pendakwah bukannya penghukum.Jika kita ada sehelai baju yang kotor,tindakan yang sepatutnya kita bersihkan baju tersebut dari kotoran bukannya terus membuang baju tersebut.Dengan harapan jika kita ialah baju kotor tersebut,ada yang masih sudi untuk mencucinya bukan terus mencampaknya.

Hari tu selepas mid exam marathon sekejap drama JUVANA.Drama ni menarik,jalan cerita yang agak lain dari drama-drama lain.Setiap pesalah juvenile (dalam drama tersebut) bukannya sesuka hati melakukan kesalahan.Pelbagai kisah silam yang sedikit demi sedikit membentuk karakter mereka menjadi pesalah juvenile.Anak terbiar,bapak garang sangat,mak terlalu sayang anak dll.

Sebab apa penting semua ni,sebabnya cara pendekatan mestilah berlainan setiap orang.Kita mesti kaji dahulu latar belakangnya untuk pendekatan yang lebih efektif.Seperti dalam dunia kedoktoran,history seseorang patient itu sangat penting untuk mendapatkan diagnosis yang tepat dan prescribe ubat yang betul.

Sebagai contoh dalam drama JUVANA,ada seorang ni yang kaki pukul disebabkan ayahnya selalu memukulnya.Untuk mendidiknya dengan menggunakan kaedah kekerasan sah-sah la tak lut.

Lagi perkara menarik yang diperoleh dalam subjek psikologi,

Kita ada 3 model utama bagi memahami health and illnesses.Salah satunya,Theory of Reasoned Action.

BEHAVIOUR

Model ini menunjukkan untuk menghasilkan behaviour change,kita perlukan 2 aspek.Attitude dan Subjective Norm.

Attitude mungkin mudah nak faham kalau baca pada gambar diatas.

Subjective norm contohnya begini,jika kita ada perokok dan rakan-rakan mereka juga perokok,kita nasihatkan mereka untuk menukar friendship network diorang.Kita tak akan dapat membantu perokok-perokok selagi mereka tak ubah friendship network diorang.Rakan-rakan perokok yang juga merupakan perokok sudah tentu tak memandang perbuatan merokok itu sesuatu yang perlu dihentikan.

Banyak aplikasinya dalam kehidupan kita.Aku cuma nak sentuh kaitannya dengan Ramadhan alang-alang tahun ni aku tak buat lagi post pasal Ramadhan.

Dalam bulan Ramadhan ini Allah melipat gandakan ganjaran pahala kepada hamba-hamba NYA.Perbuatan sunat diganjari pahala ibadah wajib.Yang wajib digandakan hingga 70x.Umrah di bulan ramadhan menyerupai menunaikan haji.Ini antara ganjaran yang Allah kurniakan untuk menggalakkan hambaNYA berbuat sebanyak mungkin amalan soleh.Allah juga membuka seluas-luasnya pintu keampunan untuk hamba-hambaNYA. [ATTITUDE].

Bulan ramadhan juga kita kenali sebagai bulan pesta ibadah,musim bunga bagi orang mukmin.Orang Islam dimana-mana saja akan cuba mempertingkatkan kualiti dan kuantiti ibadahnya.Suasana yang amat kondusif untuk melakukan ibadah apabila melihat sekeliling kita sibuk beribadah.Seperti musim durian,jika dalam musim durian kita tak cuba makan durian banyak-banyak bila lagi nak makan durian kan. [SUBJECTIVE NORM]

2 aspek penting untuk behaviour change ada dalam bulan Ramadhan.Behaviour change apa yang kita hajatkan ??

"Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu berTAQWA"  -albaqarah:183-

Secondly, manusia ada pelbagai cara untuk cope dengan sesuatu situasi.Antaranya ‘reaction formation’.Contoh,ada seorang perompak di sebuah taman.Ketika mana orang taman semangat nak tangkap perompak,dia juga semangat nak menangkap perompak tersebut.Contoh mudah,seseorang ni nak sangat kahwin tapi secara zohiriahnya dia yang bersemangat menentang perkahwinan.So sesapa yang bising-bising tak nak kahwin ada kemungkinan besar sebenarnya dia nak kahwin.Aku tak pernah cakap pasal nak kahwin atau tak nak kahwin,jadi aku terkeluar dari kategori orang macam ni :p

……………….

IMG_0158

cubaan buat keropok lekor sendiri.amacam,nampak sedap tak.jangan tengok lama2 sgt,skrg puasa =)

selalunya orang akan upload dalam fb,tapi segan nak upload kat fb.ramai akan tengok.blog ni x ramai sgt yg tgk.so,upload kat blog sudeyh.