Thursday, July 14, 2011

Komunikasi

 

Tipikal perbualan apabila pelajar2 Jordan bertemu dengan pelajar dari daerah berlainan (ini berdasarkan pemerhatianku dan sembang2 ngan rakan).Antara perkara yang selalu jadi bahan perbualan,

1.belajar apa?

2.Asal mana?

3.Bila exam?

4.Cuti tahun ni balik malaysia tak?

Lepas tu terdiam sekejap,xde idea dah nak tanya apa.Pegi jumpa orang lain pula dan kitaran berulang ataupun kembali jumpa member2 lama.

Soalan femes kalau berjumpa senior atau junior sesama mantiqah pula,

1.bila exam?

2.camne exam ok ke tak?

(padahal kadang2 tu x kenal nama pun tp disebabkan masing2 dah lama nampak jadi segan kalau baru nak tanya nama)

Untuk situasi berjumpa dengan rakan sekolah rendah pula,tipikal dialog “hang lepas sekolah dulu belajar mana?”,“sekarang belajar mana?”,”taknak buat reunion ke?”.Lepas tu senyap….

Okay tak kisahlah nak sembang apapun,budaya tegur-menegur sebegini perlu diteruskan dan dipertingkatkan.

Aku perhatikan antara sebab bahasa Arab aku kurang improve masa 2nd year dan 3rd year ialah aku tak pandai nak kembangkan perbualan.Setakat perbualan basic tu pro la.Kalau lebih2 habis kantoi.Cuak gak dahla next semester masuk clinical tapi bahasa Arab masih terkontang-kanting.

Disebabkan aku yang tak berapa pandai bergaul dan cari point untuk dibualkan,ramai budak2 batch lain hatta sesama batch yang belajar Yarmuk pun cakap aku ni jenis senyap.Aku mengambil ibrah dari

“berkatalah yang baik-baik atau senyap=فليقل خيرا او ليصمت“ Smile with tongue out

Tetapi kalau sesama batch JUST08,hanya mereka yang mengetahui aku ni jenis bising ke pendiam.

Sebenarnya aku tulis perkara diatas sebab tetiba teringat pengisian masa muda2 dulu antara sifat yang perlu ada pada daie ialah:

1.suka bergaul

2.sensitif dengan dosa

Bila perhatikan diriku dan bandingkan dengan sifat daie ini,bagai langit dengan bumi.Tak layak langsung.

Monday, July 4, 2011

Xde Tajuk

*penat fikir nak bubuh tajuk apa post ni,last2 bubuh…

Hari-hari yang berlalu tiada apa istimewa yang berlaku untuk dicatatkan dalam blog ni.Campur ni,dah 3 kali aku balik malaysia sejak belajar dekat Yordania.Biar la orang nak kata apapun,kalau tak balik duit tetap habis buat melancong.

2 tahun lepas aku ada buat post Kehidupan Di Jordan.Masa tu niatnya cuma nak bantu sesiapa yang nak melanjutkan pelajaran ke sana.Kadang-kadang tu tak larat nak reply emel walaupun emel yang dihantar tak banyak pun.Tak campur YM lagi.Dalam list contact YM bila tengok2 balik entah sapa2.Aku pun dah tak ingat.Apabila aku lihat ramai yang sampai ke blog ni apabila mengoogle “Kehidupan Di Jordan”,rasa macam nak update cerita pasal kehidupan di Jordan.Tetapi malas lebih menguasai,tak jadi nak update.Kalau sesiapa yang tersesat ke sini,bolehlah mengoogle lagi.

Masa cuti hari tu(aku tulis hari tu walaupun skrg ni aku masih di malaysia sebab kalau nak ikut betul2,ketika saat aku menulis ni kelas dh start) aku ada tertengok rancangan MHI(kot).Depa bincang pasal selebriti/orang2 kaya yang main kayu tiga walaupun sudah beristeri.Tetamu jemputan ketika itu pun berpesan aw kama qal “kita kena berdoa supaya dijauhkan peluang untuk berbuat dosa.mungkin sekarang ni kita tak curang sebab kita tak kaya…”

Pernah diceritakan dalam sebuah buku karangan Fathi Yakan(tak ingat tajuk apa).Ada seorang ikhwah ni tak suka dengan ikhwah yang kaya dan berharta.Kemudian harinya ikhwah tersebut dikurniakan kekayaan dan dia langsung terus meninggalkan ‘kerja-kerja yang lebih utama’.

Pernah juga diceritakan pada aku yang wanita2 Iran apabila berada di Iran masyaAllah lengkap berjubah tetapi apabila berada di negara eropah yang tiada peraturan pemakaian,cara dressing tak ubah macam orang eropah yang tidak diberikan hidayah Allah.

Contoh yang lebih menarik(akhawat Irbid kalau ada tersesat ke blog ni harap tak baca perenggan ni) pelajar2 perempuan di Irbid.Di Irbid bukan main menjaga pergaulan dan pakaian kenapa di Malaysia tak begitu?

Persoalan yang perlu kita tanya pada diri,kita bergerak atas dasar apa?kefahaman yang jelas atau hanya mengikut suasana?

Semoga Allah tetapkan kita bergerak atas dasar kefahaman yang jelas bukan ikut-ikutan dan pesanan untuk sesiapa yang tersesat ke blog ni janganlah kita mengutuk mereka yg sedang diuji Allah kerana kita juga belum pasti berjaya untuk lepasinya.

(MATRI 2011)

tak pasti bila lagi akan berkesempatan untuk menjejakkan kaki ke bumi wakafan ini..

FILE1305 (PANGKOR 2011)

tak pasti bila lagi semua dapat berkumpul…