Saturday, March 26, 2011

Sembang-sembang SPM (part2)

Seperti yang saya tulis sebelum ni,Jordan dikatakan bakal mengalami tsunami pelajar Malaysia.Tak percaya lihat sini dan sini.Tetapi semalam baru sahaja berlaku chaos yang besar di Amman dan 100 protester cedera apabila bertembung dengan polis dan seorang dipercayai mati.Boleh baca sini.So siapa yang dapat beri jaminan yang Jordan akan bebas dari rusuhan dan pelajar-pelajar dapat belajar dengan senang hati?

Huh,kenapa saya sebarkan berita ni? ini antara teknik nak menjauhkan orang dari datang Jordan.^__^

Tapi saya yakin suatu perkara.Ada satu kata-kata “We dont see too many Lamborghini ads because it's worth speaks for itself. Ladies if u are worth a lot, you dont have to advertise your body”.Kalau dinisbahkan pada Jordan,”if it worth a lot,we don’t have to advertise it”.So saya rasa orang akan tetap datang Jordan.Tak yah sibuk-sibuk promo pun orang akan datang juga.:)

Pernah sekali tanya pegawai JPA disini betulke JPA takkan hantar pelajar ke mesir dah? Beliau tidak mengatakan tidak tapi beliau ajukan balik soalan “kat mana lagi kita boleh hantar pelajar melayu?” Antara sebab middle east jadi destinasi pilihan kerajaan menyediakan biasiswa ialah untuk memudahkan melayu dapat biasiswa.Antara syarat nak middle east kena lulus Bahasa Arab.Jika tidak babai la.

Antara faktor-faktor yang mempengaruhi lepasan SPM dalam memilih ipt ialah ipt tu mantap dalam akademik,ipt tu mudah nak diterima,ada biasiswa,environment bagus,ramai kawan-kawan dan pelbagai lagi.Letih nak senaraikan.Apapun pilihan yang dibuat pastikan ia dapat menyumbang kepada kekuatan ummah dan mencederakan jahiliyah.Ada orang memilih untuk kekal di gua,ada orang memilih kilang,ada orang memilih untuk ke medan.Hakikatnya dimana-manapun medan untuk kita mengilangkan produk manusia yang berIman dan bertaqwa kepada Allah swt.Tidak wajar sekiranya kita merasai selesa dengan keadaan sekarang dimana majoriti masyarakat belum mengambil Islam  secara total.

Jadi kepada mana-mana lepasan SPM yang masih ragu-ragu hala tuju selepas ini,disini ada satu pilihan KTD  @Kolej Terbaik Dunia

http://www.ktd.edu.my/

ktd1iklan ktd

Mengaji biar pandai
Perangai biar juruh
Hidup bole tupe

Kesemua pembangunan fakulti insan diberikan tumpuan secara seimbang.Baik dari segi jasmani,rohani mahupun akli.Satu info yang saya terbaca dari status fb “Dalam mesy. Senat UTM tadi pihak SPACE telah membentangkan keputusan peperiksaan prog kerjasama. Keputusan KTD based on purata PGNK is the fifth best out of 20 kolej. Malahan purata PGNK KTD iaitu 2.58 is better than Purata PGNK UTM i.e. 2.47. Maknanya lebih baik hantar anak ke KTD than UTM kerana purata pencapaiannya lebih baik.”

Nak sembang lebih saya tak tahu sangat.Apa kata anda explore sendiri dan ceritakan pada saya.

ktd2

Wednesday, March 23, 2011

Sembang-sembang SPM

2011.Sudah 4 tahun zaman SPM ditinggalkan.Pelbagai memori yang masih tersemat di fikiran.Masih ku ingat tarikh 12 mac 2008 iaitu tarikh result SPM keluar.Saya masih ingat bukan sebab apa,tarikh tu sama tarikh dengan birthday sorang sahabat.Hari ni 23 mac 2011 pastinya tarikh yang dinanti-nantikan pelajar SPM 2010,keputusan SPM akan diumumkan.

Biar apapun keputusan yang diperoleh,panjatkan setinggi kesyukuran.Itulah yang terbaik yang Allah tetapkan untuk hambanya.Sentiasa berfikiran positif dan bersangka baik dengan ketentuan Ilahi.

Sudah pasti perkara yang bermain difikiran bagi setiap lepasan SPM ialah hala tuju pengajiannya selepas itu.Saya dulu pun begitu.Pening dan konfius nak sambung pelajaran kat mana.IPTA tempatan,IPTS(KTD),Khassah atau oversea.Fasa dari sekolah sekolah menengah ke IPT merupakan salah satu fasa peralihan yang besar dalam kehidupan seorang pelajar dan keputusan yang dilakukan perlu difikirkan masak-masak.Dulu semua borang saya isi dan rezeki saya melanjutkan pelajaran ke Jordan dalam bidang perbomohan.

Masyarakat selalu berpandangan kalau result SPM tak elok baru nak sambung bidang syariah,boleh kata bidang syariah tu jadi macam tempat buangan.Kemudian bila orang bertanya “habis tu kenapa ko tak sambung bidang syariah?”

Saya balas “kalau aku dapat straight A’s insya Allah aku sambung syariah.Tapi nak buat camne x dapat straight A’s.1C pulak tu,tak layak nak ambik syariah.yg ni je yg mampu.Aku taknak mencemarkan bidang agama.” :-)

Dalam kesempatan ni nak kongsi tips sikit untuk lepasan SPM memilih kos pengajian(macam kaunselor la pulak).Minat dan kemampuan.Dua aspek ni perlu bergerak sekali.Kalau dulu saya mati-mati pertahankan yang minat ni tak penting.Malah ketika pulang bercuti saya pernah cakap dalam satu kelas di sekolah lama bahawa minat tak penting.Kini baru saya sedar,minat merupakan aspek penting dalam pemilihan tapi ia perlu dipadankan dengan kemampuan.Kalau result 4A tapi minat medik tak guna juga.Boleh tu boleh tapi perjalanan sedikit sukar.Honestly speaking saya tak berapa minat medik(skrg minat sikit).Zaman sekolah dulu waktu subjek biologi saya selalu tidur dalam kelas hingga cikgu pun perasan dan tak pernah kot dapat A1 dalam exam.Senang cakap saya memang tak minat benda yang kena hafal dan pelajaran bahasa(melayu,arab,english).Bila tak minat,kesungguhan untuk study berkurang sikit.Tengok nota je terus mengantuk.Kalau perkara yang kita minat mesti buat bersungguh-sungguhkan.Inilah yang sedang saya lalui sekarang.

Habis tu kenapa amik juga medik??

Asalnya nak bagi cabaran pada diri.Saja pilih bidang yang memang kita tahu sukar.Dan saya lebih utamakan tempat(alasan kenapa utamakan tempat xleh bgtau sini).Kos pengajian nombor 2.Borang UPU pun saya isi pilihan 1-3 ialah USIM.Kalau di middle east ada bidang yang berkaitan angka/nombor yang diiktiraf,mungkin saya pilih itu.Tapi nak buat macam mana hanya pengajian medik yang ditawarkan biasiswa.Apapun inilah yang telah ditakdirkan dan tugasku sekarang ni buat yang terbaik dalam perkara yang sudah ditetapkan.Pada saya minat boleh dipupuk.Tapi tak sangka pula nak pupuk minat take long time.Pada 1st year dulu dapat markah ok pun sebab bukan subjek medik.Subjek medik agak kantoi hinggalah sekarang.

Doktor dan Oversea

Pemikiran pelajar-pelajar sekarang perlu didoktrinkan yang pandai tak semestinya perlu jadi doktor perubatan atau yang pandai kena pergi oversea.Sesapa yang rajin ikuti perkembangan semasa pasti menyedari mengaji perubatan terutamanya di oversea is not cool anymore.Pelbagai cemuhan dilemparkan kepada graduan perubatan luar negara.Ummah bukan sahaja memerlukan doktor-doktor muslim tetapi semua jenis bidang diperlukan.Untuk merubah masyarakat ummah memerlukan pakar dalam pelbagai bidang.Jangan dicetekkan pemikiran apabila jadi doktor baru boleh mnyumbang pada Islam.Dulu saya pernah bertanya kepada seorang murabbi “lepas SPM bidang apa yang perlu ana ceburi dan apa yang amat diperlukan ummah sekarang ni?”

Beliau jawab “ambillah apa-apa bidang sekalipun.Kita memang punyai ramai engineer tapi kita kekurangan engineer yang faham Islam.Kita ada banyak guru tapi kita kurang guru yang faham Islam.Kita ada banyak saintis tapi kita kurang saintis yang faham Islam” (susun atur ayat mungkin lain tapi maksud sama insyaAllah)

Petikan dari bicara pengerusi HALUANSiswa Nasional :

Sebagai ulangan, berikut adalah bidang-bidang yang amat diperlukan oleh ummah dewasa ini:-
-Guru dan ustaz/ustazah di sekolah-sekolah angkat Haluan
-Pensyarah KTD
-Tokoh-tokoh deeniah dan profesional
-Khatib dan imam
-Penceramah agama
-Motivator dan kaunselor
-Wartawan dan kolumnis akhbar
-Jurulatih kecergasan
-Penulis dan penterjemah
-Bloggers
-Juruhebah dan penceramah radio dan TV
-Usahawan
-Peguam
-Pensyarah bidang undang-undang, perubatan, sains sosial(sains politik, mass comm, kaunseling)
-Jururawat

Semua bidang ini amat berguna di dalam usaha kita melaksanakan kerja mendidik dan berbakti kepada masyarakat kita.

family  tak cukup korum :-)

Seperti tahun-tahun lepas saya kurang ambil tahu tentang keputusan SPM.Tapi tahun ni disebabkan ada adik perempuan calon SPM 2010 itu yang ambil berat sikit.Dalam sejarah adik-beradik,dalam peperiksaan besar seperti UPSR dan PMR hanya adik perempuan sorang tu je yang pernah dapat straight A’s dalam UPSR dan PMR.Tapi kali ni,dia tak berjaya dapat lebih dari aku,huhu.Dah ambil 11 subjek camne nak lebih kan.Anyway tahniah dapat 9A 2B.Tahniah juga kepada yang lain2 terutamanya junior2 di MATRI.Kan dah kata sahabat bagi peluang je masa PMR dulu.Semoga Islam boleh tumpang atas kejayaan kalian.

Tamatnya pengajian dia di Matri menandakan juga berakhirnya anak-anak Ahmad Saleh dan Rajihah di Matri (xpasti la klu dia nak sambung khassah).Bermula dengan 2 abang pada tahun 2000.Si bongsu tu lambat lagi kot,baru darjah 1.Tak pasti apa perancangan mak abah untuknya.Ini juga bermakna mak abah akan kurang pergi balik Perlis.

Baru-baru ni terbaca paper JordanTimes yang bgtau student Malaysia mungkin bertambah sekali ganda di Jordan.Asalnya kurang percaya tapi kemudian bila baca dalam esila JPA yang tidak menyenaraikan Mesir,kepala terpaksa mengangguk dan pada masa sama menggeleng ”habislah Irbid jadi malizi town”.Bagi sesiapa yang ada intention untuk apply universiti di Jordan,batalkan hasrat anda.Jordan bukan best pun.

Monday, March 21, 2011

Thiqah

Masa zaman sekolah menengah dulu2 aku jarang gunakan kalimah thiqah.Adapun masa belajar PQS.Bila di Jordan,kalimah thiqah kerap kali digunakan.Si A thiqah,si B tak thiqah.Aku pun tak tau ia bermakna apa atau merujuk kepada apa.Ada sorang kawan aku pernah bertanya apa dia thiqah yang dimaksudkan.Senior jawab “alah,maksud dia mcm good boy la”.erm,xpelah.Aku pun bukan kisah sangat.

Sebenarnya aku bukan nak hurai tajuk diatas sebab aku pun tak reti.Baru2 ni embassy Malaysia ada menganjurkan malam Anugerah Kecemerlangan Akademik(AKA).Program ni dikategorikan byk org sebagai program paling tak sikah kat Irbid.Masa 2009 aku terlibat sebagai penerima,tahun ni aku terlibat sebagai ajk.Masa 2009 dulu hebat juga isu pasal AKA ni dibincangkan.Tahun ni berkurang sikit orang bising.Mungkin masing2 dah ada mind setting camne program tu.Sebenarnya ada individu yang mula-mula seperti melarang aku jadi ajk,tapi aku buat kering je sebab nak terima cabaran.Lagipun banyak orang bermain tarik tali untuk jadi ajk,aku pun terima je lah.Rasanya program ni paling senang untuk diuruskan.Tak banyak kerja pun.Kebanyakannya diuruskan pegawai kedutaan sini.

Kalau ada orang nak boikot bagi aku tidak mengapa.Maybe mereka rasa dengan cara begitu dapat mendekatkan diri dengan Allah.Aku hormat pendirian mereka sebagaimana aku menghormati mereka yang hendak berhibur.Masing-masing lahir dari pelbagai latar belakang pendidikan jadi aku tak nak terus radikal dalam berdakwah.

Bagi aku,mereka yang tidak berkenan dengan program seumpama ini harus adil dalam tindakan mereka.Tindakan mereka bukan disebabkan pengaruh orang sekeliling atau kawan2 atau persatuan tetapi lahir dari kefahaman atau kesedaran.Kalau ikut keadaan sekeliling tengok movie itu mungkin dibolehkan padahal dalam movie lagi banyak maksiat dan aurat didedahkan.Kenapa tak ban je mana2 movie.Jangan berlagak kononnya dialah hero.Dialah orang yang kuat melaksanakan amar ma’ruf nahi munkar.

krew aka krew malam AKA

Bayt muslim.Isu yang makin hangat diperkatakan bila usia makin meningkat.Takkan berhenti sampailah menikah.Kalau orang cakap kat aku perkara ni,aku akan balas “fardi muslim pun tak lepas lagi,camne nak next step”.Aku tahu orang yang tak sikah macam aku belum sesuai.Dah la menguruskan program yang lagho(merujuk kpd AKA).Malam tu banyak perkara diluar kebiasaan yang aku tak pernah buat tetapi aku buat.Saja(actually i wanna those that have high expectation on me to lost their hope.aku juga seperti manusia2 lain,nothing special)

Seperkara aku belajar yang menunjukkan sebelum tu aku masih terpelihara(^_^) untuk karaoke nak dengar muzik sahaja tanpa suara,setting audio kena mono left.Masih ingat gaya terkejut pegawai kedutaan bila aku tanya “kenapa perlu setting audio left?”.Beliau jawab “kamu xtau ke”.Sebelum ni yang aku tahu mono left mono right untuk ubah bahasa je.Sebagai contoh mungkin left untuk malay dan right untuk english.

Kalau nak layan je bila orang cakap pasal bayt muslim,aku balas “patutlah mujtama’ muslim tak dapat dihasilkan.skip satu step”

sikah=thiqah (bahasa budak malizi di Jordan)

Tuesday, March 1, 2011

Tugas Kita

Baru-baru ni MPPM ada buat program PERTAMA yang bertemakan “Ke Arah memahami Fiqh Interaksi Dengan Non-Muslim”.Aku rasa program ni amat berjaya sebab aku tengok sapa2 yang pergi PERTAMA balik dengan semangat baru iaitu DAKWAH.Aku tengok soalan-soalan yang dikemukan ketika sesi soal jawab banyaknya berkisar macam mana nak berdakwah.Ia melambangkan semangat berkobar-kobar peserta.Wah memang aku salute.Aku yang tak berkesempatan pergi pun dapat sikit aura semangat tu.ok ini tipu.

Bila cakap pasal dakwah aku jadi segan sendiri sebab aku tak pernah betul-betul terjun dalam medan dan aku agak cemburu bila melihat mereka yang sanggup berkorban untuk kekal dalam jalan itu.Mereka telahpun melaksanakan antara sunnah terbesar Rasulullah saw.Untuk melaksanakan perkara yang besar ini,persiapan juga mesti rapi.Bukannya boleh pakat redah.Paling penting persiapan hubungan dengan Allah.Masakan logik kalau kita nak mengajak manusia mendekati Allah tapi dalam masa yang sama kita jauh dengan Allah.Kalau takde persiapan rapi boleh pancit tengah jalan ataupun bawak fitnah kepada Islam.

Sebelum ni ada orang cakap dakwah tidak memerlukan orang yang tidak sanggup berkorban atau orang yang malas.Aku balas ya,dakwah memang tidak memerlukan sesiapapun tapi kita yang memerlukan dakwah.Kekuasaan Allah sedikitpun tidak bertambah jika kita laksanakan dakwah dan tidak sedikitpun berkurang jika kita abaikan sunnah ini.Mula-mula ingatkan ayat ini terbit dari mulut ulama’,rupanya ada dah dalam matan hadis 40.Menunjukkan aku ni seorang yang malas belek kitab hadis.Camna nak jadi daie.

Maksud hadis:

Dari Abu Dzar Al-Ghafiri r.a, dari Nabi SAW yang meriwayatkan dari Tuhannya Allah Azzawajalla, bahawasanya Tuhannya telah berkata: 

"Wahai hamba-hambaKu ! Sesungguhnya aku telah mengharamkan penganiayaan atas diriKu, dan Aku jadikan haram di antara sesama kamu, maka janganlah kamu aniaya-menganiayai.
Wahai hamba-hambaKu ! Kamu sekelian sesat, kecuali siapa yang telah Aku berikan hidayat kepadanya. Maka hendaklah kamu minta hidayat daripadaKu, nescaya Aku akan memberi hidayat itu kepadamu.
Wahai hamba-hambaku ! Sekelian kamu lapar kecuali siapa yang telah Aku berikan makanan kepadanya, maka hendaklah kamu sekelain meminta makan daripadaKu, nescaya Aku akan beri kamu makan.
Wahai hamba-hambaku ! Sekelian kamu bertelanjangan, kecuali sesiapa yang aku berikan pakaian, maka mintalah pakaian daripadaKu.
Wahai hamba-hambaku ! Sekelian kamu membuat kesalahan pada waktu malam dan siang dan Akulah yang sahaja yang mengampunkan segala dosa. Maka mintalah keampunan daripadaKu, nescaya Aku akan mengampunkan segala dosa-dosa kamu.
Wahai hamba-hambaku ! Kamu sekelian tidak mampu merancang sesuatu mudharat untuk memudharatkan Aku, dan kamu tidak mampu merancang sesuatu menafaat untuk memenafaatkan Aku.
Wahai hamba-hambaku ! Jika sekiranya orang-orang yang terdahulu dan orang-orang yang terkemudian di antara kamu bersatu, samada dari jenis manusia atau jin, semuanya bertaqwa seperti taqwanya hati seorang manusia di antara kamu, nescaya yang demikian itu tidak akan menambahkan barang sedikit pun pada kerajaanKu.
Wahai hamba-hambaku ! Jika sekiranya orang-orang yang terdahulu dan orang-orang yang terkemudian di antara kamu bersatu, samada dari jenis manusia atau jin, semuanya berhati jahat seperti jahatnya hati seorang manusia di antara kamu, nescaya yang demikian itu tidak akan mengurangkan barang yang sedikit pun pada kerajaanKu.
Wahai hamba-hambaku ! Jika sekiranya orang-orang yang terdahulu dan orang-orang yang terkemudian di antara kamu bersatu, samada dari jenis manusia atau jin, semuanya berkumpul pada sebuah tanah lapang lalu masing-masing meminta padaKu, nescaya Aku akan memperkenankan kepada tiap-tiap seorang itu akan permintaannya, nescaya yang demikian tidak akan mengurangkan sedikit pun dari apa yang Aku miliki, melainkan seperti terkurangnya sebatang jarum yang jatuh ke dalam laut.
Wahai hamba-hambaku ! Sebenarnya semua itu adalah amalan-amalan kamu yang Aku catitkan bagi kamu sekelian, kelak di kemudian hari akan Aku balas atas tiap-tiap satu daripadanya. Oleh itu, barangsiapa menerima kebaikan hendaklah ia memuji Allah dan barangsiapa yang menerima sebaliknya janganlah ia mencela kecuali dirinya sendiri."   (Riwayat Muslim)

Pada bahagian akhir hadis ini ada menyebut,Allah akan mengira setiap amal yang kita lakukan.Baca betul-betul,tiada ayat yang menyebut Allah mengira apa hasil yang kita dapat.Kerja kita beramal dan natijah itu terserah pada Allah.

 

~kita berusaha,keputusannya Allah yang beri.Tapi sudah cukup berusahakah kita?? doakan saya exam 6hb mac ni.seriyes cuak.Sistem yang paling banyak aku abaikan.

~aku peghati archive,sejak akhir-akhir ni rajin pulak mengupdate blog.xpe,ini persediaan dua tiga bulan akan datang kalau xde idea nak update :-)