Friday, February 25, 2011

Make It Clear

14 Februari setiap tahun masyarakat bukan Islam dan juga masyarakat melayu yang kurang faham Islam akan menyambut Hari Valentine.Bagusnya tahun ni,saya perhatikan makin banyak pihak yang sensitif dengan perkara ini.Jika sebelum ni saya jarang terjumpa dalam media arus perdana yang membincangkan perkara ini,alhamdulillah tahun ni banyak media menghuraikan perkara ini.Kalau tak silap juga tahun ni baru saya jumpa artikel dari pihak JAKIM sendiri tentang sambutan Valentine.

Yang jelas,semuanya mengatakan tak boleh sambut Valentine dengan adalah beberapa alasan.Ada yang mengatakan tu sambutan orang Kristian tapi kemudiannya dibalas pihak gereja yang sambutan Valentine tiada dalam kalendar mereka pun.Ada pula yang kata Valentine ada kaitan dengan kejatuhan empayar Islam di Andalusia.Kesahihannya wallahu3lam.Saya tak masyi sangat bab-bab sejarah ni.Minat tu ada tapi malas nak membaca.

Tapi bagi saya tak kisah lah bagaimanapun asal usul sambutan tu,syara’ telah jelas menunjukkan perbuatan-perbuatan yang selalunya dilakukan pada Hari Valentine seperti dating dll bukanlah sesuatu yang diharuskan dalam Islam malah diharamkan.Dan pengharaman untuk bercouple yang menurut nafsu bukan terhad pada 14 Februari sahaja tetapi sepanjang tahun.Tiada alasan lain yang lebih kukuh untuk menghalang sambutan Valentine berbanding alasan yang digariskan Allah dalam Al-Quran iaitu لا تقربوا زنا

Jika nak kata tak boleh sebab ada kena mengena dengan kejatuhan khilafah,sejarah itu boleh dipertikai dan sekarang sudah ada yang pertikaikannya.Maknanya kalau Valentine tiada kaitan dengan kejatuhan khilafah boleh la sambut??

Begitu juga ada yang mengatakan haramnya babi sebab akan membahayakan kesihatan dan blablabla.Kenapa tak kata je sebab Allah larang? Inilah sebab yang paling konkrit.Jika takut bahayakan kesihatan,sekarang ni dah ada pun drug yang boleh rawat.

Baru-baru ni masa PERMAI adakan majlis mulidurrasul,ada sorang ustaz cakap kisah-kisah yang diexaggerate ketika kelahiran nabi seperti terpadam api,runtuh istana parsi dsb semua itu tiada dalam hadis.Kemudiannya saya ada terbaca status di fb yang mengatakan kisah-kisah itu ada dalam hadis.Saya pun tak pasti mana satu betul wallahua’lam.

Tapi saya tertarik ada sorang lagi ustaz cakap “hadis-hadis yang barkaitan tanda kelahiran nabi kurang diambil berat para sahabat sebab ia tak affect pun kepada syariat.kalau hadis selepas kenabian mamang banyak”(ayat lebih kurang la)

Saya setuju.Walaubagaimanapun Rasululllah lahir dan apa jua peristiwa yang berlaku,ia sedikitpun tidak merubah syariat.Buat apa kita pening-pening dan gaduh-gaduh tentang perkara ni.Yang penting sunnah Rasulullah kita amalkan.

Dalam buku “Petunjuk Sepanjang Jalan” karangan Syed Qutb,ada menyebut rahsia generasi Al-Quran yang unik (iaitu generasi pertama para sahabat) mereka mempelajari Al-Quran dengan tujuan untuk menerima arahan atau perintah Allah dan mereka belajar al-Qur’an untuk dilaksanakan serta merta.Mereka bukannya mendekatkan diri dengan Al-Quran untuk mencari pelajaran atau bahan bacaan semata-mata, bukan juga dengan tujuan mencari hiburan dan penghipur lara.Inilah yang contoh sedia ada yang perlu kita ikuti.

Saturday, February 12, 2011

2011 Winter Break II

Bagi sesiapa yang berhajatkan nak lihat tinggalan sejarah,Dubai/Abu Dhabi bukan tempatnya dan bagi sesiapa yang berhajatkan nak lihat kesan tamadun Islam,Dubai/Abu Dhabi juga bukan tempatnya.Dubai dan Abu Dhabi bukanlah suatu tempat yang romantik,bukan juga tempat untuk melihat pemandangan alam semula jadi yang cantik.

Habis tu ada apa dengan Dubai? erm,aku pun tak pasti nak describe camne.Dubai ni lebih kepada reka bentuk bangunan yang menarik dan nak enjoy je kot.Bangunan-bangunan pencakar langit memang banyak kat sana.Ada terbaca berita sekarang ni diorang tengah rancang nak bina satu lagi menara yang bakal jadi bangunan tertinggi  walaupun rekod bangunan tertinggi diorang yang pegang.

Abu Dhabi pulak tiada apa sangat pun.Macam bandar biasa saja.Pencakar langit tak banyak dan tak tinggi-tinggi macam kat Dubai.

Antara tempat best yang sempat dilawati di Dubai (hanya akan dihurai secara ringkas.nak tahu detail boleh google):

Burj Khalifa

Merupakan bangunan tertinggi didunia sejak 2010.Dalam 828 meter mengatasi menara di Taipei.Pelancong dibenarkan masuk ke tingkat 120+(tak ingat secara tepat).Lif di Burj Khalifa juga merupakan antara lif terlaju.Nak naik tingkat 120+ hanya mengambil masa 10 minit.Reka bentuk Burj Khalifa diinspirasikan dari bentuk bunga.

P1170027

Burj Arab

Hotel 7 bintang.Kalau nak masuk pun kena bayar.Fakta menarik tentang Burj Arab,kalau hotel ni sentiasa dipenuhi dalam jangka masa 100 tahun sekalipun tetap tak dapat kembalikan modal pembinaan.

P1201400

Desert Safari

Dalam pakej ni ada sekali dune bashing+tangkap gambar dengan arab+naik unta+dinner masakan arab.Disebabkan kami yang pergi ni menuntut di tanah arab,maka tak la excited sangat dengan desert safari.Tak excited pun pening+cuak gak kot masa dune bashing.Aku rasa driver 4wd tu boleh join Rally Dakar.

P1190131

Zoo

Tempat yang dapat menimbulkan rasa kasihan terhadap haiwan.Boleh ke pengurusan zoo tu buat satu kawasan yang kecil untuk haiwan-haiwan.Selamat tiket masuk murah.Rasanya Zoo Taiping yang aku pernah masuk 10 tahun yang lampau lagi best.

P1000135

Antara tarikan di Dubai juga ialah tempat-tempat membeli belah yang dibina dengan keunikan tersendiri.

Mercato Mall

Dibina berdasarkan seni bina ItaliP1000142

Wafi Mall

Dibina berdasarkan seni bina Mesir.2 kali sehari akan ada pertunjukan light and sound.Lawa la jugak persembahan tu.Yang tak best di Wafi Mall ni banyak sangat berhala.

P1241533

Snow Park

Masa post winter collection sebelum ni aku ada timbulkan persoalan winter break 2011 ni dapat rasa salji ke tak? Alhamdulillah dapat tapi salji buatan la.hehe.Snow park terletak dalam Emirates Mall.Seriously masuk dalam snow park ni tak berbaloi langsung.Kalau tak percaya korang pegi dan masuk.

Snow park ini diclaim sebagai largest indoor snowpark.Memang la,negara lain ada salji buat apa bina snow park indoor.

P1000208

Dubai Mall

Antara shopping mall terbesar di dunia dan merupakan shopping mall terbesar aku pernah pegi.Terletak bersebelahan dengan Burj Khalifa.Yang menarik dengan mall ni di luarnya terdapat persembahan yang orang sana bagi nama Water Dancer atau lebih dikenali Dubai Fountain.Benda yang tak boleh skip kalau datang Dubai.Persembahan setiap 20 minit bermula jam 6.30 petang (masa winter) hinggalah mall tutup.Tapi sayang aku tak bawa bersama videocam (ingatkan tak berguna,malas nak bawa). Melepas…

rakaman menggunakan kamera biasa.tak lawa sangat.kalau nak lawa cari dalam youtube.

Dubai Aquarium

Terletak dalam Dubai Mall.Hari tu ada ternampak plat Guiness World Record diletakkan di jalan masuk tetapi tak pasti rekod apa.

P1180078 

Jumeirah Beach Park

Pantai yang lawa.Air agak jernih dan tiada kulit-kulit siput yang tajam.

P1000248

DSF

Tarikan utama pengunjung datang ke Dubai pada Januari dan Februari, penyebab utama kebanyakan hotel penuh dengan pengunjung dan penyebab kos penginapan naik mendadak.Apa itu DSF?

Dubai Shopping Festival.Agak rambang mata kalau siapa yang banyak duit.Kasut 300+ dirham boleh jadi 150 dirham.Kamera 700+ dirham jadi 500+ dirham (nilai dirham lebih kurang ringgit)

Tempat menarik di Abu Dhabi:

Ferrari World Abu Dhabi

Sebuah taman tema yang dibangunkan oleh Ferrari.Mula beroperasi bulan 10 tahun lepas.Dalam tu ada juga dipamerkan kereta-kereta di  jalanan dan kereta-kereta Formula 1.

P1230214kereta yang pernah dipandu oleh Kimi Raikonen ketika kali terakhir Ferrari memenangi kejuaraan F1

Fakta,sepanjang sejarah hidup aku sebelum ni,tidak pernah sekalipun aku naik roller coaster dan roller coaster yang pertama kali aku naik di Ferrari World ialah fastest roller coaster.

P1000268

Sheikh Zayed Grand Mosque

Ikut wiki,ini ialah masjid ke 8 terbesar didunia walaupun orang tempatan claim ke3 terbesar.Walaupun mempunyai ruang solat yang besar dan cantik,sayangnya jemaah tak ramai.Ketika berkesempatan solat Isyak disana,ruangan yang lebih kecil di belakang masjid yang digunakan untuk bersolat.Itu pun tak penuh.

P1230225

….………..

Kos keseluruhan campur tiket flight ialah… Segan untuk dinyatakan secara spesifik disini.Yang penting mahal la jugak sebab banyak dihabiskan untuk penginapan dan entrance fee.Kat sana dah la tiada backpackers atau hostel.Cuma hotel atau apartment.

Seperti yang ditulis pada post yang lepas,kami disana 16-28/1.Rancangan awal 27hb balik Jordan.Tetapi berlaku sedkit masalah.Flight cancel dan kami tak tahu di‘transfer’kan ke flight mana satu.Kiranya pengalaman seperti pelajar yang nak keluar mesir kami rasa la sikit:). Dalam fikiran masa tu dah fikir bukan-bukan seperti kena beli tiket lain.Apapun alhamdulillah boleh naik flight RJ keesokan harinya.Satu pengajaran baru supaya sentiasa konfemkan flight.

Wednesday, February 9, 2011

2011 Winter Break

P1000247

Kesimpulan pertama setelah lebih kurang 12 hari (16-28/1) di Dubai dan Abu Dhabi, sukar untuk aku katakan ia ialah sebuah negara Arab :)

Walaupun bahasa kebangsaan ialah Bahasa Arab,rasanya lebih banyak bahasa Inggeris yang dituturkan.Mungkin disebabkan terlalu ramai imigran dan pelancong.Sepanjang di sana kalau tak silap sekali je kot dapat berbual dalam bahasa Arab.Imigran disana memang teramat ramai.Bangla,India,Thailand,Filipina semua ada.Dengar kata melayu pun ramai yang bekerja disana tetapi tak banyak yang kami jumpa.Lagipun takut-takut nak tegur takut tersilap dengan orang Filipina atau Thailand.Ye lah,muka orang asia tenggara ni lebih  kurang.Hinggakan aku beberapa kali ditegur dalam bahasa Filipina (agaknye).Diorang ingat aku ni Filipina kot sampailah aku balas “what??”

Orang Arab tempatan rasanya banyak yang golongan atasan.Pekerja bawahan semua foreigner.Pertama kali dalam hidup aku tengok secara langsung orang Arab tak kira laki atau perempuan drive kereta mewah sampai depan pintu utama shopping mall,kemudian bagi kunci dekat pengawal untuk parking.Pergh memang bergaya.Yang laki berjubah putih,yang perempuan pulak dengan abaya (jubah hitam).

Ada orang tertanya-tanya kenapa aku pegi Dubai.Apa yang best dekat sana(sambil muka mencebik)? Kenapa tak pergi tempat lain?

Sebab itulah aku nak pergi sana untuk tahu apa yang best.Kalau tak pergi camna nak tahu kan kan.Macam aku pergi Morocco tahun lepas,orang tertanya-tanya apa yang best.Hasilnya lepas tu setiap kali cuti ada je orang nak pergi Morocco.Jadi kita kena pandai describe supaya tempat tu nampak best walaupun hakikatnya tak best mana pun(tak merujuk pada mana2.hehe).

Aku memang pasang niat nak pergi negara Arab Kholij( Arab teluk:Oman,Kuwait,Bahrain,Qatar,UAE).Kalau sebelum ni asyik transit je, nak juga jalan-jalan sana.Alang-alang ada member yang nak pergi UAE,aku pun join dua kaki.Aku ambil direct flight dari Amman ke Dubai.

UAE ada 7 negeri yang dipanggil emirates.Kami sempat pergi 2 je iaitu Dubai dan Abu Dhabi.2 emeirates ni je yang banyak tempat pelancongan dan pengangkutan mudah.Abu Dhabi ialah capital bagi UAE.

Topografi Dubai dan Abu Dhabi sudah semestinya tak macam Malaysia dan tidak juga seperti di Jordan walaupun sama-sama negara Arab.Kalau Jordan ni kawasan dia berbukit-bukit,sana dibentangi dengan padang pasir.Nak bagi nampak gah walaupun padang pasir,dalam iklan-iklan ia disebut GOLDEN SAND.

P1000075 ini kot yang dimaksudkan golden sand

Kalau ada orang nak pergi Dubai,aku sarankan pergi waktu-waktu begini.Hujung tahun atau awal tahun.Waktu ni memang waktu peak pelancong datang sini.Keadaan cuaca selesa.Dalam 20 degree celcius.Tak panas sangat dan tak sejuk sangat.Kalau pergi tengah-tengah tahun mahu terbakar dengan suhu mencecah 40 degree.Nak jalan pun rasa malas.Ada la sikit kontra kalau pergi waktu macam ni,kos penginapan tinggi.Tambah pulak DSF,makin melambung bayaran untuk penginapan.Apa itu DSF? haaa,ini lagi satu sebab kenapa kena datang pada Januari atau Februari.

Disebabkan imigran yang terlalu ramai,orang Pakistan siap boleh bukak restoren.Itulah tempat makan utama kami.Pagi-pagi makan roti nan atau roti canai dulu sebelum bergerak untuk jalan-jalan.Malam-malam sebelum balik tidur layan beriani pulak.Harga makanan standard Jordan iaitu mahal sikit dari Malaysia.Sepinggan beriani dapat la dalam 14 dirham=14 ringgit.Nilai dirham dengan ringgit lebih kurang.Tengah hari kalau lapar selalunya kami makan fast food je dekat mana-mana food court.Murah sikit kalau nak banding dengan yang lain.Kedai Pakistan tiada pula dekat food court tu.Ingat lagi satu kedai favourite,Fujiyama iaitu kedai masakan Jepun.

Pengangkutan utama di Dubai aku tak pasti apa.Semua banyak orang guna.Metro ada,bas ada,teksi pun ada.Kawasan yang ada hentian metro sikit je.Sekarang ni diorang dalam proses pembinaan lebih banyak laluan metro.Tak pasti bila siap.Selalunya kalau kami nak bergerak ke satu tempat yang agak jauh dari hentian metro,kami naik bas.Hari pertama kami banyak berjalan kaki sebab tak pandai naik bas.Bas dalam bandar Dubai bukan naik dulu baru bayar.Nak bayar tambang kena guna kad yang macam ‘kad touch n go’.Isi kredit siap-siap.Bas dan metro guna kaedah bayaran tambang yang sama.Perkara yang tak best kalau naik bas dalam Dubai ni untuk jarak yang agak jauh,ambil masa lama.Sekejap-sekejap bas berhenti nak ambil penumpang atau turunkan penumpang.Tambah pula jalan sesak.Memang take time.Perjalanan 1/2 jam boleh lajak sampai 1 1/2 jam.Nak mudah memang ambil teksi.Tapi kos tinggi la sikit.Pilihan kedua nak cepat,ambil bas atau teksi ke hentian metro terdekat.Ingatkan mula-mula teksi Dubai tambang mahal melampau.Sebab dulu aku pernah kena dekat tempat lain tambang teksi tinggi.Macam fobia sikit nak naik teksi dekat tempat pelancongan.Rupanya tambang teksi tak la tinggi melampau.Lebih kurang Jordan kot atau mahal sikit.

P1000258 stesen metro

Dari Dubai ke Abu Dhabi kami menggunakan bas.Lebih kurang 2 jam sampai.Tiada train yang menghubungkan Dubai dan Abu Dhabi.Di Abu Dhabi tiada metro macam di Dubai.Dari satu tempat ke satu tempat kena guna bas atau teksi.Untuk teksi,nak nasihat sikit jangan percaya review internet.Internet kata teksi lama (taxi gold=xde meter) tambang murah sikit banding (taxi silver=ada meter).Kami pun percaya bulat-bulat dan tak naik taxi silver.Hari terakhir di Abu Dhabi teringin naik taxi silver.Kami pun naik dan tambang lagi murah dari taxi gold dan kondisi lebih selesa.Hampehnya review.

Selesai pengenalan umum tentang Dubai dan Abu Dhabi.Untuk tempat-tempat menarik disana insya Allah akan diasingkan ke satu post yang lain kalau rajin tulis.wallahu3lam.

p/s:kalau nak tengok gambar,boleh cari dekat fb.

Tuesday, February 8, 2011

Bila ia datang.

kes 1:”alah setakat 10 dinar apalah sangat,nah 20 dinar”

kes 2:“apalah orang kaya tu,daripada dia beli rumah besar,kereta mewah lebih baik duit tu digunakan untuk orang miskin”

Rasa-rasakan kalau suatu ketika kita tiada duit,boleh ke kita cakap macam kes 1?

Jika suatu ketika pula kita jadi orang kaya,boleh gerenti ke kita tak jadi macam kes 2?

Ni baru sikit contoh.

Contoh lain,mungkin sekarang ni kita punya waktu lapang yang banyak dan mudah nak buat kerja.Tapi bila nanti tanggungjawab bertambah,yakinkah kita untuk terus istiqamah.

Sekarang mungkin kita kata terima duit waktu tolong orang tak ikhlas,tapi bila kita kesempitan wang camne?

Teringat seseorang pernah sebut,”kita dok sibuk mengata pemimpin guna duit rakyat.salah guna duit rakyat.Dalam masa yang sama kita khianati duit yang diberi oleh parents(ataupun scholar)”.

Baru ujian yang sikit kita sudah tewas.Belum lagi diuji dengan jutaan ringgit.Masa tu baru kita tahu siapa kita.IHAB pernah kata yang maksudnya lebih kurang begini,”medan amal tak sama dengan medan kata-kata”.Sudah berapa banyak kita lihat keliling kita yang tersungkur di medan amal walaupun juara dalam berkata-kata.Islam itu bukan agama falsafah semata-mata tetapi sesuatu yang praktikal.

Seperkara lagi, kita selalu mengimpikan untuk jadi kaya atau femes dengan harapan dapat lebih berbakti pada ummah tetapi dalam saat yang sama ketika tak cukup kaya atau tak terkenal kita tidak berusaha pun untuk berbakti.Yakinkah kita apabila dah banyak duit nanti kita mampu menyumbang jika ia tidak dimulai dengan sekarang? Kekayaan atau kefemesan pasti akan datang bersamanya ujian.Entah-entah ia makin menjauhkan lagi kita dari Allah.

Saya tulis begini bukan nak menghalang kita cari harta atau kedudukan.Perkara yang nak ditekankan disini ialah kita suka mengharapkan sesuatu terjadi baru nak buat kerja.Ini hanyalah contoh yang mudah.Kenapa tidak dimulai dengan apa yang ada pada kita? Ada seorang pernah cakap pada saya apabila ada orang lain cakap “kan best kalau hidup di zaman Rasulullah.boleh berjuang bersama-sama baginda”(ayat lebih kurang la)

Kemudian dibalas “yakinke kita dapat berjuang bersama baginda.entah-entah kita yang jadi penentang dakwah baginda”.nauzubillah.

Seperti juga pandangan sesetengah daripada masyarakat.Nak jadi baik kena pegi middle east.Kalau tak pegi middle east tak boleh jadi baik? Syaitan di middle east lagi tinggi pangkat dia banding tempat lain.Di tempat lain mungkin hanya dihantar prebet tetapi ditempat yang ada orang soleh mungkin yang dihantar ialah jeneral.

Bermulalah dengan apa yang ada pada diri dan persiapkan diri.Di sana juga ada cabaran-cabarannya.Jika kita lihat ada yang tewas,jangan mencaci mereka kerana kita belum tahu kita mampu untuk menghadapinya.