Friday, December 16, 2011

Analogi Medical School II

Apabila sudah meningkat klinikal,seperti yang pernah sebut sebelum ini,pelajar akan dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil.

Contoh kumpulan aku,ada 9 lelaki dan 4 perempuan.Biasalah jika kumpulan yang dicampur rawak,mesti ada yang pandai sikit,ada yang kurang sikit.Ada yang jenis sanggup melayan budak melayu,ada yang tidak.Ada yang rajin,ada yang malas.

Pada awal rotation hari tu,kami budak melayu dalam kumpulan tak ambil history(patient history) sekali.Masing-masing berpecah ikut kawan arab ambil history.

Perasan satu perkara,awal-awal dulu sekumpulan arab yang pandai dalam group sanggup tunggu dan panggil kitorang budak melayu ambil history sekali.Namun selepas beberapa minggu kami jadi parasit,aku perasan diorang dah tak ajak kami ambil history sekali.Mungkin salah kami juga yang lambat belajar.Ada sesetengah tu mungkin dah bosan dengan kami.Iya lah mana tidaknya,time ambil history diorang je yang bertanya.Mungkin sekali-sekala je mampu menyampuk.

Pernah sekali ketika minggu ke-3,aku bertanya seorang member arab yang agak pandai apa maksud satu word ni(dh lupa word apa),dia balas “we had round for one month now,you should know that word by heart!!”(ayat lebih kurang)

Down kejap.Awat lambat sangat aku belajar.
Sudahlah aku ni jenis sensitif sikit.XD

Selepas beberapa minggu kami mula memilih member arab untuk ambil history.Tidak semua arab supportive walaupun diakui mereka pandai.

Kesimpulan yang menepati hipotesis awal.Hipotesis ini tidaklah apply kepada semua mungkin.
Tidak perlu aku nyatakan disini apa ia dan siapa yang terbaca post ni tak perlu pun cari apa disebalik cerita ini.Tak bermanfaat sangatpun.


seriously awesome video.
membuatkan aku terfikir pelbagai perkara setelah memandang dari sudut yang berbeza dangan perasaan yang berbeza.

Sekarang kamu minggu ke berapa?”

“minggu ke-8”

“so,korang patut tahu.exam lagi 2 minggu kan.”

(mafhum perbualan antara doktor dan pelajar pada minggu ni)

Doktor-doktor mula memberi pressure sikit minggu ni memandangkan exam lagi 2 minggu dan banyak soalan yang ditanya ketika round masih belum dapat dijawab dengan baik.Ku menunduk dan buat-buat pandang tempat lain untuk mengelak ditanya.

Ok cuba bayang jika kematian yang kita tak tahu bila telah hampir,agak2 dah bersiap ke belum? tepuk dada tanya hati.

Jika kematian hampir tiba sepatutnya juga kita makin rajin berusaha dalam pelajaran dengan harapan belajar yang diniatkan kerana Allah dapat memberatkan timbangan pahala diakhirat kelak.Kita punya motivasi terkuat untuk cuba cemerlang dalam pelajaran.
(pelajaran:perkara yg segan untuk perkatakannya kerana tahu keadaan diri yg bagaimana)

Ada hadis Rasululullah saw (pertama kali dengar dalam penyampaian almarhum Ustaz Dahlan ketika sekolah dulu)
”Jika ditanganmu ada benih tanaman,sedangkan kamu tahu besok hari kiamat,maka tanamlah benih itu"

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..