Thursday, December 22, 2011

Air pun mampu menghakis

“ingatlah ketika kau tak punya siapa2 selain Allah,Allah itu lebih dari cukup.” 
“sebenarnya kita tak pernah sendirian,kita punya Allah”  
- sedutan filem Dibawah Lindungan Ka'bah-
“aku rasa loser sangat akhir-akhir ni”
“tahu diri ni teruk tapi takdak eager mahu berubah” 
dialog perbualan oleh beberapa member.

Diam.Tak pasti perlu respon apa.Dalam hati aku “ok la tuh,aku dah lama rasa loser,worthless.bukan baru”

Kemudian berbual-bual pula dengan member lain,
“kau pernah tak rasa diri tak berguna”
Balas dia  “kenapa tanya macam tu? mesti kau compare diri kau ngan orang lain kan”

Ye lah,banding dengan manusia lain pun dah jauh,nak banding dengan syarat yang Allah tetapkan.Mesti lagi jauh.

Mungkin ada ayat yang cuba memujuk,namun ku tahu itu hanya nak menyejukkan hati.Kadang-kadang kita lebih tahu hakikat kemampuan diri kita.

Sungguh,beban-beban yang dibawa membuatkan diri takut untuk mendaki.Mendaki tanpa beban pun sudah cukup memenatkan.

“kita perlu bercita-cita besar untuk runtuhkan sistem jahiliyah,”kata-kata seorg kawan dengan penuh semangat.Terngiang-ngiang di telinga.
Tertunduk sebentar,merenung diri.Diri sendiri pun………

Banyak kali termenung memikirkan apa yang aku telah atau boleh buat untuk gegarkan jahiliyah? Jangan bicara lagi untuk cederakan atau runtuhkan.

******************
PMR 
Kalau tiada fb atau mak tak bagitau,tak tahu pun hari ni keluar result PMR.

Terkenang tahun 2005 saat result PMR keluar (dah 6 tahun berlalu),terkena "prank".Disebabkan sekolah yang terletak jauh dari rumah,hanya menelefon pihak sekolah untuk mengetahui keputusan.
“Anta dapat 2A ….” haaaaaa,cuba percaya dalam keadaan tak percaya.Adik aku pun tak percaya.Nampak sgt aku tak deserved untuk dapat 2A.Ha ha.

Tak sempat untuk bertanya lebih ketika telefon kali pertama.Mungkin disebabkan pejabat sekolah ketika itu sibuk.
Telefon lagi kemudian untuk tahu subjek apa dapat A,“oh,anta dapat 7A 2B.B ialah….”   *sigh*

Ada kawan sini cakap skor PMR pun tak guna,amik medik nanti markah cukup makan gak.Ada modal untuk aku reply “patutlah aku tak skor bila masuk u,pmr dulu pun tak skor” :D

al7mdulillah selesai sudah 9 minggu rotation surgery.minggu ke-10 (minggu depan) exam mini-osce dan osce buat pertama kali.2 bulan lebih tanpa sebarang exam dan minggu depan pertama kali exam untuk subjek 9 credit hour ini.Jadi boleh bayang sendiri berapa banyak material yang perlu diulang kaji. Doakan yang terbaik inshaAllah.
(exam dah dekat.rasa cuak ada tapi passion untuk study belum menjelma.aish)


1 comment:

  1. Hari ini kaum Muslimin berada dalam situasi di mana aturan-aturan kafir sedang diterapkan. Maka realitas tanah-tanah Muslim saat ini adalah sebagaimana Rasulullah Saw. di Makkah sebelum Negara Islam didirikan di Madinah. Oleh karena itu, dalam rangka bekerja untuk pendirian Negara Islam, kelompok ini perlu mengikuti contoh yang terbangun di dalam Sirah. Dalam memeriksa periode Mekkah, hingga pendirian Negara Islam di Madinah, kita melihat bahwa RasulAllah Saw. melalui beberapa tahap spesifik dan jelas dan mengerjakan beberapa aksi spesifik dalam tahap-tahap itu

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..