Wednesday, November 30, 2011

Tabahlah wahai hati

Tabiat sesuatu perjalanan selalunya apabila makin jauh kita melaluinya akan makin bertambah yakin terhadap jalan itu.
Tetapi makin lama aku berada dalam medical school ni makin bertambah ragu akan jalan yang dipilih ini T_T

Takut mencuba,
Takut buat silap,
Tak konfiden,
Rasa inferior……

Sikap negatif yang menyebabkan proses pembelajaran sedikit terbantut.

“While one person hesitates because he feels inferior.the other is busy making mistakes and becoming superior”
-quote status fb kawan-

Hari ini persatuan pelajar medik JUST menganjurkan OSCE simulation khusus untuk kami pelajar tahun 4 yang akan pertama kali ber”OSCE” hujung Disember nanti.Nanti tidak lah terlalu nervous kalau dah tahu serba sedikit gambaran tentang keadaan exam.

Beberapa member ajak pergi sekali tetapi niat dihati pada mulanya taknak pergi.Ditanya kepadaku kenapa tak nak pergi “malas aku,bukan tau pun apa nak buat nanti.segan ar nanti nampak sangat tak reti.”
Namun cuba gagahkan juga diri untuk pergi setelah berfikir ketika lunch.Pergi je lah walaupun terlewat sikit dan banyak tak tahu.

Sampai tempat program,beberapa orang termasuk arab tanya aku “are you stressfull?”

erk,nampak sangat ke.cuba cover dengan senyum walaupun pahit.

Natijah daripada OSCE simulation,FAILED.
Telah 6 minggu dari 10 minggu dilalui.Entah apa yang sudah dipelajari pun tak pasti.Banyak arahan yang tak dapat buat.Kes mudah seperti appendicitis pun tak boleh diagnose.

“Examine the lower limb”,arah doctor.
Simulation test bertukar menjadi lecture akibat tak ingat secara sistematik nak buat bagaimana atau lebih tepat,tak tahu bagaimana.
Sad smile


lower limb examination

Alhamdulillah Allah gerakkan hati nak pegi tadi.At least dapat tahu ditahap mana aku sekarang walaupun segan sebentar kerana tidak kelihatan seperti pelajar medik tahun 4 ketika berada dalam Basic Clinical Skill Lab tadi.

Kelebihan apabila menyedari diri banyak kekurangan,akan lebih bergantung pada NYA.
Kelebihan apabila hidup ditempat yang tiada orang memaksa kita buat itu dan buat ini,makin perlu menyedari akan kewujudanNYA.
Doakan.
next week ada oral test pula.semoga dipermudahkan.

really not in a good mood today……

6 comments:

  1. Kuatkan semangat.Jelaskan matlamat

    ReplyDelete
  2. iAllah.jgn risau sgt,ok je.
    cuma terasa mcm org bodoh td.
    selalunya bila jadi camni baru naik semangat sikit.

    ReplyDelete
  3. Allah yusahhil 3alaik iAllah.

    ReplyDelete
  4. terima kasih.semoga Allah permudah urusan kamu juga

    ReplyDelete
  5. Dr. betul ke yg tgk osce simulation tu?

    ReplyDelete
  6. ada senior tahun 6 dan ada juga doc imtiyaz(HO)

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..