Sunday, October 9, 2011

Language Barrier

Apabila orang tempatan hanya perlu belajar 1 perkara,pelajar-pelajar melayu lain perlu belajar 2 perkara.Bahasa dan material medik.

Macam belajar matematik dan sains dalam bahasa Inggeris masa sekolah menengah dulu.Kena belajar 2 perkara dalam 1 masa.Tapi rasanya itu lebih mudah kerana hanya aspek reading dan writing.This time kena master aspek speaking and hearing.

Itulah orang dah pesan master kan dalam arab ammi dari dulu.Sekarang baru tercungap-cungap. dush dush…

Ada pepatah yang mengatakan “jika 40 hari kamu bersama sesuatu kaum,maka kamu sebahagian daripadanya.” Ini bukan 40 hari,dah tahun ke-4.

Kadang-kadang kita menyangka dah ok boleh survive,bila masuk dunia sebenar baru terasa kesukaran.
4 jam berdiri tanpa memahami keseluruhan lecture.Tak ke rasa penat berdiri itu sia-sia.Apabila member-member arab kita berseronok ber”main” dengan patient,kita hanya mampu melihat dan cuma sesekali menyampuk dan mencatit maklumat apa yang mereka cakap.Itu pun bukan semua maklumat difahami.

Okay itu masa awal-awal hari tu.Sekarang ada improvement sikit.

Sejak dulu lagi aku memang lambat sikit menguasai apa-apa bahasa asing.Hatta bahasa melayu pun payah.Dalam UPSR english dapat B.PMR,bahasa arab ngan english dua-dua B.SPM pula english(EST) dapat C.Bahasa melayu pula,cikgu BM aku pernah cakap
“siapa yang pandai dalam bahasa selalunya pandai dalam subjek lain kerana bahasa itu kunci untuk memahami ilmu”.
Hmmm masa cikgu aku cakap begitu aku tersengih je la belakang kelas.

Berkenaan dengan bahasa arab,IHAB pernah berpesan dalam 10 pesanan beliau,pesanan yang ke-3
“Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul(fushah) itu adalah satu-satunya syiar Islam”.

Hari ni akan start major rotation.Bermula dengan surgery.Al7amdulillah sepanjang bulan 10 sebelum cuti eid adha kena pergi hospital yang agak dekat(hospital amirah basmah).Tak perlu keluar awal sangat.

Harapnya takdela doctor yang akan cakap (setelah diterjemahkan dalam bahasa oleh kawan aku yang menceritakannya),
”ko ni,dah la tak power arab,english pun lemah juga” aduhh…..

ok babai nak siap-siap pergi kelas.

1 comment:

  1. Sabar n berdoa. Semoga Allah permudahkan. Abah boleh jugak Ber"bahasa" kalau mak ??? Nil !! Moga tidak disebabkan
    keturunan

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..