Wednesday, March 23, 2011

Sembang-sembang SPM

2011.Sudah 4 tahun zaman SPM ditinggalkan.Pelbagai memori yang masih tersemat di fikiran.Masih ku ingat tarikh 12 mac 2008 iaitu tarikh result SPM keluar.Saya masih ingat bukan sebab apa,tarikh tu sama tarikh dengan birthday sorang sahabat.Hari ni 23 mac 2011 pastinya tarikh yang dinanti-nantikan pelajar SPM 2010,keputusan SPM akan diumumkan.

Biar apapun keputusan yang diperoleh,panjatkan setinggi kesyukuran.Itulah yang terbaik yang Allah tetapkan untuk hambanya.Sentiasa berfikiran positif dan bersangka baik dengan ketentuan Ilahi.

Sudah pasti perkara yang bermain difikiran bagi setiap lepasan SPM ialah hala tuju pengajiannya selepas itu.Saya dulu pun begitu.Pening dan konfius nak sambung pelajaran kat mana.IPTA tempatan,IPTS(KTD),Khassah atau oversea.Fasa dari sekolah sekolah menengah ke IPT merupakan salah satu fasa peralihan yang besar dalam kehidupan seorang pelajar dan keputusan yang dilakukan perlu difikirkan masak-masak.Dulu semua borang saya isi dan rezeki saya melanjutkan pelajaran ke Jordan dalam bidang perbomohan.

Masyarakat selalu berpandangan kalau result SPM tak elok baru nak sambung bidang syariah,boleh kata bidang syariah tu jadi macam tempat buangan.Kemudian bila orang bertanya “habis tu kenapa ko tak sambung bidang syariah?”

Saya balas “kalau aku dapat straight A’s insya Allah aku sambung syariah.Tapi nak buat camne x dapat straight A’s.1C pulak tu,tak layak nak ambik syariah.yg ni je yg mampu.Aku taknak mencemarkan bidang agama.” :-)

Dalam kesempatan ni nak kongsi tips sikit untuk lepasan SPM memilih kos pengajian(macam kaunselor la pulak).Minat dan kemampuan.Dua aspek ni perlu bergerak sekali.Kalau dulu saya mati-mati pertahankan yang minat ni tak penting.Malah ketika pulang bercuti saya pernah cakap dalam satu kelas di sekolah lama bahawa minat tak penting.Kini baru saya sedar,minat merupakan aspek penting dalam pemilihan tapi ia perlu dipadankan dengan kemampuan.Kalau result 4A tapi minat medik tak guna juga.Boleh tu boleh tapi perjalanan sedikit sukar.Honestly speaking saya tak berapa minat medik(skrg minat sikit).Zaman sekolah dulu waktu subjek biologi saya selalu tidur dalam kelas hingga cikgu pun perasan dan tak pernah kot dapat A1 dalam exam.Senang cakap saya memang tak minat benda yang kena hafal dan pelajaran bahasa(melayu,arab,english).Bila tak minat,kesungguhan untuk study berkurang sikit.Tengok nota je terus mengantuk.Kalau perkara yang kita minat mesti buat bersungguh-sungguhkan.Inilah yang sedang saya lalui sekarang.

Habis tu kenapa amik juga medik??

Asalnya nak bagi cabaran pada diri.Saja pilih bidang yang memang kita tahu sukar.Dan saya lebih utamakan tempat(alasan kenapa utamakan tempat xleh bgtau sini).Kos pengajian nombor 2.Borang UPU pun saya isi pilihan 1-3 ialah USIM.Kalau di middle east ada bidang yang berkaitan angka/nombor yang diiktiraf,mungkin saya pilih itu.Tapi nak buat macam mana hanya pengajian medik yang ditawarkan biasiswa.Apapun inilah yang telah ditakdirkan dan tugasku sekarang ni buat yang terbaik dalam perkara yang sudah ditetapkan.Pada saya minat boleh dipupuk.Tapi tak sangka pula nak pupuk minat take long time.Pada 1st year dulu dapat markah ok pun sebab bukan subjek medik.Subjek medik agak kantoi hinggalah sekarang.

Doktor dan Oversea

Pemikiran pelajar-pelajar sekarang perlu didoktrinkan yang pandai tak semestinya perlu jadi doktor perubatan atau yang pandai kena pergi oversea.Sesapa yang rajin ikuti perkembangan semasa pasti menyedari mengaji perubatan terutamanya di oversea is not cool anymore.Pelbagai cemuhan dilemparkan kepada graduan perubatan luar negara.Ummah bukan sahaja memerlukan doktor-doktor muslim tetapi semua jenis bidang diperlukan.Untuk merubah masyarakat ummah memerlukan pakar dalam pelbagai bidang.Jangan dicetekkan pemikiran apabila jadi doktor baru boleh mnyumbang pada Islam.Dulu saya pernah bertanya kepada seorang murabbi “lepas SPM bidang apa yang perlu ana ceburi dan apa yang amat diperlukan ummah sekarang ni?”

Beliau jawab “ambillah apa-apa bidang sekalipun.Kita memang punyai ramai engineer tapi kita kekurangan engineer yang faham Islam.Kita ada banyak guru tapi kita kurang guru yang faham Islam.Kita ada banyak saintis tapi kita kurang saintis yang faham Islam” (susun atur ayat mungkin lain tapi maksud sama insyaAllah)

Petikan dari bicara pengerusi HALUANSiswa Nasional :

Sebagai ulangan, berikut adalah bidang-bidang yang amat diperlukan oleh ummah dewasa ini:-
-Guru dan ustaz/ustazah di sekolah-sekolah angkat Haluan
-Pensyarah KTD
-Tokoh-tokoh deeniah dan profesional
-Khatib dan imam
-Penceramah agama
-Motivator dan kaunselor
-Wartawan dan kolumnis akhbar
-Jurulatih kecergasan
-Penulis dan penterjemah
-Bloggers
-Juruhebah dan penceramah radio dan TV
-Usahawan
-Peguam
-Pensyarah bidang undang-undang, perubatan, sains sosial(sains politik, mass comm, kaunseling)
-Jururawat

Semua bidang ini amat berguna di dalam usaha kita melaksanakan kerja mendidik dan berbakti kepada masyarakat kita.

family  tak cukup korum :-)

Seperti tahun-tahun lepas saya kurang ambil tahu tentang keputusan SPM.Tapi tahun ni disebabkan ada adik perempuan calon SPM 2010 itu yang ambil berat sikit.Dalam sejarah adik-beradik,dalam peperiksaan besar seperti UPSR dan PMR hanya adik perempuan sorang tu je yang pernah dapat straight A’s dalam UPSR dan PMR.Tapi kali ni,dia tak berjaya dapat lebih dari aku,huhu.Dah ambil 11 subjek camne nak lebih kan.Anyway tahniah dapat 9A 2B.Tahniah juga kepada yang lain2 terutamanya junior2 di MATRI.Kan dah kata sahabat bagi peluang je masa PMR dulu.Semoga Islam boleh tumpang atas kejayaan kalian.

Tamatnya pengajian dia di Matri menandakan juga berakhirnya anak-anak Ahmad Saleh dan Rajihah di Matri (xpasti la klu dia nak sambung khassah).Bermula dengan 2 abang pada tahun 2000.Si bongsu tu lambat lagi kot,baru darjah 1.Tak pasti apa perancangan mak abah untuknya.Ini juga bermakna mak abah akan kurang pergi balik Perlis.

Baru-baru ni terbaca paper JordanTimes yang bgtau student Malaysia mungkin bertambah sekali ganda di Jordan.Asalnya kurang percaya tapi kemudian bila baca dalam esila JPA yang tidak menyenaraikan Mesir,kepala terpaksa mengangguk dan pada masa sama menggeleng ”habislah Irbid jadi malizi town”.Bagi sesiapa yang ada intention untuk apply universiti di Jordan,batalkan hasrat anda.Jordan bukan best pun.

3 comments:

  1. huh.
    Alasan baik punya tak nak cemarkan bidang agama.

    Eh dah keluar yer result?
    Adik hang dapat 9A?
    Tahniah!
    Ana pun nak kol lah.
    Tanya pasal adik ana.

    ReplyDelete
  2. hehe.dh lepas blh la cakap camtu.

    camtu la lbh kurg.
    adik nta yg lepasan spm tu islami kan.dia cmne??mesti cemerlang macam abg dia.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah dpt 8 tak leh lwn adik nta la.

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..