Saturday, March 26, 2011

Sembang-sembang SPM (part2)

Seperti yang saya tulis sebelum ni,Jordan dikatakan bakal mengalami tsunami pelajar Malaysia.Tak percaya lihat sini dan sini.Tetapi semalam baru sahaja berlaku chaos yang besar di Amman dan 100 protester cedera apabila bertembung dengan polis dan seorang dipercayai mati.Boleh baca sini.So siapa yang dapat beri jaminan yang Jordan akan bebas dari rusuhan dan pelajar-pelajar dapat belajar dengan senang hati?

Huh,kenapa saya sebarkan berita ni? ini antara teknik nak menjauhkan orang dari datang Jordan.^__^

Tapi saya yakin suatu perkara.Ada satu kata-kata “We dont see too many Lamborghini ads because it's worth speaks for itself. Ladies if u are worth a lot, you dont have to advertise your body”.Kalau dinisbahkan pada Jordan,”if it worth a lot,we don’t have to advertise it”.So saya rasa orang akan tetap datang Jordan.Tak yah sibuk-sibuk promo pun orang akan datang juga.:)

Pernah sekali tanya pegawai JPA disini betulke JPA takkan hantar pelajar ke mesir dah? Beliau tidak mengatakan tidak tapi beliau ajukan balik soalan “kat mana lagi kita boleh hantar pelajar melayu?” Antara sebab middle east jadi destinasi pilihan kerajaan menyediakan biasiswa ialah untuk memudahkan melayu dapat biasiswa.Antara syarat nak middle east kena lulus Bahasa Arab.Jika tidak babai la.

Antara faktor-faktor yang mempengaruhi lepasan SPM dalam memilih ipt ialah ipt tu mantap dalam akademik,ipt tu mudah nak diterima,ada biasiswa,environment bagus,ramai kawan-kawan dan pelbagai lagi.Letih nak senaraikan.Apapun pilihan yang dibuat pastikan ia dapat menyumbang kepada kekuatan ummah dan mencederakan jahiliyah.Ada orang memilih untuk kekal di gua,ada orang memilih kilang,ada orang memilih untuk ke medan.Hakikatnya dimana-manapun medan untuk kita mengilangkan produk manusia yang berIman dan bertaqwa kepada Allah swt.Tidak wajar sekiranya kita merasai selesa dengan keadaan sekarang dimana majoriti masyarakat belum mengambil Islam  secara total.

Jadi kepada mana-mana lepasan SPM yang masih ragu-ragu hala tuju selepas ini,disini ada satu pilihan KTD  @Kolej Terbaik Dunia

http://www.ktd.edu.my/

ktd1iklan ktd

Mengaji biar pandai
Perangai biar juruh
Hidup bole tupe

Kesemua pembangunan fakulti insan diberikan tumpuan secara seimbang.Baik dari segi jasmani,rohani mahupun akli.Satu info yang saya terbaca dari status fb “Dalam mesy. Senat UTM tadi pihak SPACE telah membentangkan keputusan peperiksaan prog kerjasama. Keputusan KTD based on purata PGNK is the fifth best out of 20 kolej. Malahan purata PGNK KTD iaitu 2.58 is better than Purata PGNK UTM i.e. 2.47. Maknanya lebih baik hantar anak ke KTD than UTM kerana purata pencapaiannya lebih baik.”

Nak sembang lebih saya tak tahu sangat.Apa kata anda explore sendiri dan ceritakan pada saya.

ktd2

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..