Wednesday, December 15, 2010

Winter Collection

 

Post kali ni bukan nak promosi pakaian,beg tangan,kasut atau aksesori musim sejuk.~~

Jordan ni bukan macam negara2 belah western europe sana tu yang bila sejuk boleh capai negatif degree celcius.Jordan juga bukan mcm kat mesir yang bila sejuk walaupun x keluar asap dari mulut,student2 sana tetap pakai baju berlapis macam sejuk dekat europe.=) kiranya Jordan tengah-tengah.

Bagi warga Jordan secara generalnya,bukan seronok sangat nak jumpa winter.Season paling best ialah masa perubahan musim.Masa tu memang best.Tak sejuk sangat dan x panas sangat.Orang ramai menanti kemuncak winter hanyalah sebab nak salji.Betul x?? aku pun nak juga rasa salji Jordan.Sedih kan walaupun dah 3 tahun kat Jordan tapi tak pernah rasa salji kat Jordan.Bila la salji nak turun kat Irbid.Kat Ajloun ada la tapi malas la nak pegi.

Winter 2008/2009

DSCN1952 mahal gambar ni.keh3.(matila aku klu ada dak Jordan baca,dah la mutakhir ni sensitif sikit).Gambar ni diambil di bukit Buldan,Syria.

Winter 2009/2010

DSC_5409 ni pulak dekat Oukamedien(ntah betul ntah salah ejaan dia),Morocco.

Winter 2010/2011

ist2_2228037-question-mark-box

rasanya kali ni dah takde salji kot.Ikut planning cuti bulan 1 ni x pergi ke negara yang sejuk sangat.jadi macam dah pasrah tak akan rasa salji tahun ni(padahal dlm hati masih berharap salji turun kat Irbid).Tak boleh nak bagi adik aku yang kecik tu bising.hehe.

Pernah terdengar satu kisah.Masa zaman dahulu(tak pasti zaman bila) telah berlaku perang masa musim sejuk.Ketika itu tentera Islam berada dalam kapal.Tiba2 barang kepunyaan salah seorang tentera Islam itu terjatuh dalam laut.Para tentera-tentera yang lain terus terjun ke laut untuk mencari barang yang terjatuh itu.
pandai2 la cari kesimpulan dari sirah ni=))

Sunday, December 12, 2010

Penglipur Lara

Kisah ini berlaku di sebuah kampung yang jauh dari kawasan yang membangun.Terdapat sekumpulan landak yang tinggal bersama berhampiran kampung tersebut.

Sejak akhir-akhir ini telah berlaku banyak kes landak yang terlepas dari kumpulan itu diserang oleh haiwan pemangsa.Oleh itu jarang sekali kumpulan landak itu berpecah.Ke mana pun mereka pergi,pasti pergi bersama.Mereka khuatir perkara yang telah terjadi kepada kawan-kawan mereka berulang lagi.Masing-masing cuba menjaga yang lain agar tidak diserang pemangsa dan dapat mengekalkan populasi mereka daripada pupus.

Dalam banyak2 landak yang ada dalam kumpulan tersebut,ada seekor landak yang sedang meningkat umur.Dia memang tinggal dalam kumpulan landak itu sejak dari kecil.
Apabila meningkat umur maka sudah tiba masa baginya untuk bertanggungjawab ke atas landak2 yg lain.Dia perlu keluar untuk mencari makanan bagi kaum kerabatnya.

Akan tetapi malang bagi kaum kerabatnya,landak itu merupakan seekor landak yang malas.Alasannya,dia tak tahu macam mana untuk mencari makanan.Secara teorinya ia tahu tetapi secara praktikal sebaliknya.Kesannya,ia telah menyusahkan kawan2nya untuk carikan makanan untuknya padahal bagi seekor landak yang sudahpun besar,sepatutnya dia turut membantu bukan hanya menunggu untuk disuap.

Maka bertungkus lumuslah landak-landak yang lain untuk mencari makanan tika mana landak yang malas itu bersenang-lenang disarang.Malang sungguh dengan kumpulan landak tersebut kerana mendapat seekor landak yang malas.

p/s:
-selesai karangan pendek.tak mampu nak mengarang panjang2 sbb dah lama tinggalkan pelajaran bahasa.