Saturday, May 29, 2010

Hajat Doa

Bismillahirrahmanirahim…

Semalam,konvoi Lifeline4gaza telah mula bergerak dari Turki menuju ke Ghazzah.Sejak itu juga tak senang duduk dibuatnya.Nak study pun tak senang.Padahal exam nak dekat dah.Tertanya-tanya apakah perkembangan terkini konvoi kemanusiaan tersebut.Gerun bila terbaca ancaman-ancaman Israel ke atas konvoi tersebut.Mereka yang terlibat dalam konvoi tersebut memang benar-benar insan terpilih.

Ops,sebelum tu,bagi sesapa yang tertanya-tanya Lifeline4gaza tu apa.Kat bawah ni ada link rujukan untuk ketahui lebih lanjut ttg lifeline4gaza.[jgn segan2 utk klik]

laman web rasmi lifeline4gaza

Twitter lifeline4gaza

Facebook Fan Page

Ni sumber dari Malaysia.Konvoi ni membabitkan dari banyak negara.Tak kira muslim atau non-muslim.Selain tu,boleh juga tgk Twitter Freegaza.Kalau follow twitter,insyaAllah maklumat updated sikit.

Kat bawah ni,juga ada di ‘embed’ kan live broadcast dari kapal induk konvoi,Mavi Marmara.Yang ni konfem updated.Sapa yg internet laju tu bolehlah streaming untuk tahu perkembangan terkini terus dari laut meditteranean.

Peranan Kita

Kita juga sebenarnya berperanan dalam misi ini.Sebarkan maklumat mengenai projek lifeline4gaza pada kawan-kawan,saudara-mara,keluarga dsb supaya lebih banyak tangan-tangan yang menyokong dan mendokong untuk kelancaran projek ini.Sumbangan juga sebenarnya masih terus dibuka.Projek ini bukan sekali saja.Mereka bercadang untuk pergi lagi selepas ini.Jadi teruskan menderma dan menembak doa.[rujuk poster kat bawah ni untuk menyumbang]

29060_122939947736889_105881276109423_172300_4980917_n

Dalam kesempatan ni, hajat juga doa kalian untuk saya yang akan menghadapi final exam tidak lama lagi.

2/6    mid term RS

6/6    final RS

10/6  final CVS

15/6  final HLS

Allah memang telah menjanjikan kemenangn untuk umat Islam dan semoga kita tergolong dalam golongan yang menang.

Saturday, May 1, 2010

Pernafasan

salam3alaikum.

Peringatan awal,post kali ni agak panjang,jika nak cepat terus baca tulisan hitam.Abaikan tulisan biru.

Setakat ni,2 sistem badan telah dipelajari.Hematolymphatic(HLS) dan juga cardiovascular(CVS).Kini aku belajar Respiratory(RS) pulak.Cara belajar di JUST memang begini,berdasarkan system block hinggalah tahun 3 nanti.

Masa HLS hari tu mungkin aku ada terima kejutan budaya sikit kot.Kebiasaannya aku ni jenis tak berapa rajin sangat dan study last-last minit.Tapi masa HLS hari tu memang silap besar la buat gitu.Study last minit memang tak cukup.Materialnya sangat banyak dan membuatkan aku putus asa.Ingat lagi hari-hari terakhir sebelum exam HLS,masih banyak lagi material yang belum difahami dan akhir sekali disebabkan waktu yang dirasakan terlalu singkat,aku abaikan terus beberapa lecture walaupun masih ada lagi masa untuk faham beberapa lecture.Tapi entah kenapa mungkin moral jatuh masa tu,aku abai terus.Kesannya memanglah tersangat teruk.Segan aku nak tulis sebab takut ada budak batch aku baca.Kantoila teruk..:( Beberapa member aku pun x percaya apa yang aku dapat.

Masa CVS pulak,aku dah insaf sikit.Boleh kata masa period CVS ni,paling rajin aku pernah jadi.Bila keluar result walaupun tak tercapai target.kira puas hati sebab aku dah cuba sebaik mungkin.Kini tiba RS pulak,harap-harap aku dapat terus mencari kekuatan.

Masa RS ni atau bahasa melayu dia sistem pernafasan,secara umumnya aku belajar segala yang berkaitan dengan pernafasan.Fungsi,penyakit yang terlibat,anatomical dan segala yang berkaitan.

………

Tujuan utama bernafas ialah ventilation iaitu pengaliran udara dari luar ke dalam badan dan juga dari dalam ke luar.Pengaliran udara ini sangat penting untuk pertukaran gas dalam paru-paru kita.Udara baru yang kandungan oksigen lebih tinggi diperlukan untuk menggantikan udara dalam paru-paru yang kandungan oksigen telah berkurang.lung

Dari hidung,udara mengalir seterusnya ke naso pharynx ---> oral pharynx —> laryngeal pharynx —> larynx –> trachea —> bronchi —> bronchioles —> terminal bronchiole —> respiratory bronchiole –> alveolar. Oral pharynx merupakan satu kawasan yang menghubungkan hidung dan juga mulut.Maha Bijaksana Allah yang menciptakan ,kalau makanan ia akan terus ke eosaphagus manakala jika udara akan ke trachea.Disinilah epiglottis berfungsi seperti pintu masuk ke trachea.Ia hanya membenarkan udara untuk masuk.Jika ada benda asing masuk ke trachea,otot di trachea (trachealis) akan contract untuk mengeluarkan benda asing tu.Sebab itulah kita batuk.Batuk ialah salah satu physiological process untuk mengelakkan benda asing itu terus ke bronchi seterusnya menghalang proses pertukaran udara berlaku.

Disisi anatomical,dari hidung hinggalah terminal bronchioles,proses gas exchange tidak berlaku.Hanya selepas itu exchange berlaku.Kawasan dimana tiada gas exchange,ia dipanggil dead space.Disisi physiological pulak,semua kawasan yang tiada gas exchange dipanggil dead space.Ia bermakna tidak semua alveoli akan berlakunya gas exchange.Tapi sebelum terminal bronchiole,memang konfem tidak berlakunya gas exchange.Ia hanya bertindak sebagai satu-satunya conductor untuk conduct gas ke alveoli bagi membolehkan gas exchange berlaku.

Jika terdapat alveolus yang tidak berfungsi,akan ada banyak alveoli lain untuk menjalankan tugas gas exchange.Gas exchange ini juga dipengaruhi pulmonary blood pressure dan pulmonary blood flow.Untuk mengawal high pulmonary blood pressure dan flow,buka banyak capillary (capillary ni contact dengan alveoli) atau besarkan diameter capillary yang telah sedia buka.Maknanya.kita banyakkan pengaliran darah ke banyak alveoli atau maksimumkan pengaliran ke sesuatu alveolus.

(apa yang aku dah tulis ni..harap betul apa yang aku faham ni)

oke, apa yang kita boleh kait dengan pelajaran diatas…:D

Cuba bayangkan trachea itu sebagai perkara ‘usul(utama) dan alveoli itu perkara furu’(cabang) .Jika tiada trachea yang merupakan satu-satunya gas conductor,maka gas takkan sampai pada alveoli untuk exchage.Tapi jika ada alveoli yang tidak berfungsi,akan ada alveoli lain yang compensate.

Kita sibuk merawat alveoli supaya berlaku juga gas exchange tanpa menyedari sebenarnya tiada gas untuk exchange disebabkan ada occlusion dalam trachea.Bagaimana nak berlakunya gas exchange jika gas pun tak sampai.

Sebagai contoh kita sibuk menghalang pergaulan bebas tapi kita terlupa untuk bina keImanan.Mungkin dengan kuasa atau kempen kita mampu cegah tapi bila kuasa hilang,adakah perkara itu akan terus dicegah?? Kita lupa untuk treat trachea supaya gas conduct smoothly dan mudahlah kita nak meng “expand” kan semua alveoli.Tapi disebabkan nak cepat,kita hanya supply gas pada sesuatu alveolus saja melalui jalan lain.Mungkin alveolus itu akan expand tapi sebenarnya banyak lagi alveolus yang tidak berfungsi.Takkan satu demi satu alveolus kita nak supply gas.Tapi jika kita remove occlusion dalam trachea,gas dapat supply ke mana saja.

Begitu juga kita asyik berbalah tentang solah jumaat boleh ditinggalkan atau tidak jika keluar lepas subuh.Solah jama’ ta’khir boleh atau tidak jika telah sampai ke rumah tanpa menyedari persoalan lebih penting, solah atau tidak?? Sibuk nak expandkan juga sesuatu alveolus tanpa sedar dari satu brochioles terdapat banyak alveoli.Entah-entah bronchioles itu pun tersumbat.

Pengajaran kedua, seperti yang aku tulis diatas,untuk compensate dengan blood flow(untuk gas exchange),buka banyak capillary atau tingkatkan saiz diameter capillary.Jika kita kurang buat solah sunat,banyakkan pula sedekah untuk compensate.Tak semestinya kita kena buat semua.Yang penting kita compensate balik dengan yang lain.Sebagai seorang da’ie pula,ambillah blood flow sebagai contoh,jika kita mengajak pada satu kebaikan tapi tidak berjaya,cuba ajak pada kebaikan yang lain pulak.Mungkin ada satu capillary ni tertutup tapi banyak lagi capillary yang terbuka.Sudah tentu increase in number dan juga increase in size amatlah bagus.

Ketiga, sebagaimana yang kita telah tahu,trachea hanya berfungsi sebagai conductor.Ia merupakan dead space,tidak berlaku gas exchange.Kita perlukan alveoli untuk gas exchange.Trachea ibarat keImanan.KeImanan dan ketaqwaan menuntut amal.Ia hanya membekalkan kekuatan dan keIkhlasan dalam sesuatu amal.Tidak cukup jika yakin tapi amal kosong.Alveoli itu ibarat amal.Amal diperlukan untuk capai rahmat Allah.

Selesaiiiiiiiii…faham x?? harap semua faham…huhu..

Maaf jika tak suka dengan percampuran bahasa dalam post ni.Malas nak terjemah sebahagian istilah.