Thursday, January 28, 2010

Tak Lega

 

salam3alaikum wbt.

(Hari tu post awal bulan,kali ini akhir bulan,kira ok la kan)

Al7amdulillah selesai sem pertama tahun ke 2 yang penuh cabaran.Carry mark 50 boleh dilupakan.Nak kejar dean list tak terkejar.Kalau dulu target atas 80,skrg target lulus.Begitulah serba sedikit rencah pengajian kini.Mungkin salah aku yang tidak pandai menguruskan masa.Setakat markah yang dah keluar,al7amdulillah lepas dengan tidak cemerlang,doakan yang akan keluar ni cemerlang.:D

Masa keputusan PMR bulan lepas keluar,ada byk la juga status member aku kat sini yang kata lebih kurang “dulu aku PMR 9A jugak,tapi bila mai JUST x skor pun”

Jadi mengikut ilmu mantiq,kira logik la aku yang dapat 2B dalam PMR x skor…hehe

Ada orang yang sebelum ni berjaya tapi sekarang tidak.Orang juga selalu kata kan,kegagalan hari ni tak bermakna kita akan gagal selama-lamanya kan.Ada juga jenis yang sekarang berjaya,masa akan datang sapa tahu kan,mungkin akan gagal pulak.Bak kata orang hidup ni bagaikan roda.Ada atas,ada bawah.

Habis tu camna kita nak kelaskan golongan yang sebenarnya berjaya?

Mari kita renung sebentar ayat Allah dalam surah al-baqarah (tak ingat ayat berapa,tak sempat nak cari.Tulis ni pun dalam keadaan tergesa-gesa).Allah ada berfirman maksudnya lebih kurang begini:

“siapa yang dijauhkan Allah dari neraka dan dimasukkan dalam syurga,sesungguhnya dia telah yang memperolehi kejayaan yang agung” (maaf jika translation x brp betul,tapi point dia insya Allah sama)

Jadi hakikat kejayaan bagi seorang hamba ialah apabila kita dijauhkan azab neraka dan dimasukkan dalam syurga.

ok cukup sedikit perkongsian.

Lagi satu aku cuma nak bagitau sekarang ni aku baru start cuti musim sejuk.Insya Allah cuti ni akan bermusafir ke Mesir.Tapi disebabkan ada bajet lebih,keberadaan di mesir tak lama,kemudian akan meneruskan perjalanan ke Maghribi atau nama lain dia Morocco.Kat sana lebih kurang 2 minggu.28/1 sampai 12/2.Doakan perjalanan ini dipelihara dan dilindungi oleh Allah insya Allah.

Friday, January 1, 2010

Tiada Yang Istimewa

 

Hari ni dah masuk 15 muharram menandakan dah 15 hari 1431 hijrah.Hari ini juga 1 januari menandakan bermulanya tahun baru 2010.Selalunya ramai yang ambil tarikh 1 Januari sebagai titik tolak untuk pelbagai perancangan dan azam baru.Bagi aku tak salah pun bersempena tahun baru syamsiah ni,malah sangat baik.Kehidupan seharian kita lebih banyak menggunakan tarikh masihi,maka lebih mudah untuk melakukan perancangan ikut masihi.

Aku tertarik apabila baca blog seorang senior di sekolah aku dulu.BroHamzah.Beliau telah melakukan strategic planning setiap masuk tahun baru.Apa yang ingin dicapai dan langkah-langkah mencapainya.Satu langkah yang amat baik dan wajar dicontohi.Ada orang cakap, “perancangan dan cita-cita jika tak dimaktubkan ibarat angan-angan kosong.”

Ini pun aku cakap kosong jugak.Aku bukan nak buat pun strategic planning.Cuma aku nak pesan bagi mereka yang berkemampuan,rancanglah kehidupan anda.Entah kenapa bagi aku,tahun baru dirasakan sama saja.Sama macam tahun baru hijrah baru-baru ni.Mungkin aku tiada perancangan khusus,maka aku tak tahu apa yang aku ingin capai dalam setahun.

Setiap detik yang berlalu menandakan kita makin hampir dengan kematian dan setiap detik yang disiakan takkan dapat dikembalikan.Aku cuma ada perancangan harian.Setiap malam aku amat berharap dapat melalui hari esok dengan lebih baik dari hari ini.Boleh kata tiap-tiap malam aku tanam azam sebegitu walaupun asyik gagal saja dan bila bangun pagi aku amat berharap hari itu lebih baik dari semalam.Graf peningkatan diri dalam range yang sekata selama ni malah mungkin menurun.Moga tahun depan akan menaik.

 

*alang-alang aku buat post hari ni,nak promot sikit satu benda.Ni iklan x official. Iklan official tunggu nanti akan dikeluarkan PERMAI atau BKAPJ.Ni baru nak testing.

Kepada pelajar2 Irbid,sini ada jualan inter voip.kpd siapa yang taktau interrate voip tu apa, orang selalu guna benda ni untuk call telefon malaysia menggunakan internet dengan rate serendah 0.02 euro seminit (jika tepon henset).Siapa yang berminat boleh hubungi saya melalui ym atau henset.Ym ada kat sidebar. 5 euro kredit panggilan dengan harga 7JD.