Sunday, December 12, 2010

Penglipur Lara

Kisah ini berlaku di sebuah kampung yang jauh dari kawasan yang membangun.Terdapat sekumpulan landak yang tinggal bersama berhampiran kampung tersebut.

Sejak akhir-akhir ini telah berlaku banyak kes landak yang terlepas dari kumpulan itu diserang oleh haiwan pemangsa.Oleh itu jarang sekali kumpulan landak itu berpecah.Ke mana pun mereka pergi,pasti pergi bersama.Mereka khuatir perkara yang telah terjadi kepada kawan-kawan mereka berulang lagi.Masing-masing cuba menjaga yang lain agar tidak diserang pemangsa dan dapat mengekalkan populasi mereka daripada pupus.

Dalam banyak2 landak yang ada dalam kumpulan tersebut,ada seekor landak yang sedang meningkat umur.Dia memang tinggal dalam kumpulan landak itu sejak dari kecil.
Apabila meningkat umur maka sudah tiba masa baginya untuk bertanggungjawab ke atas landak2 yg lain.Dia perlu keluar untuk mencari makanan bagi kaum kerabatnya.

Akan tetapi malang bagi kaum kerabatnya,landak itu merupakan seekor landak yang malas.Alasannya,dia tak tahu macam mana untuk mencari makanan.Secara teorinya ia tahu tetapi secara praktikal sebaliknya.Kesannya,ia telah menyusahkan kawan2nya untuk carikan makanan untuknya padahal bagi seekor landak yang sudahpun besar,sepatutnya dia turut membantu bukan hanya menunggu untuk disuap.

Maka bertungkus lumuslah landak-landak yang lain untuk mencari makanan tika mana landak yang malas itu bersenang-lenang disarang.Malang sungguh dengan kumpulan landak tersebut kerana mendapat seekor landak yang malas.

p/s:
-selesai karangan pendek.tak mampu nak mengarang panjang2 sbb dah lama tinggalkan pelajaran bahasa.

1 comment:

  1. Ini macam perli roomate je? tak pon classmate.hahaha.

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..