Thursday, January 28, 2010

Tak Lega

 

salam3alaikum wbt.

(Hari tu post awal bulan,kali ini akhir bulan,kira ok la kan)

Al7amdulillah selesai sem pertama tahun ke 2 yang penuh cabaran.Carry mark 50 boleh dilupakan.Nak kejar dean list tak terkejar.Kalau dulu target atas 80,skrg target lulus.Begitulah serba sedikit rencah pengajian kini.Mungkin salah aku yang tidak pandai menguruskan masa.Setakat markah yang dah keluar,al7amdulillah lepas dengan tidak cemerlang,doakan yang akan keluar ni cemerlang.:D

Masa keputusan PMR bulan lepas keluar,ada byk la juga status member aku kat sini yang kata lebih kurang “dulu aku PMR 9A jugak,tapi bila mai JUST x skor pun”

Jadi mengikut ilmu mantiq,kira logik la aku yang dapat 2B dalam PMR x skor…hehe

Ada orang yang sebelum ni berjaya tapi sekarang tidak.Orang juga selalu kata kan,kegagalan hari ni tak bermakna kita akan gagal selama-lamanya kan.Ada juga jenis yang sekarang berjaya,masa akan datang sapa tahu kan,mungkin akan gagal pulak.Bak kata orang hidup ni bagaikan roda.Ada atas,ada bawah.

Habis tu camna kita nak kelaskan golongan yang sebenarnya berjaya?

Mari kita renung sebentar ayat Allah dalam surah al-baqarah (tak ingat ayat berapa,tak sempat nak cari.Tulis ni pun dalam keadaan tergesa-gesa).Allah ada berfirman maksudnya lebih kurang begini:

“siapa yang dijauhkan Allah dari neraka dan dimasukkan dalam syurga,sesungguhnya dia telah yang memperolehi kejayaan yang agung” (maaf jika translation x brp betul,tapi point dia insya Allah sama)

Jadi hakikat kejayaan bagi seorang hamba ialah apabila kita dijauhkan azab neraka dan dimasukkan dalam syurga.

ok cukup sedikit perkongsian.

Lagi satu aku cuma nak bagitau sekarang ni aku baru start cuti musim sejuk.Insya Allah cuti ni akan bermusafir ke Mesir.Tapi disebabkan ada bajet lebih,keberadaan di mesir tak lama,kemudian akan meneruskan perjalanan ke Maghribi atau nama lain dia Morocco.Kat sana lebih kurang 2 minggu.28/1 sampai 12/2.Doakan perjalanan ini dipelihara dan dilindungi oleh Allah insya Allah.

1 comment:

  1. salam.. wahh fawas ade gaya aahh penulisan ko... bab firman allah tu fawaskan kalau tak pasti maksdu die ngan betul tulis jee " mafhum nya " atau kite lah cakap " mafhum dari atas tersebut ".. tapi takde lah cakapkan.. tulis je lah.. jangan silap paham.. heheh.. sekadar perkongsian.. din Morocco .

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..