Monday, November 30, 2009

ADHA 1430

السلام عليكم

كف حالك؟

كل عام و انت بخير

Bagi aku raya tahun ni boleh kata ‘best’.Ramai juga orang kata raya tahun ni lagi best.Suasana raya dapat dirasai walaupun berada jauh dari bumi Malaysia.Takbir rumah ke rumah,ada open house,melapah daging korban,makan sup tulang.Lebih kurang macam Malaysia la.Raya di perantauan tak terasa.

Sebenarnya statement di atas hanya bagi sesetengah orang sahaja dalam masyarakat melayu di tempat aku belajar ni.Ada juga yang tak sempat nak merasai suasana raya malah ada yang sehirup sup tulang pun tak sempat dimakannya.Alhamdulillah aku sempat.

Aku juga raya tahun ni macam tak raya.Bermula dengan raya pertama,aku terlepas solat raya walaupun masih berkesempatan tapi disebabkan pening2,aku malas pegi.Lepas tu aku terlepas pula takbir rumah ke rumah.Orang buat makan-makan juga aku terlepas.Orang melapah pun aku tak turut serta.Orang sibuk memasak hidangan untuk raya, rumah aku tahun ni tak buat apa-apa.Semua ni membuatkan aku jeles.Boleh kata raya adha tahun ni macam tak raya.

Walaupun kali ni aku terlepas banyak perkara,Allah itu maha Adil,banyak perkara lain yang aku dapat.Kebanyakannya semua pengalaman baru.

Dalam kesibukan ahli2 Permai lain nak pergi bertakbir di rumah pelajar perempuan selepas solat sunat raya,aku dan beberapa orang terpaksa pula bergegas ke ladang dan kemudiannya ke Husun.Dari pukul 8 hingga hampir maghrib aku tidak berada di Irbid.Salah satu pengalaman menarik beraya di perantauan yang banyak orang tak rasa.

Paling menarik aku rasa,aku berkesempatan untuk melakukan ziarah ke mukhayyam Irbid.Jika sebelum ini aku bayangkan lain,bila pergi baru aku tahu keadaan sebenar.Mukhayyam tu kalau tak silap wujud sejak 1951.Kira dah lebih 50 tahun mereka disini.Penduduk di situ dikatakan 24 000 orang.Dari segi fizikalnya keadaan mereka agak baik.Bukan seperti yang dibayangkan mereka tinggal dalam khemah atau seumpamanya.Ada juga yang masih kurang bernasib baik fizikalnya,ada yang hinggakan 15 orang tinggal dalam rumah 3 bilik.Jangan juga tertipu luarannya,rumah mereka semua nampak sama dari luar, tapi dalamnya lain.Ada yang betul-betul setinggan dan  ada juga yang luar setinggan dalam kondo.

Pertama kali ziarah ke sana,boleh rasa kelainan seperti ketika menziarahi bumi Dimasyq Syria.Kebanyakannya baik2 belaka.Namun mereka juga tidak terlepas dari serangan jahiliyah dan ada yang sudah tertipu dengannya.Bukan masyarakat arab yang akan mengembalikan Islam.Mereka yang berIman dan bertaqwa yang akan mengembalikan Islam tidak kisahlah apa bangsa sekalipun.(moga kita digolongkan dalamnya)

 P8250117

P8250098

 P8250110

Berkenaan dengan mukhayyam,pelbagai perkara yang aku belajar.Aku sebenarnya ditugaskan untuk buat video berkenaan sumbangan ahli PERMAI kepada mukhayyam tersebut,jadi ini kali pertama aku cuba mengedit video.Entah ok entah tidak kena tanya orang lain.Bagi aku puas hati la juga setelah sehari saja masa yang ada.Alfu syukran aku nak ucapkan kepada 2 orang member disini,Abdullah dan Hashemi sebab banyak sangat tolong aku dalam minggu ni.Aku taktau nak balas ngan apa.Hanya Allah yang mampu balas korang berdua.Terima kasih bebanyak.Terima kasih jugak kepada Hidayat dan lain2.

Diharapkan selepas ni aku diberi kekuatan untuk meneruskan perjuangan sebagai pelajar JUST setelah hampir 2 minggu aku tak study apa2 kecuali untuk exam minggu lepas(yang tu pun main-main).Minggu depan exam kedua akan bermula.Oh tidak!!!!  Dah banyak masa aku buang selama ni.Pathology akan mula dulu.Inilah subjek yang aku dapat paling rendah masa 1st exam.Kalau orang lain Patho mereka boleh sikit,aku yang tu lah paling rendah(padahal subjek lain pun rendah gak).

Monday, November 16, 2009

Nampak Mudah Tapi Penting

السلام عليكم و رحمة الله

Baru-baru ni aku ada mendengar satu peringatan atau dalam bahasa arabnya tazkirah.Isi utama tazkirah tu menceritakan serba sedikit tentang terjemahan dari surah Al-Zalzalah dan surah Al-Qari’ah.Kedua-dua surah ini menceritakan tentang hari akhirat.

Sebenarnya bukan ini yang saya nk kongsi dalam ni.Lepas tu ada sikit tambahan dari orang lain.Tambahan inilah yang menarik bg saya dan nk tulis dalam blog ni.

Antara point tambahan itu ialah,kita kadang-kadang perlu balik kembali kepada pengisian yang begini.Cerita balik tentang bagaimana keadaan kiamat tu.Bagaimana siksaan neraka dan ttg nikmat syurga.Supaya kita sedar balik.Biasa la,makin besar ni,kadang-kadang kita ni sibuk bincang perkara-perkara besar seperti dakwah dan bentuk khilafah,padahal perkara-perkara asas begini kita lupa.Kita ni memang perlu diperingatkan kembali kepada perkara asas begini.Tentang sifat-sifat Allah yang Allah itu Maha Melihat dan sebagainya.Tentang Rukun Iman dan Rukun Islam……

Bila cakap begini baru aku mula terfikir.Padahal penyampaian utama tadi aku terkesan pun.Bila ada tambahan yg kata kita ni perlu diperingatkan kembali yang Allah itu Maha Melihat,membuatkan aku terfikir.Aku tertarik dengan point ni.

Memang betul,bila makin besar ni,jarang orang nak sebut balik benda ni dan ingat balik perkara ni.Kononnya dah hebat la.Yang tu zaman sekolah rendah.Padahal yang zaman sekolah rendah itulah yang penting.Keyakinan kita kepada asma’ Allah perlu direfreshkan supaya bertambah keImanan kepada Pemilik kehidupan ini.Manusia ni mudah lupa dan alpa.Berapa ramai antara kita yang masih ingat akan asma’ Allah.Saya sendiri secara jujurnya pun makin lupa.Tak kisahlah jika terlupa.Ia bukan sekadar perlu bermain di mulut tapi yang utama penghayatan kita.Makin berkurang atau makin bertambah.Ini yang penting dan perlu kita semak kembali.Cuba kita duduk sebentar dan renung yg tersiratnya.

Dalam usaha bina menara KLCC contohnya,berapa dalam cerucuk yang perlu ditanam untuk menstabilkan bangunan yang bakal dibina.Kalau asasnya dibuat sambil lewa,alamatnya bangunan yang bakal dibina tak tentu siap dan jika siap pun tak tentu boleh tahan lama.Begitulah jika nak bina bangunan ummah,sudah pasti memerlukan asas yang lebih kukuh kerana binaan ummah bukan main-main dan bukan kecil.

Saturday, November 14, 2009

Baru Ku Sedari

السلام عليكم و رحمة الله

Apa khabar??Moga semua sihat-sihat belaka.Sihat fizikal dan rohani.Kepada yang tengah exam,moga Allah beri yang terbaik.

Sebenarnya jari ini terasa begitu berat untuk menaip sesuatu dalam blog ini setelah sebulan lebih tanpa satu post.1st time membiarkan blog ini lama tanpa sebarang post.Walaupun sebelum ini macam ada idea utk buat post,tetapi berlakunya beberapa kekangan dan seboleh-bolehnya saya tidak ingin menulis sesuatu yang sia-sia.At least ada la satu dua isi(kalo boleh la)

Bila masa berlalu,satu demi satu masuliyah bertambah.Inilah yang aku rasai kini.Menuntut dalam tahun 2 perubatan membuatkan aku sedar tinggi rendah dunia medik.Jika masa tahun 1 boleh lagi berlagak mengatakan medik tidak la sesusah khabar,tapi kini tak tahu la nak kata apa dan mungkin mengiakan saja khabar yang sudah ma’ruf itu.Tapi aku pasti semua perkara bukan senang dan bukan setakat medic.Hidup ini makin bertambah dugaan dan ujiannya bukannya makin berkurangan.

Ni nak cerita sikit pasal exam kat sini sebab kini aku sedang melalui first exam 2nd year.Jika dulu boleh dikatakan nak kejar atas 25/30 ,kini bila dapat 20/30 pun dah syukur.Alhamdulillah di sini aku mempunyai kawan-kawan yang selalu beri peringatan “markah tak menentukan apa2,yg penting ko usaha,skor tak skor terserah pada Allah”.Tapi masalahnya usaha pun kurang.Dua2 tak dapat.

Bila difikirkan kembali,kadang2 perkara yg susah lah yg mematangkan dan menguatkan kita.Tanpa ujian dan dugaan kita akan tetap berada di takuk yang lama.Dugaan dan ujian bukan untuk melemahkan tapi ia untuk menguatkan.

Allah ada berfirman yg bermaksud “adakah kamu mengira kamu akan masuk syurga padahal kamu belum diuji seperti orang yg terdahulu dari kamu”

Allah akan menguji setiap sudut kehidupan kita.Kalau harta lepas,Allah uji pula dgn wanita.Kalau yg tu pun lepas,Allah uji pula dengan benda lain.Bila berjaya setiap ujian barulah kita mempunyai Iman yg pure.Kita x boleh claim kita berIman jika kita hanya bersenang lenang kerana sunnatullah mereka yg komitmen pada Islam akan melalui pelbagai kesusahan.Jika selama ini kita bersenang-senang tanpa susah,check balik diri.

Sebenarnya aku nk aplikasi dalam dunia belajar aku sekarang,Semakin kita belajar mesti makin susah dan makin banyak kita akan rasa tak tahu.Takkan makin senangkan bila makin meningkat tahap??

My parent selalu cakap bila belajar memang susah.Serupa juga bila mengadu makanan panas,memangla panas dah masak dengan api.Kalau takutkan ombak jangan bermain di tepi pantai.

~moga Allah beri kita kekuatan~