Wednesday, August 26, 2009

26 Ogos

بسم الله الرحمان الرحيم

Alhamdulillah dengan izin Allah,kita masih dibenarkan untuk berada dalam penghulu bagi segala bulan iaitu bulan Ramadhan.Kesyukuran yang tidak terhingga sepatutnya kita rasai kerana masih diberi peluang dan kita mestilah membalas kasih Allah dengan menggunakan segala peluang dan pemberian Allah ini dengan semaksima mungkin, insya Allah.

Pada saat post ini ditulis,aku telah menamatkan pengajian tahun pertama aku di JUST.Tiada lagi istilah sanfur (1st year) lepas ni.Habis tu apa result 1st year??

Tak tahu aku nak jawab apa.Aku merasakan summer sem kali ni agak teruk.Walaupun carry mark agak ok bagi aku,namun final exam benar-benar membunuh,Aku jawab soalan biochem tanpa meyakini satu soalan pun aku betul.Semua pakat agak ikut naluri.

Tapi entah kenapa akhir-akhir ni,aku agak gembira walaupun telah melalui final exam dengan teruk.

Pada tarikh ini pada setahun yg lalu telah berlaku satu peristiwa yang agak bermakna dalam hidup aku.Kepada budak2 Jordan tentu boleh agak apa peristiwa tersebut.Pada setahun yang lalu aku  telah memulakan permusafiran menuntut ilmu aku di bumi Jordan.

Suka aku untuk cakap yang aku sebenarnya tak pernah menaruh harapan yang besar pun untuk menyambung pelajaran ke Jordan dan dalam bidang perubatan pulak tu.Sahabat sekolah menengah aku dulu disini pun macam tak percaya.Mungkin aku pernah berimpian untuk kesini tapi aku tak pernah percaya pula impian itu akan jadi kenyataan.Jadi aku rasa amat beruntung berada disini.

Pelbagai perkara baru aku pelajari disini.Bermacam-macam pengalaman yang telah tempuh walaupun pada hakikatnya tak lah banyak sangat.Disini aku dilihatkan dan didedahkan pada keadaan sebenar yang mana tiada siapa lagi yang mengawal dan mengerah kita.Segalanya terserah kpd kita.Kehidupan yang amat berlainan dari sekolah,keadaan yang amat berlainan dengan suasana rumah dan yang pastinya ia benar-benar menguji sejauh mana kebenaran Iman aku pada Allah swt.Dan aku akui banyak kali aku tertewas dengan hasutan syaitan.Aku tertarik dengan kata-kata seorang abang yang mengaji di Syria, ”setan ni memang jahat.dia akan terus hasut kita.tambah2 kita yg berada di syams, jeneral setan yang mai hasut kita”

Setahun yang lalu,aku agak risau bila nak mai sini.Sapa yang ada dan aku kenal.Namun Allah izin,tahun lepas jugak ramai keluaran Matri mai Jordan ni.Boleh la jugak aku tumpang kekuatan mereka ini.Aku amat bersyukur bila aku ditempatkan bersama-sama mereka.Terima kasih kepada akhi Sahel yang banyak membantu aku.Terima kasih juga kpd senior Jordan akhi Ikhwan Subberi kerana byk juga bantu aku walaupun kita sebenarnya baru mengenali setahun.Namun aku yakin inilah yang dikatakan ukhwah Islamiyah.

Aku bukanlah seperti sahabat-sahabat aku disini yang bertanya sana-sini sebelum datang kesini.Yang ustaz-ustaz cadangkan.Biasa la low profile.Aku pakat redah je ke sini dan dengan izin Allah aku tidak dihantar ke mesir tapi dihantar ke Jordan bersama-sama mereka.

Kalau orang dengar mengaji dekat Jordan tentu expectation orang akan tinggi walaupun baru setahun dan bukan mengaji syariah.Inilah yang aku agak takut.Bahasa Arab aku pun tak power lagi,english makin tungganglanggang,bahasa pun dah berbelit-belit.Janganlah menaruh harapan yang tinggi pada aku terutamanya.Sebenarnya tiada beza pun orang yang mengaji di Jordan dan Malaysia jika dia tidak menggunakan peluang yang ada dan aku adalah antara orang yang mungkin boleh kata tidak menggunakan peluang.Malas aku nak beri alasan,semuanya aku akui aku memang malas menggunakan peluang.Moga Allah beri aku kekuatan.

Dan pada tarikh ini pada tahun ini,insya Allah aku akan balik bercuti untuk beraya bersama keluarga.Sapa yang baca post kali ni,kira hampa lah orang pertama di Malaysia selain keluarga aku yang tahu aku akan balik.Nampak macam aku ni manja pulak.Baru setahun dah balik.Tapi apa nak buat,nasib pelajar JUST,bila dah ditetapkan raya dalam cuti,baik jangan lepaskan peluang.Taktau bila lagi akan dapat.Insya Allah aku akan bercuti lebih kurang 5 minggu dan akan kembali ke Jordan 4 hb Oktober.Kepada sahabat2 yg mungkin terbaca post ni insya Allah ana masih guna nombor lama 013-4749722,jadi kalau ada apa2 boleh la kita contact dan jumpa.Ana teringin nk jumpa balik shbt2 lama.

wasalam.

Friday, August 7, 2009

Ramadhan Dekat Dah Ni...

 

بسم الله الرحمان الرحيم

Alhamdulillah dengan izin Allah,Ramadhan yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam bakal tiba.Dan jika masih dipanjangkan umur nanti,aku akan ber "Ramadhan" kali kedua di bumi Irbid,Jordan.

Bila nak tiba Ramadhan,ini juga menunjukkan hampir setahun aku bermusafir ke sini.Setahun boleh kata satu tempoh yang agak lama dan selalunya expectation orang tentulah orang macam aku dah mantap habis.Aku pun ingat macam tu dulu.Tapi apa yang berlaku kat aku bukan seperti yang dibayangkan dan diimpikan.Aku pun tak tau apa yang dah aku cuba buat sepanjang musafir disini.Memang betul la impian takkan jadi kenyataan kalau tak cuba realisasikan.

Terbuktilah Iman itu bukan satu angan-angan,tapi sesuatu yang diyakini dalam hati dan dibenarkan dengan amalan.

Kalau tahun lepas aku fikir tahun ni aku nak tingkatkan persediaan diri sebelum masuk Ramadhan sebab tahun lepas aku menyambut Ramadhan dalam keadaan yang agak kalut sebab nak prepare untuk fly.Maka tahun lepas aku tak bersedia sangat untuk Ramadhan.Ingatkan tahun ni lebih bersedia tambah-tambah akan duduk Jordan setahun.Tapi kali jni serupa jugak macam tahun lepas.Lip lap lip lap,dah separuh syaaban berlalu.Setengah bulan lagi Ramadhan akan tiba.Tapi tak rasa apa pun.

Dah nak dekat setahun aku duk sini.Solat bukannya bertambah khusyu',hati bukan makin sensitif dengan dosa.Mohon Allah beri aku kekuatan.

Bila dengar nasyid kat atas,sayu aku bila kaitkan dengan diri aku.Baru-baru ni aku ada dengar penyampaian tentang 'umat yang berada di persimpangan'.Penyampaian yang lebih kepada muhasabah.Jika aku yang menerima dan mempunyai sikit fikrah Islamiyah turut berada dalam persimpangan,sapa yang nak bawa ke arah jalan yang betul.Takkan nak biar Allah gantikan dengan orang lain??

Kekuasaan Allah tidak sekali-kali akan berkurang jika kita lemah,kekuasan Allah juga tidak akan bertambah kalau kita kuat.Tapi kita yang mengharapkan rahmat-NYA.Allah boleh memilih orang lain kalau kita memilih untuk berada di persimpangan.

Kepada sesiapa yg terbaca post kali ni,aku nak pesan satu perkara untuk diri aku dan semua,kita sebenarnya masih belum terlambat selagi malaikat maut belum menjemput kita.Tetapi kita tahu ke bila malaikat maut nak jemput kita??(kalau tau mai habaq kat aku)

اللهم بلغنا رمضان~~

(maafkan lagi sekali keluhan)

Wednesday, August 5, 2009

Kisah Summer Sem

السلام عليكم

Agak lama kali ni aku tak tulis sesuatu untuk blog ni.Bila tengok dekat link dekat blog orang lain,blog ni dok bawah,menunjukkan dh lama aku tak update.kali ni pun aku tak tau nk kongsi apa.Bila xda sesuatu macam mana nk kongsi kan??   Akhir-akhir ni aku rasa lemah sangat.Bermacam-macam perkara mula datang kat fikiran aku ni.Kadang-kadang rasa macam nk berserah saja kpd takdir tanpa lakukan apa-apa.Akhir-akhir ni juga aku rasa malas sangat walaupun sebelum ni malas jugak tapi kali ni lagi malas.Maksud aku bukan malas baca buku,tapi malas benda lain.

Post kali ni pun bukan apa sgt,sembang2  ja.Aku merasakan entah kenapa aku ni sebenarnya tak layak pun berada dlm kapal dan jalan yang aku berada sekarang ni.Banyak sangat kelemahan dan kekurangan dan masalahnya aku tak tau pun apa kelebihan aku.Aku takut akan menyusahkan orang lain.Aku xnak sebab aku,perjalanan orang lain tersangkut.Bila diketuk pun aku tak mampu lakukan dgn sempurna apatah lg kalau tak diketuk.

ok dh sikit2.

.......

Kembali pada tajuk utama.

Summer sem yang padat dan memenatkan merupakan satu perkara lagi yang menguji.Bila balik ke rumah memang penat.Pelajaran minggu lepas belum faham lagi,yang hari ni pun tak faham gak,esok doktor ajar benda baru pulak,aku pun taktau bila nak cover semua tu.Masuk kelas pun nk cukup syarat saja,padahal satu apa pun x masuk.

Masa summer sem yang padat ni jugaklah mesyuarat agung persatuan-persatuan kat Jordan ni berlangsung.Boleh kata semua persatuan kat Jordan ni dah beralih kepimpinan.Aku ada la jugak terlibat dalam perlaksanaan mesyuarat dan aku amat bersyukur aku tak ditaklifkan apa-apa dalam persatuan.Tahniah kpd yang ditaklifkan.Boleh jadi taklifan ni menguntungkan atau merugikan.Kepada AMM Permai(kalau terbaca blog ni),aku tak janji apa-apa sebab aku ni bukan jenis yang rajin sgt.

Dekat Jordan ni,aku masuk 2 persatuan negeri iaitu Perak dan Kedah.Yang utama ialah Perak.Tapi ramai orang ingat aku ni Kedah,tau la aku x pandai cakap loghat Perak.Lagi satu mungkin sebab aku lebih banyak (mcm byk sgt) tolong Kedah kot,tu pasal orang ingat aku Kedah.Sebenarnya aku tak pernah berdaftar dgn kedah pun,entah macam mana boleh kantoi ic aku 02 kat tgh.Baru-baru ni aku terlibat tolong jadi pengerusi masjlis mesyuarat Perak, banyak aku tersasul.Yang Perak tertukar jadi Kedah.Macam mana la dalam mesyuarat Perak aku boleh tersebut Kedah,malu la jugak time tu,tp buat taktau je la.Aku tersasul sebab aku jugak ada jadi ajk untuk mesyuarat Kedah untuk keesokan hari,tu pasal habis tercampur semua.

DSCN2188

Family Day MPKJ di Hutan Dibbeen

DSCN2144 

ditugaskan sbg SPR

Keesokan harinya,Kedah dan Perak masing-masing buat family day di tempat yang sama.Lagi sekali aku rasa serba salah.Tapi aku tetap pi yang Kedah punya sbb aku kena jadi ajk walaupun aku ahli rasmi Perak.Segan aku masa bertembung dgn org Perak.Lepas tu aku terpikir,baik aku jadi rasmi Kedah.Tapi bila dipikir balik xnak aku jadi rasmi Kedah,sekutu cukup.

Kalau nak baca lagi ttg Family Day MPKJ,klik Majlis Pelajar Kedah Jordan kat ruangan persatuan di Jordan di sebelah kanan.

Final exam untuk summer sem ni berdasarkan dalam laman web insya Allah akan berakhir 26 hb Ogos.Kira agak awal dari jangkaan.Nampak macam best tapi hakikatnya perit.Pasti doktor akan tingkatkan kelajuan mengajar untuk kejar silibus.yang jenuh aku untuk ikut rentak doktor.Bila aku menjelajah ke blog-blog budak-budak sini,mesti ada tertulis tentang balik Malaysia.Semua dah pakat homesick.Takpalah,bagus la tu teringat rumah cuma jangan biarkan ia ganggu pelajaran pulak.(macam aku tak ingat rumah pulak)

Baru-baru ni jugak,aku ada tertengok video reunion batch aku.Jeles aku.tapi takpa,ukhwah itu tak semestinya kena jumpa,selagi mana kita berpegang pada tali Allah,selagi itulah kita berukhwah.Lagi kuat kita pegang pada tali Allah,lagi kuat ukhwah kita.

ok wasalam.