Saturday, April 25, 2009

Ma’rad Thaqafi di JUST

 

Pada 19hb April hingga 23hb April baru-baru ni,telah berlangsung Ma3rad Thaqafi(pameran kebudayaan) di Jordan University of Science and Technology.Pelbagai ragam dan budaya dari negara lain dapat diperhatikan.Setelah  ma3rad berlangsung, banyak perkara baru yang telah saya pelajari setelah melakukan beberapa kesilapan sepanjang ma3rad.Dalam post kali ni saya tak mampu nak ceritakan satu persatu ttg budaya negara yang terlibat dalam ma3rad JUST.Saya cuma nak berkongsi  pendapat saya ttg ma3rad yg telah dilalui.

Dalam satu email yang dibalas oleh  seseorang dalam grup JUST08,ada menyebut lebih kurang begini,kita perlu tunjukkan bagaimana indahnya Islam dalam kalangan masyarakat melayu itu sendiri.

erm…sebenarnya ini email ini dibalas berdasarkan ada satu email saya yang menyebut ttg perempuan arab minx lelaki malizi tangkap gambar.Bagus ada jugak orang yg mengingatkan ttg kita kena bawa imej Islam bukam imej Malaysia semata-mata.Jika sebelum ni orang lain hanya peringatkan kita merupakan duta kecil Malaysia dan masa ma3rad tu kita kena la juga jaga adab sebagai orang Islam.Walaupun nampak lebih kurang tetapi jika direnung ia membawa maksud berlainan.Ini pandangan saya.

Walaubagaimanapun,pening jugak memikirkan camna nak tonjolkan imej Islam dalam keadaan yang amat payah dikawal.Cuba bayang anda pergi ke konsert kumpulan rock,dan anda nk bawa imej Islam dalam tu.Cara terbaik tentulah tak usah pergi ke konsert tuh.Tentu sukar walaupun ia mungkin tak mustahil bg sesetengah orang.Mungkin terlalu kejam saya samakan ma3rad tu sama mcm konsert atau pesta yang ntah apa yang menjauhkan kita dengan Allah tapi itulah hakikatnya.Suasana  di ma3rad amat ‘open’ dan amat sukar untuk menjaga pergaulan.

Saya tidak berani menghukum ttg ma3rad.Ini hanya pendapat saya bukan ijtihad.Walaupun suasana tak la sampai tahap macam konsert merapu,tetapi berlaga laki perempuan jadi sesuatu yang payah dielak terutamanya waktu puncak.Mungkin saya ni cakap lain buat lain.Kalau macam tu kenapa saya pergi ma3rad jugak??

Memang,masa tu saya tak sedar lagi.Benda ni pun saya baru perasan.Ada seorang senior,saya tanya dia berapa kali  dia pergi ma3rad?   dia jawab dia pergi sekali ja,yang tu pun sebab dia kena bertugas.Kalau ikut hati taknak pergi.

Disebabkan perkara ni bukan bawah kawalan kita dan kita ada tanggungjawab terhadap negara maka saya rasa sekurang-kurangnya kita hendaklah mencegah dengan hati sebagaimana saranan Rasulullah saw dlm satu hadis baginda.Inilah selemah-lemah iman.Kalau hati kita tak rasa apa-apa bila duduk dalam khemah ma3rad tu maknanya ada sumthing tak kena ngan hati kita dan masih tak terlambat jika kita nak berubah selagi Allah pinjamkan umur kepada kita.Tiada istilah menyesal kemudian tiada gunanya selagi kita didunia.Penyesalan di akhirat yang tiada gunanya.

Jika saya tahu dan sedar benda ni awal-awal,tak la saya semangat sangat pergi ke ma3rad dan pergi masa bertugas ja.Ini x,kononnya semangat nak promosi Malaysia sampai terlupa tuntutan lain.Lagi satu jika sahabat sekalian perasan,geng2 yang pakai tudung elok2 atau geng kutlah ittihad Islamiyah payah kita nak nampak kat ma3rad.Betul tak?? dan menurut seorang sahabat saya yang belajar di Jamiah Yarmuk,ketika ma3rad di yarmuk,amat sukar nak tengok budak kuliyah syariah pergi ma3rad.

Saya amat bersyukur kerana booth Malaysia berada paling luar.Tak payah la nak bersesak-sesak kalau booth Malaysia kat luar jika nak banding kalau kat dalam.Jika tidak lagi bertambah dosa.Secara keseluruhannya,saya cadangkan  kita tak payah sertai ma3rad ni.Tapi nak buat macam  mana,kena buat juga sebab kita ada juga tanggungjawab terhadap negara.

Tengok saja bawa booth Malaysia,adakah menggambarkan Islam??  pakaian yang dipamerkan ialah  kebaya, salahkah kita pemerkan pakaian yang lebih bersopan seperti baju kurung??   Poster-poster yang dipamerkan ada juga yang tak menutup aurat??  adakah ini imej Islam??    Tu yang memeningkan bagaimana nak bawa imej Islam.Secara holistik pun dah tak ikut Islam.Ataupun kita nak sembur minyak wangi kat najis supaya najis tu bau wangi sikit.

Inilah akibatnya bila kita tak ambil Islam sebagai cara hidup.Banyak masalah timbul.Kalau tak silap seorang ulama ada menyebut   “adalah  satu yang zalim jika nak selesaikan masalah jahiliyah dengan kaedah Islam”.Makna kata lain kita kena buang dulu sistem jahiliyah.

Kepada yg berpesan supaya bertegas semasa ma3rad,apa kata kita bertegas denagn JUST supaya diasingkan waktu ma3rad utk laki dan perempuan.Asingkan laki perempuan dalam dewan al-faruq masa perasmian.Kalau tak boleh jugak apa kat bertegas dgn MSD supaya kita tidak perlu sertai ma3rad.Saya bukan nk perli ke apa,cuma nk bg cadangan.Mungkin benda ni susah, sebab tu paling kurang mengikut pesanan seseorang kita sendiri hendaklah bertegas ttg hubungan laki perempuan terutamanya.

Mula-mula rasa macam nk balas dalam email,tapi disebabkan takut nanti timbul pulak perkara-perkara yang diinginkan,maka saya tulis dalam blog ni saja sebab blog ni tak ramai sgt baca.Ini ialah luahan saya.

Saya tak pasti la jika amal untuk ma3rad ini dikira amal soleh.Sebab nampak seolah-olah kita menyokong dan menguatkan lagi sistem jahiliyah.Padahal tanggungjawab kita pada hari ini ialah untuk menjatuhkan jahiliyah atau jika tak mampu mencederakan jahiliyah.Jika tak mampu juga,goyangkan pun cukup.

Mungkin saya ni tak dapat jaga diri dan nk salahkan pulak orang lain.erm…                                  Cukup setakat ni celoteh saya ttg ma3rad.Saya pun tak  tahu apa yg dah saya merepek kat sini.

Akhir sekali nak kongsi sikit beberapa video dan gambar kenangan sepanjang ma3rad:

persembahan dikir barat ketika perasmian

  DSCN2082               DSCN2086 DSCN2100DSCN2128

pemandangan sekitar booth malaysia

 

DSCN2099DSCN2098  DSCN2096DSCN2093  DSCN2092 DSCN2085 

booth negara lain

Thursday, April 23, 2009

Majlis Solat Hajat Dan Ramah Mesra MPKJ

 

Assalamualaikum wbt..MPKJ

Dalam rangka kita memenuhi tuntutan sebagai pelajar muslim,Majlis Pelajar Kedah Jordan(MPKJ) dengan sukacitanya akan menganjurkan satu program yang diberi nama Majlis Solat Hajat dan Ramah Mesra MPKJ.Program ini berobjektifkan agar semua ahli MPKJ Irbid bersolat hajat bersama-sama.Program ini juga bertujuan untuk menguatkan lagi ukhwah dan mahabbah di kalangan ahli seterusnya melahirkan satu gerak kerja berkumpulan yang penuh komitmen.

Jadi,

MPKJ dengan segala hormatnya menjemput semua ahli MPKJ tidak kira ahli rasmi,bersekutu atau apa jua di mantiqah Irbid ini untuk memeriahkan program Majlis Solat Hajat dan Ramah Mesra MPKJ.

Butiran program adalah seperti berikut:

Tarikh     :25hb April 2009

Hari        :Sabtu

Masa       :8.15-10.00 malam

Tempat    :Bayt Mohabbatein

Sasaran   :semua ahli rasmi dan bersekutu MPKJ di Irbid

Selain pengisian rohani yang bakal kita dapat di majlis ini,penganjur program juga tidak lupa untuk menyediakan pengisian jasmani.Jamuan makan yang lazat akan disediakan.

Sedikit peringatan untuk ahli MPKJ supaya bawa bersama Al-Quran kerana akan diadakan bacaan surah Yaasin secra berjamaah dan bagi memudahkan lagi kelancaran program,semua ahli diminta hadir dalam keadaan berwudu’.

Tunggu apa lagi,lapangkan masa anda Sabtu malam ni untuk sama-sama kita meriahkan program ini.Selain dapat melaksanakan solat hajat, bacaan yaasin secara berjemah, kita juga dapat merapatkan ukhuwah sesama ahli MPKJ serta menjamu selera.

Jangan segan-segan,mai la datang beramai-ramai!

wassalam..

(Biro persiapan, perhubungan dan teknikal,
Majlis Solat Hajat dan Ramah Mesra MPKJ)

*jika ada sebarang pertanyaan boleh tinggalkan diruangan komen

Friday, April 17, 2009

Siapa Itu Sahabat

 

Ada orang berkata sahabat sukar dicari,kawan senang dicari.Ya memang betul tetapi kenapa pulak macam tu?Apa beza dua tu.Ada pelbagai tafsiran tentang seorang yang layak digelar sahabat.Ada yang berkata sentiasa bersama ketika senang dan susah,sanggup berkorban apa saja dan macam-macam definisi lagi.Dari banyak-banyak tafsiran,saya berkenan dengan satu tafsiran yang mengatakan sahabat sebenarnya ialah insan yang mengajak kita menuju redha Allah.

Dalam satu hadis Rasulullah saw ada menyebut salah satu golongan yang merasai kemanisan Iman ialah mereka yang bertemu dan berpisah kerana Allah.Tak kira apapun yang berlaku hatta berpisah pun kerana Allah.Semuanya kerana Allah.Inilah rasanya definisi yg sesuai bg sahabat.Bukan sekadar berkepit 24 jam tak berpisah langsung.Sahabat bukannya hubungan rapat semata-mata.Sahabat boleh jadi tak rapat.

283884019182lTidak dinafikan hubungan yang rapat diperlukan untuk memudahkan mengajak ke arah mardhotillah.Hubungan yang rapat tidak memadai digelar sahabat jika dia mengajak kita ke arah kemungkaran.Seorang individu yang bersahabat kerana Allah akan menjaga sahabatnya dari segala bentuk maksiat.Dari maksiat hati hinggalah maksiat lain.Kadang-kadang kita selalu memuji kawan kita di depannya dengan harapan dia gembira bersama kita.Konsep ini kadang-kadang boleh lari dari konsep sahabat.Jika dikatakan bersahabat atau ukhwah fillah,seorang individu cuba mengelakkan temannya ujub atau takbur dengan mengelakkan pujian yang berlebihan.

Apabila dikatakan bertemu kerana Allah ia membawa makna pertemuan itu dalam rangka mencapai mardhotillah.Bersahabat kerana ingin takmil waistikmal atau dalam rangka untuk merawat keaiban.Berpisah juga kerana Allah.Masing-masing mempunyai urusan yang perlu dilakukan bagi menyempurnakan tugasan sebagai hamba.

Sahabat juga seorang yang apabila kita tengok wajahnya teringat kita pada Allah.Contoh terbaik ialah Rasulullah saw.Cuba kita renung kembali apakah golongan yang di gelar sahabat Rasulullah.Salah satu syarat dia pernah berjumpa Rasulullah saw walau sekali.Betapa besarnya impak apabila bertemu Rasulullah.Inilah contoh yang kita cuba teladani.Memang diakui perkara ini sukar.Nak taknak,kita kena proses juga diri.

Hidup ini indah apabila kita bertemu dan berpisah kerana Allah.Atau secara keseluruhannya hidup ini indah bila kita kaitkan semua perkara dengan Allah.Tak payah pening-pening atau tension.Jika semua manusia hidup berlandaskan Al-Quran dan Sunnah,banyak perkara dapat diselesaikan.Masalahnya perkara ini tak jadi dalam sehari atau setahun.Ia memerlukan proses yang panjang yang dipanggil tarbiyah Islamiyah bagi mendidik diri kearah ini.

Monday, April 6, 2009

Sembang Exam

Aku nak bersembang beberapa cerita yang berlaku disekeliling aku sejak akhir-akhir ni.Baru-baru ni aku menduduki exam yang dikatakan killer subject oleh senior iaitu organic chemistry (oc).Memang sah subjek ni memang agak membunuh.Satu jam yang diberi memang tak cukup.Buat sekali lalu ja dan banyak soalan yang dihentam.Ingatkan aku seorang yang tidak cukup masa.Rupanya bila keluaq dewan exam,ramai lagi yang serupa cam aku.Maka aku pun tak target tinggi sangat.Satu soalan pun tak sempat aku semak.Bila tanya member arab kif imtihan??tiada seorang pun yang cakap susah.Ramai cakap tengah-tengah.Cuak gak aku.Mantap betul arab ni.Takpalah,malas aku nak layan.Dengan preparation aku yang aku rasa tak semantap member-member lain,alhamdulillah markah yang aku dapat pun tak la mantap sangat.Ada seorang kawan aku tu dia cakap bersedialah untuk dapat berbelas-belas.Belas-belas??teruk tuh.Memang betul apa kawan aku tu cakap.Ramai yang dapat belasan ja.Walhal aku rasa semua dah buat sehabis baik.Apa yang boleh dibuat,redha je la.Budak perempuan pun yang rajin pun aku dengar tak score sangat.Siap dengar orang cerita ada budak perempuan nangis bila dapat keputusan.Pelik gak aku buat apa nak nangis.Bak kata presiden PERMAI  “rilek-rilek sudah”.Seorang member aku ni dia frust lama jugak tapi aku setahu aku tak nangis la.Bila sembang-sembang ngan dia,baru aku sedar balik,yang hebat hanya satu iaitu ALLAH.

Cakap pasal frust exam,aku ada cakap kat member aku,aku yang ambil make up exam pun rilek ja.Orang lain sembang markah fisio depa tinggi,aku cakap yang aku ni lagi teruk,tak da markah.Sekarang ada dah ada markah insya Allah.Biar aku cerita sikit pengalaman ni.Menurut seorang member aku yang berpengalaman dalam make up iaitu mursyid, “expect the unexpected”.Sukar jugak,banyak benda nak kena hafal betul-betul,risau exam nanti subjektif.Selama ni objektif,ingat lebih kurang boleh jawab dah.Alhamdulillah,Allah permudah sikit,walaupun exam bertulis tapi tetap objektif.Mudah sikit nak banding ngan subjektif aku rasa tapi sudah pasti susah lagi dari exam betul hari tu.Hasilnya,markah fisio aku tak membangga sangat.Boleh dikira ok sebab mula-mula  bila tahu kena ambil make up aku target dapat 20 paling tinggi.Sebab aku dengar soalan make up memang susah.Apa yang boleh aku nak bangga sikit ngan fisio aku (banggi diri la pulak aku ni-jgn baca ayat ni:D), dari 15 orang yang ambil exam sekali ngan aku.aku la markah paling tinggi.Ramai dapat bawah 20.Kalau tak silap aku orang arab yang paling tinggi pun dapat 20.Aku punya tak boleh sebut sini.

Lusa,ada exam lagi.Antara subjek yang kurang aku minat sem ni.Banyak sangat nak kena baca.Antara 4 subjek utama sem sekarang,anat ngan histo yang kurang diminati.Banyak nak kena baca.Aku lagi minat OC dan fisio walaupun setakat ni 2 subjek ni yang aku dapat masalah.Dalam keadaan nak study anatomy yang banyak nak mampuih,aku terjumpa satu cerita Jepun yang ada kena mengena ngan dunia medic.

codeblue

Tajuk cerita ni Code Blue.Menceritakan keadaan kat Livesaving Center atau bahasa mudahnya bahagian kecemasan.Cerita ni agak best sebab tak banyak unsur-unsur merepek seperti cerita Cinta Medik.Orang lain maraton baca buku Tortora,aku maraton tengok series.Tinggal 2 episod lagi…hish3,apa nak jadi ngan aku ni          -jangan tiru aksi ini bila nak exam.-

DSC00096 ada bakat jadi doktor tak??

Aku nak bagi sedikit petua untuk taknak kecewa bila exam:

Jangan target markah tinggi dalam exam.Selalu kita dengar target hendaklah tinggi sebab takkan jatuh teruk sangat.Contoh nya macam ni,kita target 90 mungkin dapat 85.Tapi bila target rendah 50,mungkin dapat 40.Itulah orang kata penting target tinggi.Tapi bagi aku,usaha hendaklah yang tinggi,tapi target yang paling rendah.Masa exam mid year form 5,aku dapat markah yang rendah dalam fizik.Bila masa trial,cikgu tanya dulu apa target aku dalam trial tu masa nak bagi markah.Aku pun bgtau berdasarkan exam sebelum,maka aku target lebih kurang macam dulu la.Tapi realitinya,aku dpt markah yang agak tinggi.Bukan aku nak berbangga dengan sejarah aku,cuma nak bagi contoh.Sebab setakat ni aku tak jumpa lagi orang yang target rendah.cikgu pun pelik kenapa aku target rendah.Mungkin aku belajar dari pengalaman PMR sebelum tu kot.

Insya Allah bila kita usaha yang terbaik,Allah akan bagi yang terbaik untuk kita.Jangan sangka yang terbaik itu hanya bila score tinggi-tinggi.Markah rendah pun boleh jadi yang terbaik.Dari sisi manusia mungkin tidak,tapi Allah lebih mengetahui tentang makhluk ciptaanNYA.Inilah antara perkara yang aku pegang.Allah tahu apa yang terbaik bagi kita.Boleh jadi markah tinggi tu tak baik bagi kita,nanti timbul pula maksiat hati kalau  markah tinggi.

~ayuh doakan kemenangan Islam~