Wednesday, February 25, 2009

Seminar Embriologi Dan Islam

 

Berita baik buat semua warga Majlis Pelajar Kedah Jordan(MPKJ) dan Malacca Students Society Of Jordan(MSSJ) khususnya.

Tak tahu nak buat apa hujung minggu ni? Masih ragu-ragu nak pergi mana?

Kami ada jawapannya.

Majlis Pelajar Kedah Jordan(MPKJ) dengan kerjasama Malacca Students Society Of Jordan(MSSJ) akan menganjurkan satu seminar yang buat pertama kalinya diadakan dibumi Jordan, bumi Syams ini.Program yang julung-julung kalinya diadakan ini pasti menjanjikan kelainan dan anda pasti menyesal jika terlepas peluang keemasan ini.

Iklan MPKJ 

Dulu aku cam mana ha?   

Kalau nak tau ayuh kita meriahkan Seminar Embryology Dan Islam!!!

Program yang bertemakan ‘Kenal Asalmu Kenal Tuhanmu’ ini dalam rangka untuk melahirkan mahasiswa yang berfikiran saintifik berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah.Selain itu untuk mendedahkan kepada mahasiswa tentang embryology dalam Islam dan seterusnya memupuk ukhwah dan mahabbah dikalangan mahasiswa terutamanya sesama ahli MPKJ dan MSSJ.

Buat warga PERMAI,anda turut bertuah kerana dijemput untuk menghadiri acara utama pada jam 2 petang.

Kepada anak Kedah dan Melaka dijemput hadir ke dewan Abu Ain seperti butiran berikut:

11.00 pagi      :Ketibaan Ahli MPKJ dan MSSJ dari mantiqah lain

12.00tgh hari :Makan tgh hari(akhawat)

                        solah Jumaat(syabab)

1.00 tgh hari   :Makan tgh hari(syabab)

1.30 tgh hari   :Sesi ukhwah/tayangan

1.50 ptg         :Gema wahyu

2.00 ptg         :Ucapan Yang Dipertua MPKJ

2.05 ptg         :Kertas Kerja 1

3.00 ptg         :Kertas Kerja 2

3.50 ptg         :Sesi soal jawab

4.15 ptg         :Cenderahati kepada ahli panel

4.15 ptg         :Bersurai

Seminar kali ini akan dimeriahkan dengan kehadiran 2 ahli panel yang tidak asing lagi iaitu Dr.Muhammad Syamil Bin Mohamad Salmi dan Ustaz Mujahid Bin Bakar.Tajuk yang akan dibentangkan ialah Embriologi Dari Perspektif Al-Quran Dan Sunnah dan Embriologi Dari Sudut Feqah.

Makanan tengah hari dan juga sijil akan disediakan kepada anak negeri Kedah dan Melaka yang berdaftar.

Tunggu apa lagi,jom ramai-ramai lapangkan diri jumaat ni untuk pakat pi seminar.Jom kita dok sat nak kenal ciptaan Maha Pencipta.Moga dengan seminar ini dapat kita tingkatkan ilmu seterusnya dekatkan lagi kita dengan ALLAH.

*Peringatan kepada akhawat,kalian digalakkan untuk bawa bersama telekung untuk solat Asar di dewan selepas program tamat.

Kalau nak tau lebih lanjut boleh tinggalkan komen dibawah. 

Tuesday, February 17, 2009

Luahan Rasa ~Segan~

 

Pernahkah kalian berasa segan untuk mengajak kearah ma’ruf dan mencegah kemungkaran?

Aku timbulkan persoalan ni sebab sudah lama perkara ni bermain-main dalam fikiran aku.Aku tak tau kat mana nak cakap,jadi aku tulis saja dalam blog ni.Aku tak kisah nak tulis dalam ni sebab aku rasa ni kot tempat yang agak sesuai.

Bagi aku ini merupakan masalah yang membelenggu diri sejak dulu lagi.Bukan apa,cuma merasakan diri ini tak layak disebabkan banyaknya karat jahiliyah yang wujud dalam diri ini.Kadang-kadang terfikir sendirian layakkah aku digelar rijal raqaiz.Rasa yang tak tahu camna nak ditulis bila ada sahabat-sahabat yang hantar mesej seperti semoga istiqamah di jalan DT.Masalahnya aku rasa aku start pun tak,camna nak istiqamah.Kalau dalam tarbiyah tu mungkin tetapi kalau dalam dakwah tak tau la.Semoga Allah terima segala amalan aku sebagai amal soleh.

Aku tak tahu nak balas apa bila orang cakap camtu.Muncul rasa segan bila nak kata aku ni buat kerja2 DT.Jahiliyah masih menebal,ada hati nak mengaku rijal dakwah.Bukan aku tak tahu akan kelebihan bila dapat mengajak orang kepada Islam yang syumul dimana lebih baik dari dunia dan isinya.Bukan aku tak faham yang Islam itu mencakupi seluruh hidup dari sebesar-besar perkara hinggalah sekecil-kecil perkara.Bukan aku tak tahu yang kita nak menyelesaikan qadhiyah Islamiyah dan bukannya aku tak tahu apa itu qadhiyah Islamiyah zaman sekarang.Bukan aku tak tahu yang inilah tugas dan tuntutan atas kita.Tapi tu la masalahnya,aku rasa segan bila nak mula bercakap tentang dakwah ni.

Baru-baru ni aku baru ikut satu program dan aku rasa segan bila ada berbincang camna nak tingkatkan usaha dakwah di tempat anda.Aku terfikir,aku ni start pun belum camna nak tingkatkan.Aku dok diam ja masa tu.Aku tak bermaksud aku menolak dakwah sebagai sebahagian dari tuntutan.Macam yang aku sebut tadi,aku tahu bukan tak tahu tapi…Bagi aku kalau dalam pun tak selesai camna nak selesaikan masalah dalam orang lain.Lepas tu aku cuba juga ambil bahagian.Kemudian masa kesimpulan,penceramah ada sebut macam yang aku fikir,kalau dalam masih tak kuat jangan dok sembang nak berdakwah.Perkara inilah yang masih terngiang-ngiang dalam fikiran aku.Ada seorang kawan aku tu dia ada sebut kita bukan tak tahu apa yang penceramah tu sebut.Dah berapa kali kita dengar tapi kita masih sayang kat jahiliyah.Kita masih sayang nak tinggalkan lagu-lagu yang lagho,kita masih sayang movie.Jadi aku pun bila balik terus delete movie yang aku ada walaupun sesetengah movie tu aku baru ambik dari kawan atau download.Aku harap usaha aku yang sikit ni mampu mengurangkan karat jahiliyah dalam diri dan aku kurang segan nak mengajak orang kepada ma’ruf.

Aku ada terbaca dalam satu majalah ni:

52f91d2b659d1d2aAsal saja kalian teguh memelihara tingkah laku dan menghindari perbuatan maksiat,pasti Allah beri kekuatan dalam usaha mencegah kemungkaran.Yakinlah kalian tidak terkecuali dari seruan Allah dalam firmanNya “dan siapa yg mengerjakan perbuatan baik,laki-laki atau perempuan,sedang dia berIman,nescaya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yg baik”(An-Nahl:97).

Mungkin petikan diatas dapat menjawab kekusutan aku.Dosa-dosa aku merupakan hijab bagi orang lain nak ikut aku.

Aku juga rasa segan bila nak sembang dengan kawan tentang pembentukan ummah sebab tau pembentukan diri pun tak selesai lagi.Aku ingat ni masalah aku sahaja,rupanya ada lagi.Kadang-kadang sesama orang yang faham fikrah pun segan bila nak cakap dia buat kerja-kerja dakwah walaupun sebenarnya dia buat kerja-kerja dakwah.Contohnya bila ada buat sesuatu kerja,segan nak ngaku ia merupakan wasilah dakwah walaupun pada hakikatnya dia sedang berusaha menyebarkan kefahaman Islam yang syumul kepada semua melalui kerja dia tu.Aku bukan orang camtu la,aku tak tau la apa yang dah aku buat dan aku tak tau apa kelebihan aku ni.Blog ni pun entah apa-apa.

Aku terfikir ada tak jalan lain tanpa perlu merawat rawasib jahiliyah.Kemudian datang kat fikiran aku ni yang hati yang tidak bersinar tak mampu menyinari hati lain.

Taktau la pemikiran aku ni betul atau tidak.Tapi aku cuba usaha untuk perbaiki diri aku.Kepada sesiapa yang masih baca post ni jangan jadi cam aku dan doakan aku agar dapat perbaiki diri dan dapat juga perbaiki orang lain.

Sunday, February 15, 2009

Jaulah Ke Syria

Alhamdulillah dengan izin Allah pada 1 Februari lepas,Allah telah memberikan saya peluang untuk menjelajah ke satu lagi bumi Syams iaitu Syria.Selain Syria,Syams juga terdiri daripada Jordan,Palestin,Lubnan dan sedikit kawasan utara Iraq.Sebenarnya saya tak la pandai sangat nak cerita sejarah tempat kami pergi sebab pergi pakat redah ja.Kebanyakan tempat kami pergi sendiri tanpa travel guide.Travel guide yg kami pakai pun hanyalah lebih kepada tunjuk jalan.Walau apapun terima kasih kepada yng menemani kami dan memberi bilik untuk kami bermalam.Jimat sikit.hihi

Macam yang saya sebut dalam post lepas,dalam masa 2 minggu cuti,2 kali saya ke Syria.Nak cerita yang trip pertama dulu.

Trip pertama saya bertolak pada petang 1 Februari(ahad) dan balik semula ke Irbid 6hb (jumaat).Saya pergi bersama 5 orang lagi member.Kami pergi boleh kata tanpa perancangan yang rapi.Pakat pergi ja.Cuma Muhammad(member sini) telefon kawan dia kat Syria(muzakkir) yang kami nak tumpang rumah dia.Alhamdulillah.Kawan Muhammad tu pun baru jugak kat Syria,jadi tu la saya sebut diatas travel guide kami lebih kepada tunjuk jalan.Ada la sikit-sikit dia cerita.Tapi takpa,ia mengajar kami agar lebih berdiri di atas kaki sendiri.Barulah adventure sikit.Malam pertama saja kami dah kena tipu dengan pakcik teksi.Mungkin malam kot,tu pasal mahal.Kami bermalam dirumah kawan kepada Muzakkir.

Ok dah sikit tentang perjalanan kami.Nak cerita pulak tempat yang kami pergi.

Dimashq

Dimashq sebenarnya hanyalah sebuah kota yang dikelilingi tembok.Bukan macam sekarang.Sebab tu ada dimashq qadim dan dimashq jadid.Dimashq qadim yang dalam kota dan dimashq jadid luar kota.Ops lupa nak bagitau dimashq tu damsyik la atau damascus.Tempat menarik kebanyakannya terdapat dalam kota dimashq qadim.Dalam tu terdapat Jami’ Umawi(masjid umawi),bimaristan(hospital),madrasah-madrasah dan banyak lagi.Lengkap sebagai satu bandar.Boleh kata bandar kota macam belajar sejarah SPM dulu.Dalam tu lengkap dengan kelengkapan dan dikelilingi tembok.

DSCN1555 Kawasan depan kota dimashq

Bila lalu kat dalam kota dimashq ni rasa macam ada aura lain.Tambah-tambah bila lalu tepi jami’ dia.Biasa la tempat pentadbiran zaman khilafah amawi.Rasa yang tak boleh diungkapkan dengan kata-kata sebab berjaya menjejakkan kaki di tempat pentadbiran zaman kegemilanagn Islam zaman dahulu.Tanah barakah dan seolah-olah tanah tu macam hidup.Bukan macam kat Jordan ni,tempat yang popular semua tempat laknat.Laut mati,Petra.

Kota dimashq ni ada 7 pintu.Ada satu pintu tu terdapat banyak gereja.Menurut cerita,Ketika Khalid Al-Walid dan Abu Ubaidah nak tawan kota tu,depa bahagi dua.Satu masuk ikut pintu ni,satu lagi masuk ikut pintu lain.Tentera pimpinan Khalid Al-Walid berjaya masuk,bila depa dengar tentera Khalid berjaya masuk,depa terus lari kearah satu lagi pintu dan buat perjanjian dengan Abu Ubaidah.Sebab tu Bab tumar kalau kita tengok sekarang ada banyak gereja.

DSCN1571 salah satu bab kota dimashq

Kota ni dah lama dah.Sejak tamadun rom lagi.Lepas tu baru Islam ambil alih.Jami’ umawi yang terdapat dalam kota dimashq ni sebelum dibina,tempat dia memang merupakan tempat ibadah orang tamadun dulu.Nak buat jami’ umawi ni ambil masa 10 tahun kalau tak silap dan menggunakan berapa juta dinar emas entah.Tak ingat.Kenderaan yang digunapakai untuk angkut batu bata masih ada kini.Kat dalam jami’ ni terdapat maqam Nabi Allah Yahya as dan maqam kepala Saidina Hussin.Semua ni hanya andaian dan dengar kata.Tak pasti kesahihannya.Contohnya kepala Saidina Hussin juga dikatakan di Mesir.

DSCN1581 menara jami’ umawi

Kat dalam kawasan kota dimashq ni juga ada maqam Salahuddin al-ayyubi.Bila tengok maqam dia,meremang bulu roma.Pahlawan Islam yang dalam hidupnya berusaha gigih untuk membebaskan Palestin.Terfikir sejenak bila pula nak muncul Salahuddin kedua.Masa tu cuba muhasabah diri,dan tengok diri ni jauh sangat jika nak dibandingkan dengan panglima tersohor itu.Rasa kerdil sangat.Tak payah nak banding dengan beliau la,banding dengan ustaz kat sekolah menengah dulu pun macam langit dan bumi.Kat sinilah tempat jeneral perancis datang pijak kubur Salahuddin apabila Palestin kembali ke tangan yahudi.

Selain itu,kat sini juga terdapat maqam Sayidah Ruqaya cicit Rasulullah,Sultan Nuruddin Zanki,sahabt rasulullah Abi Darda dan banyak lagi dalam kawasan kota ni.Tapi semua tu tak boleh percaya sangat kesahihannya.Yang penting ambil ibrah dia.

Kat dimashq ni banyak juga orang syiah.Pelik-pelik depa buat.Sebelum ni dengar cerita ja,kali ni tengok ngan mata sendiri.Maqam Mu'awiyah diludahnya.Dekat maqam keturunan Rasulullah pulak depa pakat cium,baling kain,baling anak patung dan dok usap pagar maqam ngan kain dan pakat cium kain tu.Astaghfirullahalazim.

Moga Allah tetapkan hati ini diatas jalan kebenaran.

Antara tempat tarikan utama juga ialah souq hamidi.Souq(pasar) ni orang kata tak sah kalau mai Syria tak singgah souq hamidi.Souq ni memang besar.Boleh sesat dibuatnya.Kat sinilah tempat nak beli cenderamata ka apa ka.Dengar kata budak Jordan pun banyak singgah situ dulu kalau nak balik Malaysia.

Halab

Kami pergi ke halab atau nama lain dia aleppo dari dimashq dengan keretapi.Perjalanan ke utara mengambil masa yang agak lama.Naik pukul 12 malam,sampai 730 pagi.

Kat halab ni tempat yang kami singgah Qal’ah Halab atau Istana Aleppo dan Jami’ umawi.Tentang istana halab ni tak boleh nak cerita panjang sebab taktau sejarah dia.Macam saya sebut awal-awal tadi,kami pakat pergi ja.Yang ana tau,istana ni pun sebenarnya dah lama wujud sebelum Islam ambil alih lagi.Kedudukannya sangat strategik kerana terletak di atas bukit dan dikelilingi parit yang luas.

DSCN1693

Jami’ umawi dia pulak kecik sikit jika nak dibandingkan dengan jami’ umawi kat dimashq.Dalam jami’ ni ada maqam yang dikatakan organ Nabi Zakariya as.Tak tau la sejauh mana kesahihannya.

DSCN1765pemandangan jami’ umawi dari atas istana halab

Kat sekitar kawasan Jami’ ni juga ada pelbagai kemudahan macam dekat dimashq.Hospital dan madrasah.

Homs

Bandar ni terletak di antara dimashq dan halab.Kat sini kami singgah Jami’ Khalid al-walid.Kat dalam dia ada maqam sahabat Rasulullah Khalid al-Walid dan anak Saidina Umar, Abdullah.

DSCN1825

Bosra

Ni lagi satu kota lama.Diwarisi beberapa tamdun termasuklah tamadun Islam.Antara tempat menarik kat dalam ni ialah jami’ umari.Jami’ ini dibina zaman Khalifah Umar Al-Khattab.Jami’ ni menemukan 2 senibina.Senibina Islam dan senibina Rom.

DSCN1898 dalam jami’ umari

Kat dalam ni juga terdapat colloseum,bekas tapak kai unta Rasulullah,madrasah tempat intelektual Islam dulu belajar seperti Ibnu Katsir.Kat dalam ni juga terdapat gereja Buhaira dimana dari gereja ni pendita Buhaira nampak tanda-tanda kenabian Rasulullah saw dan suruh bapa saudara baginda Abi Talib segera bawa dia balik,takut diapa-apakan.

Nawa

Dekat nawa kami pergi tempat Imam Nawawi.Kat sini ada kubur Imam Nawawi.Menurut cerita kat atas kubur Imam Nawawi ni ada pokok.yang setiap daunnya ada tertera kalimah Allah.Tapi sekarang dah takda.

Untuk trip kedua pula,tak banyak beza ngan trip pertama.Saya pergi semula ke Syria hari Isnin.Yang bezanya trip kedua ni saya berpeluang ke tempat yang ada salji seperti post saya sebelum ni dan saya tinggal dirumah sahabat2 Syria.Memang best dok rumah depa.Masak pun sedap,tak macam kat Jordan ni.Yang masak baru amatur.haha.Trip kedua ni pun saya tak kemana sangat.Lebih banyak menghabiskan masa dirumah depa.

Rasa setakat ni ja kot catatan jaulah ke Syria.Kalau nak tengok lagi gambar klik sini.Kalau nak tengok gambar maqam2,klik sini pula.Gambar kat Nawa rasanya takda.Kamera habis bateri masa tu.Gambar colloseum kat Bosra pun takda.Nanti kalau dapat,saya upload.


*Fuh,cuti 2 minggu banyak dihabiskan di Syria.Berapa hari ja dok kat rumah.Ingatkan baru nak rehat,kelas sem 2 dah mula hari ni.Nasib baik doktor tak start mengajar lagi.Rasanya sem 2 ni lebih adventure kot tambah-tambah kelas English.Dah lah sorang-sorang melayu dalam kelas yang paling kurang diminati.Tak tau la camna improve english.Sem 1 hari tu,subjek ni la problem sikit.Yang lain alhamdulillah ok.Doakan saya dapat menempuh sem2 ni dengan lebih gemilang dan lebih keImanan.

Thursday, February 12, 2009

Pengalaman Pertama

 

Assalamualaikum semua.Semoga kita semua dibawah perlindungan Allah dari maksiat-maksiat yang menjauhkan kita dari Allah.

Agak lama saya x update blog ni.Kata cuti kenapa x update.Sepatutnya cuti lagi banyak masa kan?Kemana la menghilang penulis AILAZ’S TERRITORY ni.Sebenarnya saya telah menjelajah ke Syria.Dalam masa 2 minggu 2 kali saya ke Syria.Kali pertama dgn member2 JUST dan kali kedua menemani 2 orang pak cik dari Malaysia.Tapi dalam ruangan ni bukan nak cerita ttg bercuti di Syria.Mungkin entry lepas ni kalau diizinkan Allah.Kali ni cuma nak tayang gambar2 yang mungkin membuatkan orang kat Malaysia cemburu dan mungkin juga member2 JUST.hahaha

Gambar apa tu?Tengoklah kat bawah…..

DSCN1948   DSCN1945 DSCN1964

dah la luar sejuk,dalam pulak sejuk

 DSCN1966DSCN1970jumpa jugak Rijal setelah lama tidak bertemu

DSCN1952

Alhamdulillah telah diizinkan Allah untuk dapat juga merasai nikmat salji.Sebelum ni fikir diri ni akan seronok bila jumpa salji.Terlompat-lompat,berlari-lari dan baling-baling salji.Tapi semua tu tak berlaku.Taktau sebab apa.Mungkin salji ni sebenarnya sama saja seperti nikmat-nikmat lain seperti nikmat cahaya matahari.Takkan nak terlompat-lompat kot.Seronok memang seronok,itu tak dinafikan.Tapi yang lebih penting bangga lah kita dengan nikmat Iman dan Islam sebab bukan sebarangan orang yang berpeluang merasai 2 nikmat terbesar itu.

Gambar ni diambil di bukit Buldan Syria.Mula-mula tak rancang nak pegi tapi hari tu hujan agak lama.Sahabat2 sana cakap mungkin ada salji. Jadi tunggu apa lagi,pergi la.