Saturday, November 14, 2009

Baru Ku Sedari

السلام عليكم و رحمة الله

Apa khabar??Moga semua sihat-sihat belaka.Sihat fizikal dan rohani.Kepada yang tengah exam,moga Allah beri yang terbaik.

Sebenarnya jari ini terasa begitu berat untuk menaip sesuatu dalam blog ini setelah sebulan lebih tanpa satu post.1st time membiarkan blog ini lama tanpa sebarang post.Walaupun sebelum ini macam ada idea utk buat post,tetapi berlakunya beberapa kekangan dan seboleh-bolehnya saya tidak ingin menulis sesuatu yang sia-sia.At least ada la satu dua isi(kalo boleh la)

Bila masa berlalu,satu demi satu masuliyah bertambah.Inilah yang aku rasai kini.Menuntut dalam tahun 2 perubatan membuatkan aku sedar tinggi rendah dunia medik.Jika masa tahun 1 boleh lagi berlagak mengatakan medik tidak la sesusah khabar,tapi kini tak tahu la nak kata apa dan mungkin mengiakan saja khabar yang sudah ma’ruf itu.Tapi aku pasti semua perkara bukan senang dan bukan setakat medic.Hidup ini makin bertambah dugaan dan ujiannya bukannya makin berkurangan.

Ni nak cerita sikit pasal exam kat sini sebab kini aku sedang melalui first exam 2nd year.Jika dulu boleh dikatakan nak kejar atas 25/30 ,kini bila dapat 20/30 pun dah syukur.Alhamdulillah di sini aku mempunyai kawan-kawan yang selalu beri peringatan “markah tak menentukan apa2,yg penting ko usaha,skor tak skor terserah pada Allah”.Tapi masalahnya usaha pun kurang.Dua2 tak dapat.

Bila difikirkan kembali,kadang2 perkara yg susah lah yg mematangkan dan menguatkan kita.Tanpa ujian dan dugaan kita akan tetap berada di takuk yang lama.Dugaan dan ujian bukan untuk melemahkan tapi ia untuk menguatkan.

Allah ada berfirman yg bermaksud “adakah kamu mengira kamu akan masuk syurga padahal kamu belum diuji seperti orang yg terdahulu dari kamu”

Allah akan menguji setiap sudut kehidupan kita.Kalau harta lepas,Allah uji pula dgn wanita.Kalau yg tu pun lepas,Allah uji pula dengan benda lain.Bila berjaya setiap ujian barulah kita mempunyai Iman yg pure.Kita x boleh claim kita berIman jika kita hanya bersenang lenang kerana sunnatullah mereka yg komitmen pada Islam akan melalui pelbagai kesusahan.Jika selama ini kita bersenang-senang tanpa susah,check balik diri.

Sebenarnya aku nk aplikasi dalam dunia belajar aku sekarang,Semakin kita belajar mesti makin susah dan makin banyak kita akan rasa tak tahu.Takkan makin senangkan bila makin meningkat tahap??

My parent selalu cakap bila belajar memang susah.Serupa juga bila mengadu makanan panas,memangla panas dah masak dengan api.Kalau takutkan ombak jangan bermain di tepi pantai.

~moga Allah beri kita kekuatan~

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..