Wednesday, August 26, 2009

26 Ogos

بسم الله الرحمان الرحيم

Alhamdulillah dengan izin Allah,kita masih dibenarkan untuk berada dalam penghulu bagi segala bulan iaitu bulan Ramadhan.Kesyukuran yang tidak terhingga sepatutnya kita rasai kerana masih diberi peluang dan kita mestilah membalas kasih Allah dengan menggunakan segala peluang dan pemberian Allah ini dengan semaksima mungkin, insya Allah.

Pada saat post ini ditulis,aku telah menamatkan pengajian tahun pertama aku di JUST.Tiada lagi istilah sanfur (1st year) lepas ni.Habis tu apa result 1st year??

Tak tahu aku nak jawab apa.Aku merasakan summer sem kali ni agak teruk.Walaupun carry mark agak ok bagi aku,namun final exam benar-benar membunuh,Aku jawab soalan biochem tanpa meyakini satu soalan pun aku betul.Semua pakat agak ikut naluri.

Tapi entah kenapa akhir-akhir ni,aku agak gembira walaupun telah melalui final exam dengan teruk.

Pada tarikh ini pada setahun yg lalu telah berlaku satu peristiwa yang agak bermakna dalam hidup aku.Kepada budak2 Jordan tentu boleh agak apa peristiwa tersebut.Pada setahun yang lalu aku  telah memulakan permusafiran menuntut ilmu aku di bumi Jordan.

Suka aku untuk cakap yang aku sebenarnya tak pernah menaruh harapan yang besar pun untuk menyambung pelajaran ke Jordan dan dalam bidang perubatan pulak tu.Sahabat sekolah menengah aku dulu disini pun macam tak percaya.Mungkin aku pernah berimpian untuk kesini tapi aku tak pernah percaya pula impian itu akan jadi kenyataan.Jadi aku rasa amat beruntung berada disini.

Pelbagai perkara baru aku pelajari disini.Bermacam-macam pengalaman yang telah tempuh walaupun pada hakikatnya tak lah banyak sangat.Disini aku dilihatkan dan didedahkan pada keadaan sebenar yang mana tiada siapa lagi yang mengawal dan mengerah kita.Segalanya terserah kpd kita.Kehidupan yang amat berlainan dari sekolah,keadaan yang amat berlainan dengan suasana rumah dan yang pastinya ia benar-benar menguji sejauh mana kebenaran Iman aku pada Allah swt.Dan aku akui banyak kali aku tertewas dengan hasutan syaitan.Aku tertarik dengan kata-kata seorang abang yang mengaji di Syria, ”setan ni memang jahat.dia akan terus hasut kita.tambah2 kita yg berada di syams, jeneral setan yang mai hasut kita”

Setahun yang lalu,aku agak risau bila nak mai sini.Sapa yang ada dan aku kenal.Namun Allah izin,tahun lepas jugak ramai keluaran Matri mai Jordan ni.Boleh la jugak aku tumpang kekuatan mereka ini.Aku amat bersyukur bila aku ditempatkan bersama-sama mereka.Terima kasih kepada akhi Sahel yang banyak membantu aku.Terima kasih juga kpd senior Jordan akhi Ikhwan Subberi kerana byk juga bantu aku walaupun kita sebenarnya baru mengenali setahun.Namun aku yakin inilah yang dikatakan ukhwah Islamiyah.

Aku bukanlah seperti sahabat-sahabat aku disini yang bertanya sana-sini sebelum datang kesini.Yang ustaz-ustaz cadangkan.Biasa la low profile.Aku pakat redah je ke sini dan dengan izin Allah aku tidak dihantar ke mesir tapi dihantar ke Jordan bersama-sama mereka.

Kalau orang dengar mengaji dekat Jordan tentu expectation orang akan tinggi walaupun baru setahun dan bukan mengaji syariah.Inilah yang aku agak takut.Bahasa Arab aku pun tak power lagi,english makin tungganglanggang,bahasa pun dah berbelit-belit.Janganlah menaruh harapan yang tinggi pada aku terutamanya.Sebenarnya tiada beza pun orang yang mengaji di Jordan dan Malaysia jika dia tidak menggunakan peluang yang ada dan aku adalah antara orang yang mungkin boleh kata tidak menggunakan peluang.Malas aku nak beri alasan,semuanya aku akui aku memang malas menggunakan peluang.Moga Allah beri aku kekuatan.

Dan pada tarikh ini pada tahun ini,insya Allah aku akan balik bercuti untuk beraya bersama keluarga.Sapa yang baca post kali ni,kira hampa lah orang pertama di Malaysia selain keluarga aku yang tahu aku akan balik.Nampak macam aku ni manja pulak.Baru setahun dah balik.Tapi apa nak buat,nasib pelajar JUST,bila dah ditetapkan raya dalam cuti,baik jangan lepaskan peluang.Taktau bila lagi akan dapat.Insya Allah aku akan bercuti lebih kurang 5 minggu dan akan kembali ke Jordan 4 hb Oktober.Kepada sahabat2 yg mungkin terbaca post ni insya Allah ana masih guna nombor lama 013-4749722,jadi kalau ada apa2 boleh la kita contact dan jumpa.Ana teringin nk jumpa balik shbt2 lama.

wasalam.

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..