Wednesday, July 8, 2009

Setelah 4 Hari Di Fasal Soifi

السلام عليكم

Hari ni dh masuk hari ke-4 kelas pada semeter musim panas.Alhamdulillah akhir2 ni,cuaca tidak terlalu terik dan panas.Maka x la terlalu memeritkan ketika di jamiah.Tambah2 kena pegi jamiah bila matahari dah terpacak atas kepala.Selamat dewan ada aircond,lega banyak.

Semester kali ni memang best dan memeningkan bagi budak2 sanfur(1st year).Subjek ikhtiari(elective) yg sepatutnya subjek penenang bertukar jadi subjek yang memeningkan.Ingatkan bila kelas mula boleh selesai,ini tidak.Isu bahasa pula yg timbul.Macam yg ditulis Idris,setelah berulang kali berdoa diraudhah,rezeki memang kurang semester ni.Aku rasa bukan kurang,cuma Allah tunda sekejap nak uji kita.

Subjek ikhtiari yg kami mula2 tasjil,semuanya dalam bahasa arab.Principle Psiko,contemporary problem dan intro to management sc(IMS),semua tu dlm arab.Exam pun dlm bahasa arab.Mana x gelabah budak2 sanfur.Arab pun x masyi,ini nak belajar dalam arab pulak.Serupa macam PPSMI la,english x masyi lagi,nk belaja sains math dlm english pulak.Dah la sains math pun tak power. (Ops keluar topik...)Nak salahkan jamiah x boleh,dah Jordan ni bahasa dia bahasa arab.Bukan english.Ada la jugak subjek ikhtiari in english,tp dh habih kena sapu dengan senior2 malizi dan arab yg tasjil awal.

Last2 masa add n drop subjek,ada madah dlm english yg kosong.Alhamdulillah dpt masuk...Nak tasjil pun memerlukan perancangan yg rapi.Tempat terhad,kena cepat la.Jenuh jugak memikirkan nk rebut mana satu.Akhirnya aku pilih untuk rebut kelas yg berkemungkinan besar x ramai yg rebut dan kurang perempuan malizi.Bukan apa,segan.Mungkin sebab masa sekolah menengah dulu,sekolah aku asing laki prmpn.Maka aku pun tak pelik sangat bila dgr ada prmpm malizi yg cuba cari syukbah yg kurang laki malizi.Boleh kata 'adi.Walaupun sbnrnya bukan ada apa pun.Awal2 dulu aku amik IMS pun sebab xnak ramai sgt la.Sebab segan jugaklah aku ubah link blog ni.Nak kurangkan pembaca(mcm ramai pulak baca).Dah la aku tulis dlm ni ntah apa2.

Tempat untuk tasjil pun satu problem.Aku buat keputusan untuk tasjil dkt jamiah,sebab kalo aku dpt kelas apa yg aku nak,lepas tasjil aku nk terus pi kelas baru.Aku ajak sekali member aku sini (Afnan) utk tasjil dkt jamiah.Mula2 aku ingat boleh ja tasjil dkt maktabah sebab situ ada komputer,tapi komputer maktabah x leh akses laman web utk register tu pulak.Gelabah aku cari komputer.Nak balik dh x sempat.JUST dgn rumah bukan dekat.Then dtg idea utk tasjil dkt lab computer.Nak try minx izin guna.Lorh....rupa2nya bkn aku sorang nk tasjil dkt jamiah,ramai lg nk tasjil.Satu demi satu lab aku masuk,semua komputer digunakan.Masa time tu tinggal lebih kurang 15 minit,komputer x dpt lg.Time tu aku dh pasrah dh.Bila balik rumah nanti baru tasjil.Kalo ada kosong,ada la,kalo xda,terpaksa menyelit secara manual la.Kemudian kami baru teringat akan sebuah lab komputer yg besar,10H.Berkejar la ke situ,alhamdulillah ada komputer kosong.Selesai satu masalah.

Berperang pula.Alhamdulillah berjalan lancar.Cuma member aku Afnan saja ada problem sikit.Lupa nak hazaf dulu subjek yg bertindan.Patutla dia xleh tasjil.Ikhtiari yg dia nk dpt,subjek utama pulak xdpt.Akhirnya dia buat keputusan utk daftar manual.Pasal berebut ikhtiari.Ingatkan perang sengit.Rupanya agak mudah berbanding jangkaan.5 minit lepas aku tasjil pun masih ada tempat.

Hari ni alhamdulillah semua insya Allah selesai.Cuma subjek visual basic dr x masuk lg.Visual basic aku pun best gak,hanya 16 dr 50 tempat yg diisi.Kiranya dh 4 hari aku masih x blajar VB.Ikhtiari alhamdulillah dr ulang balik dari awal.Mudah sikit.Xyah baca sendiri.

Akhir kalam,aku yg malas ni lg sekali kagum dgn member sini,pegi jamiah dh usung buku teks biochem,terselit pula dlm tu nota.Ada jugak yg dh start study VB.Memang aku respek la.Seminggu pertama pun belum habis lg.Doakan aku boleh bukak buku biochem mlm ni.Content pun x tgk lg nih..

No comments:

Post a Comment

komen dan pendapat amat dialu-alukan..