Thursday, July 2, 2009

Sabaq

بسم الله الرحمن الرحيم

Saya nak mulakan entry pertama blog ini setelah diubah nama dengan satu perkongsian teantang sabar.Sikit saja yang nk dikongsi.

Lazimnya,apa yang kita faham tentang sabar.Adakah ia hanya pada ketika ditimpa musibah atau kecelakaan? Seperti yang kita selalu dengar bila berlaku kehilangan orang tersayang atau apa-apa saja musibah,kawan kita akan pesan,sabarlah.

Dalam Surah Al-'Asr yang kita selalu baca atau dengar,golongan yang tidak rugi ialah mereka yang beriman dan beramal soleh,berpesan-pesan kepada kebenaran dan berpesan-pesan kepada kesabaran.Apa yang dimaksudkan dengan kesabaran disini??

Berdasarkan apa saya baru tahu dari perkongsian seorang senior disini,sabar ni ada 3 jenis atau peringkat.Sabar jenis pertama ialah sabar dalam melakukan ketaatan kepada Allah.Dalam melakukan suruhan Allah kita perlukan kesabaran.Sebab bukan senang nak istiqamah untuk buat ketaatan,sebab itu la perlukan sabar.

Sabar kedua ialah sabar dalam tidak melakukan maksiat.Untuk tidak melakukan maksiat pun perlukan sabar.Tambah-tambah dalam kehidupan kini yang pekat dengan jahiliyah dan Islam dipandang asing hatta umat Islam sendiri pun,memang perlukan kesabaran yang tinggi untuk semua ini.

Akhir sekali barulah sabar yang selalu kita tahu iaitu sabar bila ada musibah.

Inilah serba sedikit tentang sabar.Nampak macam mudah tetapi hakikatnya amat payah terutamanya sabar yang pertama dan kedua.Sebab itulah seringkali Allah sebut dalam Al-Quran,Allah sentiasa bersama orang sabar.Inilah sabar yang dimaksudkan.Bukan sahaja sabar ketika musibah tetapi sabar dalam ketaatan dan menjauhi larangan Allah.

Umur kita ditaklifkan sat saja banding dengan umur bila dah xda taklifan nanti.Jadi,sabaq sat ja.........

2 comments:

komen dan pendapat amat dialu-alukan..