Friday, May 1, 2009

Hidup Ini Penuh Dengan Ujian

 

Seluruh idup ini sendiri adalah ujian Allah kepada kita.Tidaklah Allah menguji kita sia-sia.Allah menguji kita untuk mengetahui sejauh mana kebenaran Iman kita kepada Allah.Apabila kita lepas satu ujian,maknanya kita makin meningkat tahap kita.Jika hidup ini kita tidak di uji Allah dan hidup relax sahaja,bagaimana nak tahu sejauhmana keyakinan kita kepada Allah.

Allah ada berfirman yang membawa maksud, “janganlah kamu mengira kamu akan masuk ke syurga jika belum datang ujian keatas kamu.”  Ujian Allah boleh datang dalam pelbagai bentuk.Ia bergantung dari sudut mana perspektif kita terhadap sesuatu perkara itu.Semua perkara boleh jadi ujian kepada seorang hamba.Tidak kira miskin atau kaya,skor dlm exam atau x,komputer buat hal,air xdak,mknn tak sedap,bangun subuh lambat  dan berbagai-bagai lagi.Sebab itulah saya katakan hidup itu keseluruhannya adalah ujian Allah kepada kita.Bergantung kepada kita untuk melaluinya dengan cemerlang,cukup makan ataupun buat tak peduli tanpa usaha melalui ujian dengan cemerlang.Ingatlah juga,Allah selaku Pencipta kita tahu akan hakikat kekuatan dan kelemahan kita. Allah menguji kita dengan perkara yang mampu kita laksanakan.

Sebenarnya post kali ni tak berniat untuk memanjangkan kalam di atas.Cuma sedikit peringatan buat hati-hati yang terlupa dan terlalai.Ia tak ditujukan kepada sesiapa,ia lebih menjurus sebagai peringatan kepada diri penulis.

Sebagai student JUST,hidup ini bukan sahaja dipenuhi dengan ujian dari Allah tetapi juga penuh dengan ujian jamia’ah.Walaupun pada hakikatnya ia adalah ujian dari Allah.Betul x?           

Baru habis 1st exam,2nd exam pula menonjolakn diri.Nanti baru nak berehat habis 2nd exam,final exam pula yang perlu dilalui.Tak habis-habis exam.haish3,letih la jugak.Ingatkan baru nak rehat.

Insya Allah,3hb ni 2nd exam akan bermula.Tiap-tiap minggu ada exam sampailah 20hb nanti.Lepas tu awal bulan Jun start pulak final exam.Lepas tu habis sem 2.Sekejap saja masa berlalu.Banyak lagi perkara yang tak dihadam betul2, tak terkejar dengan exam dan kelas yang berjalan serentak.

Dalam kesempatan ni,baru-baru ni saya ada tengok satu filem dari Indonesia,(apa la nk jadi ngan aku ni,nk xm baru tgk movie)  jadi nak promote sikit  filem ni yang agak bagus buat tontonan umum.Bukan sekadar tontonan yang sia-sia,tapi ia dselitkan dengan banyak pengajaran.JWG.Kun.Fayakuun.2008.BlackBara.cover

Filem ini diberi nama Kun Fayakuun.Ia mengisahkan kehidupan sebuah keluarga yang bergantung sepenuhnya kepada Allah dalam mencari rezeki.Mereka tidak bergantung harap kepada makhluk lain,hanya Allah tempat memohan dan meminta pertolongan.Kehidupan beginilah yang kita nak.Keyakinan kepada Allah tanpa sedikit ragu.Walaupun terdapat beberapa kekurangan,abaikan kekurangan itu dan ambil mesej yang ingin disampaikan.

Kalau nk tahu lebih lanjut,anda kena tengok dengan mata anda sendiri.

1 comment:

  1. tabahkan diri menghadapi ujian..
    bese la student dengan exam..
    macam isi dan kuku..tak
    dapat dipisahkan.

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..