Sunday, May 10, 2009

Aku x study pun…..

 

xmKalau perasan,kadang-kadang ada member kita yang bila nak exam samada zaman sekolah dulu atau jamiah bila ditanya,

“ko study x lagi?”.

Member tu jawab “aku x baca lagi la.buku pun elok simpan lagi”.Tup2,bila exam,dia la yang score.

Ataupun suasana lain tapi hampir serupa bila kita ada member yg scorer exam.Kita tanya dia

“camna ko study ha?boleh skor tinggi2”.

Member yg scorer pun jawab,

“aku bukan study pun.Siap tgk movie lagi mlm exam”

(situasi ni hanya contoh,xda kena mengena ngan hidup atau mati)

Apa pendapat antum ttg benda situasi ni.Apa pendapat antum ttg scorer tersebut.Kalau bukan scorer tak pa la, abaikan. Bukan bermaksud aku berat sebelah,pandang scorer je.Aku nk tau pendapat korang ja.

Kenapa tak jawab,

“aku study gila2.seminggu aku x tidur.”

Bukan menafikan ada golongan ini,penekanan aku pada golongan contoh kat atas.Ada seorang cikgu aku dekat MATRI dulu,dia ada kata golongan ni sebenarnya point utama dia yang nk disampaikan ialah nak bgtau dia pandai.Tak payah study pun boleh score.Tu belum study lagi.Sebab kejayaan tak kan datang tanpa usaha.Nak cakap pasal usaha pulak,usaha ni macam2 mcam jenis.Bukan baca buku sahaja usaha.Tumpuan dalam kelas pun usaha juga.Ini pendapat seorang guru aku.

Lagi satu pendapat,ni pendapat aku.Orang tu sebenarnya xnak riak yang dia dah usaha habis baik.Xkan nak bgtau yg dia xtidoq seminngu nak study physio.Nanti member2 puji lebih-lebih pulak.Senyap-senyap sudah la apa yg dibuat.Ini pendapat aku.

Pendapat korang pulak macam mana?

7 comments:

  1. dia meniru kot dlm exam..haha..takde ah..mungkin biase ar tuh..rezqi masing2..yg usahe lebih2 tu,mungkin Allah bg lmbt2 skit kejayaan..yg tak usahe tu, mungkin ibadat die mantap..atau pon,dia lebih dpt bersyukur kalo result die mantap..kot2 bila die xmantap,dy kecewa dgn Tuhan,lg teruk..jd pape pon,Allah tau yg terbaik..sume org usahe,cume lain cara

    ReplyDelete
  2. Lepak la fawaz,
    Biarpun x score, tp usaha tuh ada, determination tuh ada, itu yang ALLAH nilai, apa barang score tp depends pd talent semata2 tanpa struggle btol2, tol x? ha ha ha!

    btw, asal id ko alimnafi?
    ko nih org alim yg "sentiasa berada dlm penafian" bak kata Najib dlm video "B*bi dan politik wang" tuh ke? HA HA HA!

    ReplyDelete
  3. betul tuh..

    knp id aku alimnafi??
    haha..
    alim yg sentiasa dlm penafian..huhu
    bkn r..maksud dia org yg ada ilmu dn bermanfaat..

    ReplyDelete
  4. OOOO kalo mcm tuh,
    ko kena tulis : 'aalimnaafi' tnda ' tuh kena ada,baru jelas maksud, ho ho.

    ReplyDelete
  5. salam,bro
    benda ni mungkin sekali belaku disebabkan pandangan masyarakat yg begitu tinngi terhadap scorer
    dulu ada org pernah cakap dgn aku macam ni
    'harap ja bawak buku jalan2 scorenya tidak'
    sudahnya aku tak stadi kat luar rumah

    kadang2 ada org yg kuat stadi,hebat [engetahuannya tapi tak skor exam
    sebabnya?
    -faham tapi tak hafal atau malas
    -yg dia hafal tak keluar exam
    -dan lain2

    sekian

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..