Wednesday, November 5, 2008

Kenapa Blogging??



Assalamualaikum dan salam cintakan Islam.
Kali ni nak timbulkan persoalan yg sering ditanya kepada para blogger iaitu kenapa kau buat blog.Pelbagai pro dan kontra kita boleh dengar dari mulut2 makhluk Allah yang bernama manusia ini.

Kenapa kita blogging??
Ana ada dgr banyak suara2 ttg blog ni.Ana cuma nak kongsi pandangan negatif ttg blog sebab selalunya orang yang berpandangan positif x sebut pendapat dia,dia hanya akan diam apabila melihat orang terlibat dalam kerja blogging ni.Ada org kata:
-kenapa nak buat blog,buang masa ja,baik ko study.
-blog ni takda faedah dan kepentingan.Tulis pelik2 dalam blog,tulis kisah hidup,hari ni buat apa,esok buat apa.Bajet orang nak baca blog dia.
-blog ni macam laman hipokrit.Dalam blog masyaAllah.Dekat luar??
-tengok blog dia berIman tapi blogger dia??
-Kenapa nak berdakwah dalam blog?padahal orang bukan baca sangat dan lagi pun berdakwah melalui kata2 lebih berkesan.

Ini merupakan antara suara2 yg ana dgr ttg blog.Walau apapun,kita kembali balik persoalan awal kenapa kita buat blog iaitu niat.Masing2 dah tahu ttg hadis pertama dalam Hadis Arba'in iaitu mengenai niat.Niat lah yg menentukan banyak perkara dan hukum dalam dunia ini.Jika niat kita bukan dalam rangka mencari redha Allah maka rugilah kita kerana banyak masa dan idea dibazirkan tanpa mendapat hitungan Allah sekalipun.Masih tidak terlambat selagi nyawa dikandung badan untuk kita mentajdidkan niat kita kenapa kita blogging.

Jika tanya ana kenapa ana blogging,ana........

4 comments:

  1. Tahniah kerana mencuba.Semoga hari mendatang menjadi lebih baik

    ReplyDelete
  2. salam ziarah kembali
    moga Allah berkati penat lelah anta berblogging..jadikan blog wadah berguna

    ReplyDelete
  3. sapa kata x dak orang baca..ni aku baca.

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..