Friday, November 28, 2008

Anugerah Kecemerlangan Akademik



Malam tadi telah berlangsung malam Anugerah Kecemerlangan Akademik bg budak2 JUST yg mendapat kepujian dalam peratus tahunan.Kami budak2 1st year dijemput untuk memeriahkan suasana.Antara budak2 1st year ada juga terlibat sbg AJK program.


Bila tengok abang2 dan kakak2 yg dapat kepujian menyebabkan aku tertanya,mampukah aku menjadi seperti mereka dgn study entah ke mana.Esok nak exam pun sempat lagi aku tulis post nih.Macam mana nak dapat kepujian.Ish3

Ada satu malam tu ana ada berbual dgn beberapa member.Ana cakap satu perkara untuk nak tgk respon depa.Ada seorang member ni,dia letak status dekat YM dia yg lebih kurang cam ni la(tak berapa ingat): ...Usaha merupakan 90% drp kejayaan....
Kemudian ana pun cakap,ala buat apa study,study pun tak tentu score dan kalau tak study pun boleh gak score.
No respon dari depa tapi depa ttp study la.Tapi bagi ana,semuanya datang dari Allah.Usaha hanya antara asbab untuk Allah berikan kpd kita.Tak semestinya apa yg kita usahakan akan dapat di dunia ini dan Allah mungkin tangguh kejayaan kita di akhirat nanti itupun sekiranya kita berusaha kerana Allah.Jikalau kerana makhluk2 lain maka sia2lah segala amalan.Banyak lagi asbab2 lain untuk berjaya,bukan setakat study semata-mata.Jika tetap score walaupun tanpa melakukan apa2 yang melayakkan kita untuk score,kena check balik.Kot2 istidraj dari Allah.

Kembali kepada malam Anugerah Kecemerlangan Akademik yg diadakan di kedutaan besar Malaysia di Amman,ada satu perkara menarik telah berlaku dalam hidup ana.Ana telah diberi satu tugasan yang tak pernah dibuat sebelum ni.Dah la dapat last minute tugasan tu.Tak tau la berjaya ka tidak ana melakukan tugasan tu.Kena tanya sapa yg pergi la.Nak tau apa yg ana kena buat,ana kena bersajak dalam majlis tu.Mula2 rasa nak tolak sebab tak pernah nya ana bersajak depan orang ramai sebelum ni.Tapi hasil galakan member,terimalah jugak tugasan tu,boleh la nak test power yang ana sesuai ka tak dalam bersajak.Nak tau ok saja atau cemerlang ana bersajak,tak tau la.Kena tanya audience.

aku cari bukan kawan-kawan
untuk sekadar hidup berfoya-foya
aku cari mana dia AL-Ghazali
aku cari mana dia As-Shafi'e

Inilah bait sajak yang ana sampaikan hasil petikan dari sajak Pak Lah(damai di hati).Pendekkan??
Itulah masalahnya,sajak pendek tapi kena buat lama.Terpaksa la sebut pelan2 dan ulang banyak kali certain perkataan.
Ini baru bersajak,tunggu penampilan ana dalam satu lagi kejutan dalam hidup ana(kalau Allah izin)


Minta maaf banyak sebab dalam post ni tak da gambar2 masa malam tu.Internet rumah ada problem sikit.Tak leh nak upload gambaq.Kalau boleh pun lama sangat.Kalau boleh nnt akan dimasukkan gambaq2 menarik sepangjang malam tersebut.Ok nak sambung study,harap2 Allah redha.

5 comments:

  1. insya'ALLAH...anta boleh jugak..
    hidup takyah tension2...relax je..
    dr.azizan nak exam bukan study sangat pun..siap buat tuisyen untuk orang lagi..

    ReplyDelete
  2. Betul tu,buat apa tension kalau buat kerana Allah(bak kata Cikgu Abdoh)
    kenal Ikhwan Subberi dak??
    bekas pelajar SMIK
    dia antara penerima malam tu.

    ReplyDelete
  3. takpayah tanya2 ko mampu x..
    mmg boleh..usaha je..
    natijah tu urusan ALLAH.

    ReplyDelete
  4. ya, kita tunggu kat teater nantih...

    he he...

    rasanya waktu tuh Laksamana ANgkasa pun akan turun dari langit...

    kui kui...

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..