Sunday, November 2, 2008

Alhamdulillah



Alhamdulillah dgn izin Allah ana telah pun berjaya melalui 1st exam di JUST.Keputusannya x payah la nak diukur dan dibandingkan.Semua itu rezeki masing-masing.Yg pentingnya usaha sebab Allah hanya tengok pada usaha kita bukan keputusan.Kalau Allah tgk kpd keputusan maka tidak adillah kerana bukan semua org boleh score tinggi2 tp semua org boleh berusaha bersungguh-sungguh.Sebab itulah Allah taklifkan kpd untuk kita supaya bekerja bukan utk menghasilkan natijah.Usaha kita hanya penyebab kpd apa yg Allah nak kurniakan bukan penentu kpd apa yg Allah akan kurniakan dan yakinlahlah Allah tak pernah mengecewakan hamba NYA yg berIman dan bertaqwa.


Ok tinggal kan dulu ttg itu,kali ni nak share sikit sesuatu yg berlaku pada tidak lama dulu iaitu lepas dapat keputusan SPM.Ana baru nak share sebab ana baru saja dapat pengajarannya beberapa hari lepas daripada seorang kawan yg juga belajar di JUST.

Perkara ni bukanlah satu cerita sgt.Selepas mendapat keputusan yg agak cemerlang pada SPM yang lalu,ana tak tau nak sambung bidang apa lepas tu.Ana ni ada macam2 cita2 sepanjang sekolah rendah dan menengah.Ana pun banyak tanya usrati dan kawan2 apa yg patut ana sambung lepas ni.Usrati sugggest ambik perubatan.Jadi tanpa ragu2 ana pun letak perubatan dalam borang UPU dan JPA walaupun dalam hati ni keputusan nak ambil perubatan tu masih tak muktamad.Masih ada ruang dalam hati ini utk bidang2 lain.Jgn salah sangka ana ambik perubatan ni sebab kena paksa pulak.Ana cuma x kisah nak ambil apa dan masalahnya ana tak tau nak ambik apa.Selain borang UPU dan JPA,ana jugak isi banyak borang lain seperti Khazanah,TNB,TM dan entah apa2 lagi.Setiap borang tu bidang berlainan.Dalam perancangan mintak ja,nanti senang buat pilihan sebab banyak choice.Tapi diizinkan Allah,ana hanya dipanggil temuduga untuk JPA ja.UPU tak da temuduga.Time tu macam kecewa la jugak sebab isi borang bukan main banyak,yg dapat interview hanya JPA.Pendek kata ana pun dapat tawaran USIM untuk pergigian dan JPA perubatan timur tengah.Dua2 ni lebih kurang ja.Ana pun pilih JPA dan alhamdulillah ana kini sudah pun berada di ardhul kinanah utk menyambung pelajaran dalam perubatan.Di sini ana dikelilingi pelajar2 yang cemerlang dalam SPM.Pada beberapa hari yg lepas belakulah perbualan ana dgn beberapa kawan ana kat sini.

(sudah diedit sikit)
kawanB:weh ko mmg dapat tawaran engineering ke UK ke??

kawanA:haah


penulis :ko lepas spm byk x apply scholarship?


kawan A:byk gak.aku isi ja semua borang.


penulis :aku apply byk gak tp aku kena panggil interview JPA je.


kawan B:aku pun cam tu gak.Apply banyak tapi kena panggil interview satu je iaitu MARA la.Ko??


kawan A:aku dapat interview byk gak.Bank negara aku dapat,TNB aku dapat tapi semua aku buat main2.


penulis :apasal ko buat main2,bukan senang dapat pi interview semua tu.Ko dapat lebih kurang berapa byk tawaran interview?


kawan A:Lebih kurang 5 kot.


kawan B:banyak giler.


kawan A:ala, aku buat main2 ja,aku bukan nak pergi pun.Kat MARA ja aku buat betul2.Aku mmg nak wat medic timur tgh.


Kemudian ada seorang kawan lain yg sebut,pasai tu lah kita dapat JPA/MARA je.Kita kan macam tak tetap lagi nak ambik bidang apa.Tu mungkin petunjuk Allah tempat kita kat sini.
Bila difikir-fikir balik ternyata kebenarannya.Ana ni xda pilihan yg tetap lagi dan mungkin Allah nak tunjukkan pada ana mana tempat ana sebab tu lah drp banyak borang yg diisi,ana dapat JPA ja.Teringat diri ini bahawa kita ialah perancang tetapi Allah lah yg paling baik rancangannya.Jika semua interview ana dapat,x ka lagi susah nak buat pilihan.Ni kan senang,dapat satu ja.X payah susah2 nak buat pilihan.

Akhir kalam ana nak kongsi satu perbualan dalam filem Sang Murabbi(ana tgk trailer dia)
"jangan bersedih,dimana kita berada,disitulah dakwah kita sebarkan"

4 comments:

  1. ha ha...

    fawwaz pandai...

    semua bidang dia bleh amik...

    he he

    ReplyDelete
  2. salam..teruskan berjuang
    anta pasti blh
    ana doakan medic mampu dekatkn anta ngan ALLAh
    selalu la tajdid niat pasti ada kemanisan dalam kepayahan

    ReplyDelete

komen dan pendapat amat dialu-alukan..