Tuesday, September 9, 2008

Coretan Dari Bumi Jordan

Alhamdulillah segala pujian bagi Allah yang menguasai atas segala hal di langit dan bumi.Dalam ruang yang tanpa sempadan ini tergerak ana untuk tulis sedikit berita dari Jordan.Setelah hampir 2 minggu ana di perantauan, kehidupan di sini hingga kini agak baik.Yang akan datang wallahua’lam.
Sebaik saja kami tiba di Yarmuk,Irbid kami tinggal dahulu di rumah senior sebelum dapat tinggal di penempatan tetap.Di sini terletaknya penempatan pelajar melayu yang belajar di Universiti Yarmuk dan juga Jordan University Of Science And Technology. Walaupun berlainan bidang hubungan pelajar-pelajar melayu disini amat rapat. Kadang-kadang tak dapat agak dia tu pelajar medic atau syariah.Kami tinggal di rumah transit lebih kurang 4 hari bagi membiasakan diri dulu dengan bumi Jordan dengan bantuan senior sebelum kami tinggal sendiri-sendiri.Disini ada tinggal dalam satu rumah bersama dengan 3 orang lagi.Mula-mula ana ngan 2 orang ja iaitu Luqman Zulkepli dan Rozaili(dua-dua medic).Kami dah tetapkan ahli rumah sejak dari INTEC lagi.Masa tinggal 3 orang risau la jugak sebab perlu berbelanja tinggi untuk sewa rumah.Alhamdulillah datang seorang pelajar baru Yarmuk yang sudi tinggal bersama kami(lega hati).Pelajar Yarmuk tu senior setahun dari saya di sekolah menengah.

Tinggal sini kena masak sendiri untuk jimat.Kos hidup sini tinggi.Duit 1 dinar dia pun sama ngan 4.7 ringgit.Kalau makan kat kedai habis 2 dinar kalau kat rumah sedinar pun tak sampai.Walaupun kami yang serumah tak la pandai masak sangat tapi rasa ok je.Cuba bayang first time kami masak kat sini untuk berbuka puasa(puasa ke2) dengan tak boleh nak test masakan sedap atau tak tapi time bukak puasa rasa masakan alhamdullillah ok.Tak la teruk sangat.(ada bakat jadi chef)

Pasal komunikasi di sini agak payah. Walaupun ana tau la sikit2 nak cakap ‘ammi Jordan tapi bila depa balas balik tak tau nak balas apa pulak.Tapi Insya Allah lama2 akan biasa. Bagi penduduk sini merokok dan hisap shisha tu kira biasa.Sampai ana boleh kenal bau shisha.Depa hisap merata-rata.Jalan sikit nampak orang hisap shisha.Jubah disini macam baju melayu kalau kat Malaysia iaitu sebagai adat.Jangan terkejut kalau nampak yang lelaki pakai jubah tapi isteri dia seksi.Perempuan kat sini pulak senang nak kenal mana perempuan melayu mana perempuan arab.Cara bertudung orang arab lain dari orang melayu.Kadang2 tak tau apa agama orang kat sini.Yang tak bertudung banyak gak.Dan yang paling tak boleh lupa terserempak dengan arab yang sedang minum di tepi jalan masa hari pertama Ramadhan.

Ramadhan kat sini ada la sikit beza.Pada awal ramadhan kami kena puasa agak lama.Subuh 4.45 pagi dan maghrib 7.12 malam.Tapi bila nak habis ramadhan nanti subuh kami akan lewat dan maghrib akan awal hingga pukul 6.30 ptg.Solat tarawih disini 8 rakaat tapi mengalahkan 20 rakaat kat Malaysia.Boleh kata dalam satu hari Imam akan cuba habiskan satu juzuk Al-Quran.Setiap rakaat lebih kurang 2 muka lebih.

Tentang ana nya universiti, pada 2 september yang lepas ana kena ambik imtihan kafaah iaitu entrance test ke JUST.Ada 2 ujian mula2 ujian English.Seperti diduga ana hanya lepas satu peringkat.Ana kena ambik 2 subjek English.Sapa yang lepas 2 peringkat kena ambik satu subjek English ja.Lepas tu ambik ujian computer pulak.Alhamdulillah lepas.Semua ujian dalam bentuk multiple choice question dan jawab dalam computer macam test JPJ.Habis jawab terus dapat keputusan.Insya Allah 14 hb ni ana akan baru start bergelar medic student(baru start belajar).
Ana rasa setakat ni saja post kali ini.Kalau ada berita terbaru yang menarik Insya Allah ana akan post.Akhir kalam doakan kejayaan ana sepanjang disini dan moga2 kejayaan ana dapt di salurkan kepada Islam.

1 comment:

komen dan pendapat amat dialu-alukan..